Burza, akcie, fondyReuters
StoryEditor

Trump zahnal strašiaka USA. Stratég predpovedá, že príde "trumpflácia"

22.11.2016, 10:07
Autor:
TASRTASR
Ceny a akcie by mali rásť, úvery sa dostanú pod tlak.

Nielen na newyorskej akciovej burze zostanú v tomto týždni ekonomické plány budúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa hlavnou témou diskusií a úvah. Informoval o tom rakúsky denník Die Presse.

Avšak čoraz viac ekonomických expertov pochybuje o uskutočniteľnosti ohlásených Trumpových hospodárskych zámerov. Pochybujú najmä o jeho viacmiliárdových programoch na oživenie konjunktúry v Spojených štátoch.

Vysnívané scenáre vs. realita

"Tieto vysnívané scenáre sa s veľkou pravdepodobnosťou nestanú realitou," povedal portfóliový manažér Joe Foster zo spoločnosti VanEck. "Z nášho pohľadu oveľa viac prevládajú riziká, ktoré sa zvolením Trumpa za prezidenta prejavujú," dodal. Miliardár sa počas volebnej kampane vyslovil za uplatňovanie sankčných ciel a obmedzenie prisťahovalectva.

DAX, hlavný index Nemeckej burzy vo Frankfurte nad Mohanom, sa minulý týždeň sotva pohol z úrovne 10 800 bodov. S každým nevydareným pokusom prelomiť tento strop stúpalo riziko, ako uvádzali burziáni, veľkého výpredaja akcií.

Investorov na burzách zneisťuje Trumpova politika a očakáva sa, že objem obchodov na burzách bude v tomto týždni slabý.

Burza NYSE zostane vo štvrtok (24. 11.) zatvorená. V Spojených štátoch bude sviatok Vďakyvzdania. A v piatok bude na Wall Street skrátený burzový deň. V stredu (23. 11.) si vybrali voľno japonskí burziáni.

Experti britskej banky HSBC tvrdia, že index DAX zostane pre investorov aj napriek tomu príťažlivý.

Úvery pod tlakom

Akciový stratég Christian Jasperneite z banky M.M. Warburg predpovedá, že DAX prerazí strop až 12 000 bodov. "Teraz vychádzame z toho, že Trump nezačne obchodnú vojnu, ktorá by mala len porazených - aj v samotnej Amerike," uviedol Jasperneite.

Úverový stratég Stefan Scheurer zo spoločnosti Allianz Global Investors predpokladá, že dôjde k "trumpflácii", ktorá povedie k rastu cien akcií a úvery dostane pod tlak.

Nádeje, ktoré sa spájajú s americkým hospodárskym boomom, výdatne živia špekulácie o vzostupe inflácie a nadchádzajúcom zvýšení základnej úrokovej sadzby americkej centrálnej banky, Fedu.

"Zdá sa, že Trump, ktorý ešte nie je úradujúcim prezidentom, definitívne zahnal strašidlo deflácie," povedal Jörg Krämer, hlavný ekonóm nemeckej Commerzbank.

01 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 02 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 03 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 04 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 05 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:55