StoryEditor

Požičiavame takmer za nulové úroky

20.11.2016, 23:00
Riaditeľ retailového bankovníctva a člen predstavenstva VÚB banky Martin Techman pre HN.

Ak máte miesto, kde sa pohybuje veľa ľudí, má zmysel vybudovať tam väčšiu poradenskú pobočku, tvrdí Techman.

Banky zvyknú lákať klientov na akciové úroky na hypotéky aj spotrebné úvery dvakrát do roka. Po marcovom jarnom ošiali, keď úroky spadli pod 1,5 percenta u všetkých relevantných hráčov na trhu, je zatiaľ na jeseň okolo hypoték ticho. Sú už možnosti znižovania úrokov vyčerpané?
Už dlho hovorím, že nie je kam klesať s úrokmi, ale zatiaľ som sa vždy mýlil. Dnes už naozaj vidíme, že sa požičiava takmer za nulové úroky. Takže to, čo sa účtuje, sú už len náklady na riziká a na administratívu. Ak aj ešte nastane pokles úrokov, bude to možno o jednu až dve desatiny percenta. Bude to vyvolané skôr konkurenčným bojom, lebo marže sú už takmer na nule.

Často sa hovorí o trende v online bankovníctve a mobilbankingu. Na druhej strane, o Slovákoch sa tvrdí, že sú konzervatívni klienti, ale v bezkontaktných platbách sme lídri. Online bankám sa však u nás nedarí. Aký je váš pohľad na Slovákov ako zákazníkov?
Myslím si, že sa nám darí v mobilných platbách. To, že nedávno skončila online banka, neznamená, že nefunguje online svet. Funguje, ale nie oddelene od reálneho bankového sveta. Myslím si, že čisto online banka bez pobočiek nemôže na tomto trhu prežiť. Verím, že predajné kanály treba kombinovať. Keď vidíme, ako nám rastie počet používateľov mobilného bankovníctva, je nám jasné, že platobné operácie sa tam časom presunú. Na druhej strane, na pobočke zostanú niektoré operácie ako výber a vklad hotovosti či poradenstvo. Slovensko preto nie je v online operáciách vôbec pozadu. Naopak, v porovnaní s niektorými západnými krajinami sme na tom veľmi dobre.

Takže transakčný biznis sa presunie do mobilov a poradenstvo ostane na pobočkách. Vaša materská banka Intesa Sanpaolo už otvorila niektoré pobočky, ktoré sú veľké a vyzerajú ako kaviarne. Má taký koncept šancu aj na Slovensku?
Myslím si, že to má šancu. Ide o ich počet a polohu. Ak máte miesto, kde sa pohybuje veľa ľudí, má zmysel tam vybudovať takúto ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 05 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:40