Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump pomôže najväčšiemu rivalovi USA. Toto sú prvé kroky, ktoré chce spraviť

22.11.2016, 23:00
Novozvolený prezident USA chce viac práce pre svojich.

Magnát Donald Trump ešte ani len nezasadol do Bieleho domu, a už má smelé plány. Najnovšie si na mušku zobral dohodu Transpacifické partnerstvo (TPP), ktorú označil za nevýhodnú a ako budúci prezident Spojených štátov z nej mieni odstúpiť. Členstvo v TPP je dielom odchádzajúcej hlavy štátu – Baracka Obamu. Ten si sľuboval, že dohoda krajín, ktoré predstavujú 40 percent svetovej ekonomiky, pomôže americkej ekonomike konkurovať čínskej. Ak Trump dodrží slovo, nestane sa tak.

Viac práce Američanom
Novozvolený prezident Trump považuje dohodu za nevýhodnú. Domnieva sa, že odstúpením od nej ušetrí Američanom pracovné miesta. Namiesto TPP chce Trump uzatvárať jednoduchšie a prehľadnejšie bilaterálne dohody medzi Spojenými štátmi a jednotlivými krajinami. „Mnoho investorov sa domnieva, že dohoda TPP odčerpáva pracovné miesta na domácom trhu. Jednoduchšie obchodné transakcie prinesú zvýšenie konkurencieschopnosti,“ tvrdí Ladislav Popovič, analytik spoločnosti Capital Markets. Dodáva, že to, čo sa vyrobí v Spojených štátoch, by mohlo byť vyrobené lacnejšie niekde inde v krajinách dohody, a Američanov by tak pripravili o prácu. Poukazuje však aj na výhody, ktoré by zotrvanie v transpacifickom pakte Washingtonu prinieslo. „Menšie bariéry obchodu prinášajú zisky aj americkým spoločnostiam, ktorých rozvoj môže spôsobovať nárast pracovných miest.“

Analytik spoločnosti Cyrrus Jiří Šimara je k Trumpovej myšlienke, že odstúpenie od dohody prinesie viac pracovných miest, kritický. „Výroba sa zo Spojených štátov nepresunula pre nič za nič. Podniky sa vydali za hranice krajiny preto, aby znížili svoje výrobné náklady a zatraktívnili ceny svojich výrobkov,“ tvrdí. Ak by podľa neho malo dôjsť k väčšej podpore domácej výroby na úkor zahraničnej, Američania by to určite pocítili prostredníctvom rastu cien tovarov. Podobného názoru je aj Tomáš Rajtar, analytik J&T Banky. „Všeobecne je jednoduchšie uzavrieť jednu dohodu veľkého spoločenstva. Vyjednávania individuálnych dohôd sa môžu ťahať roky. Pri kolektívnej dohode je zasa možné zjednotiť obchodné štandardy,“ tvrdí Rajtar.

Nádejní signatári dohody TPP teraz uvažujú o tom, či spojenectvo bez Spojených štátov vôbec splní svoj účel. Niektoré vlády hovoria o tom, že Spojené štáty sa pod Trumpovým vedením ekonomicky odizolujú od zvyšku sveta, čo nebude prospešné pre nikoho.


Víťazom je Čína
Ostáva len čakať, čo s nástupom do úradu prezident Trump vykoná ďalej. Dá sa predpokladať, že podobne ako TPP podrobí kritike aj európsko-americkú dohodu TTIP, ktorá mala zjednodušiť obchodné vzťahy medzi Spojenými štátmi a Európskou úniou.

Dôvod na radosť z krokov Trumpa v súvislosti s TPP môže mať Čína, ktorá v prípade neuzatvorenia zmluvy bude mať v Tichomorí voľné pole pôsobnosti. „Množstvo krajín, ktoré potrebujú zahraničný obchod, by sa zrejme pridali k Čínskej obchodnej komore RCEP,“ domnieva sa Rajtar. Spojené štáty by tak mohli ľahko stratiť svoj obchodný vplyv v Ázii.

Čo je TPP?
- Trans Pacific Partnership (Transpacifické partnerstvo) je obchodné partnerstvo, ktoré zahŕňa 12 krajín tzv. pacifického okruhu.
- Dohoda vznikla v roku 2015, ale s prípravami na jej uzatvorenie sa začalo už v roku 2010.
- Patria do nej Austrália, Brunej, Kanada, Čile, Japonsko, Malajzia, Mexiko, Nový Zéland, Peru, Singapur, Spojené štáty americké a Vietnam.
- Dohoda má cieľ prekonávať obchodné bariéry, chrániť životné prostredie, vytvárať jednotné pracovné štandardy či chrániť práva zamestnancov.

01 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 03 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia 04 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 05 - Modified: 2024-04-22 07:15:49 - Feat.: - Title: Je to nesprávne. Šéf bavorských konzervatívcov brojí proti európskemu zákazu spaľovacích motorov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:47