Reuters
StoryEditor

Výsledok referenda je zlou správou pre Európu. Návrat k líre by ale Talianov tvrdo poškodil

05.12.2016, 11:54
Taliani sa v referende postavili proti ustavným zmenám.

Talianske referendum o ústavných zmenách skončilo porážkou premiéra Renziho. Voliči odmietli reformu ústavy, ktorá mala zjednodušiť systém vládnutia v krajine. Premiér končí vo svojej funkcii, populistické Hnutie piatich hviezd (M5S ) sa chce v budúcnosti podieľať na moci a sľúbilo, že ak sa tak stane, vypíše referendum o zotrvaní Talianska v eurozóne.

Odborníkov sme sa pýtali, čo môže výsledok referenda znamenať pre eurozónu a či sa dá považovať za začiatok jej konca. Prečítajte si ich odpovede. 

Kamil Boros, analytik X-Trade Brokers: "Talianske referendum nie je spúšťačom problémov, je to skôr prejavom problémov, ktoré spôsobila kombinácia nefunkčného politického systému a nemožnosti devalvovať menu vo vnútri eurozóny. Nemožnosť vylepšiť si konkurencieschopnosť jedným či druhým spôsobom má za následok to, že talianska ekonomika už od začiatku tisícročia stagnuje.

A hoci by referendum bola pre Taliansko dobrá vec, tak ho Taliani poňali ako referendum o Renzim, ktorý, podobne ako jeho predchodcovia, kvôli vyššie uvedeným skutočnostiam nedokázal taliansku ekonomiku naštartovať.

Bez politického systému, ktorý je schopný prijímať reformy je reálne, že ekonomika bude naďalej stagnovať, a to môže v konečnom dôsledku pridať euroskeptickým silám, ktoré by mohli v prípade prebratia moci vyhlásiť referendum podobne ako v Británii.

Celý tento scenár obsahuje veľa keby, avšak nie je ho možné vylúčiť. V otázke, či by ItalExit viedol k rozpadu eura som skôr skeptický. Pokiaľ by sa Taliansku mimo eurozóny darilo, tak by to mohlo motivovať niektoré periférne ekonomiky k vystúpeniu (Grécko, Portugalsko, Španielsko), ostatné krajiny však zatiaľ nemajú veľa dôvodov riskovať takýto šok."

Boris Tomčiak, investičný manažér Finlord: "Politická situácia v Európe je veľmi neurčitá a sledujeme vzostup populistických strán. Taliansko je typické svojimi častými pádmi vlády, takže rezignácia súčasného premiéra nie je prekvapujúca. Možnosť vystúpenia Talianska po vzore Británie existuje, ale zatiaľ by tato udalosť nemala nastať. Taliani budú sledovať, ako sa bude dariť Veľkej Británii po výstupe a na základe týchto informácií sa rozhodnú"

Ján Jursa, analytik Capital Markets: "Prehra Mattea Renziho v referende je nepríjemná pre Európsku Úniu a ešte viac pre eurozónu, keďže otvára dvere strane M5S. Tá je prakticky úplne rovnako populistická a euroskeptická ako iné extrémistické strany, ktoré vidíme v Rakúsku, Francúzsku, Nemecku alebo u nás, jediný rozdiel je, že nie sú vpravo ale vľavo a sú vegetariáni. V čase, keď Veľká Británia odchádza z EU, vo Francúzsku hrozí referendum o vystúpení z EÚ (Ak Marine Le Pen vyhrá prezidentské voľby, čo nie je ani zďaleka tak nepravdepodobné ako sa kedysi zdalo) je posilnenie pozície M5S veľmi zlou správou pre európsky projekt.

Táto strana sa zaviazala vypísať referendum o vystúpení z Eurozóny v prípade, že sa dostane k moci, čo by výrazne ekonomicky poškodilo členské krajiny, no najmä Taliansko samotné. Návrat k líre by bol spojený s extrémnou devalváciou tejto meny, čo by spravilo import do krajiny výrazne drahším, no najmä dlh v eurách by sa prakticky výrazne nafúkol a jeho obsluha by sa stala oveľa drahšou. Taliani by sa taktiež nemohli spoliehať na pomoc od inštitúcii eurozóny čo sa týka ich bánk, ktoré sú v dezolátnom stave.

Eurozóna by bola zase v kríze, ktorá by bola vážnejšia ako tá grécka. Ostáva teda dúfať, že sa M5S k moci nedostane, a aj ak áno tak Taliani budú mať dosť rozumu aby si protieurópske opatrenia neodhlasovali. Na druhej strane ťažko chápať to, prečo Matteo Renzi spojil talianske referendum so svojou osobou, keď len pol roka dozadu sa na veľmi podobnej situácii fatálne popálil David Cameron, napriek tomu, že bol taktiež veľmi schopný štátnik."

Matúš Pošvanc, riaditeľ Nadácie F. A. Hayeka: "Výsledok môže spôsobovať krátkodobo stres a volatilitu na trhoch. Nie je to však niečo, s čím by sa nepočítalo. Nevidím zatiaľ dôvod prečo by samotné referendum spustilo systematickú krízu, čí pád eurozóny. K danému stavu nie sme ešte tak blízko, aj keď si myslím, že časom sa eurozóna dostane na rázcestie.

Na výsledok nereagovalo zásadne ani zlato, ktoré je útočiskom v prípade nedôvery investorov v konanie centrálnych bánk. Nemyslím si inak, že by taliani v budúcnosti hlasovali za odchod z EU, či eurozóny. Do budúcnosti tak výsledok neveští nič dobré.

Taliansko je zjavne nereformovateľné a bude naďalej stagnovať. Otázne však je, či by prišli potrebné a rázne reformy aj pri jeho úspechu. Suma sumárom, Taliansko ostane naďalej potenciálnym problémom pre európsky bankový systém."

01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole 03 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 05 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:11