StoryEditor

Za sex a drogy dajú Česi pol miliardy eur

12.12.2016, 23:00
Autor:
Petr KainPetr Kain
Čierna a sivá ekonomika tento rok dosiahli v Českej republike až pätnásťpercentný podiel HDP.

Jeden gram kokaínu vyjde v Prahe na takmer tritisíc korún (asi 110 eur), za rovnakú cenu sa dá na polhodinu zohnať aj prostitútka. Podiel nelegálnych odvetví na českej ekonomike, najmä prostitúcie a obchodu s drogami, dosahuje asi 0,2 percenta českého HDP, teda približne toľko, koľko celý textilný priemysel v krajine. Množstvo peňazí, ktoré Česi investujú prevažne do sexu a návykových látok rastie. Na českú ekonomiku to má spolu s nepriznanými daňami a odvodmi neblahý vplyv.

„Len za drogy dajú Česi ročne okolo deviatich miliárd korún (asi 333 miliónov eur),“ uvádza Jiří Vopravil z Českého štatistického úradu (ČSÚ). Za prostitúciu sa podľa neho každý rok pretočí ďalších šesť miliárd (222 miliónov eur).

Namiesto vzdelania alkohol
Na popredných priečkach českých nerestí sa drží i pitie alkoholu. Za pivo, víno a liehoviny minie každý Čech 618 korún mesačne (23 eur). A to v priemere, do ktorého sa počítajú všetci, vrátane abstinentov a detí. Je to takmer osemkrát viac, ako každý občan Česka dá za svoje vzdelávanie.

Ako uvádza hlavný ekonóm spoločnosti Deloitte David Marek, čierna – teda nelegálna – ekonomika má spoločne so sivou (transakcie, v ktorých ľudia neplatia dane a odvody) negatívny vplyv na českú ekonomiku. „Podľa prepočtov profesora Friedricha Schneidera z Univerzity Jana Keplera v rakúskom Linzi dosahuje podiel čiernej a sivej ekonomiky v Česku tento rok asi 15 percent HDP: Ide o stovky miliárd korún, z ktorých nie sú odvádzané dane,“ varuje Marek.


Miernou útechou môže byť, že pred niekoľkými rokmi hrešili Česi štatisticky ešte viac. V roku 2003 sa podľa odhadov ČSÚ drogy, prostitúcia a pašovanie alkoholu a cigariet podieľali na hrubom domácom produkte dokonca pol percentom. Lenže – v absolútnych číslach dnes Česi minú za tieto neresti oveľa viac. Ak minulý rok spotrebovali drogy za deväť miliárd korún, v roku 2003 za ne minuli o miliardu menej. To isté platí i o alkohole. Podiel výdavkov domácností na alkoholické nápoje síce za posledných 20 rokov mierne klesol, a to rádovo o jeden až dva percentuálne body, v reálnych cenách za ne Česi dajú asi o osem percent viac.

Krajina trávy
Mladí Česi sa síce stále viac prepadávajú v medzinárodných rebríčkoch merajúcich úroveň vzdelania, s prehľadom sa však umiestňujú na vrchných priečkach iných zoznamov: v žiadnej inej európskej krajine nefajčí marihuanu alebo hašiš taký vysoký podiel mladých ľudí.

Z výročnej správy Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť za minulý rok vyplýva, že v skupine od 15 do 16 rokov má skúsenosť s konope 23 percent Čechov a Češiek. Vo vekovej skupine 15 až 34 rokov potom marihuanu alebo hašiš skúsila v poslednom roku takmer tretina ľudí.

Nečudo, že sa v Česku v konopných drogách ročne pretočia minimálne dve miliardy českých korún, teda asi 74 miliónov eur.

Pervitínový primát
Objem trhu s pervitínom je dokonca dvojnásobný. Česko je totiž jeho významným producentom, v Európe dokonca najväčším. Svedčí o tom i slangová prezývka, ktorú na Západe metamfetamín z českých laboratórií získal – czecho (čítaj čeko).

„Spotreba týchto dvoch drog je v skutočnosti ešte vyššia, pretože sa u nás produkujú i pre vlastnú spotrebu a neprechádzajú trhom,“ dodáva Vopravil z ČSÚ.

Čím ďalej, tým radšej Česi užívajú aj kokaín, ktorý podľa odborníkov živí vôbec najkrvavejší drogový biznis na svete. Ak sa ho v roku 2004 v Česku „vyšňupalo“ odhadom len 54 kilogramov, pred štyrmi rokmi to už bolo podľa kalkulácií ČSÚ 835 kilogramov. Veľkú rolu hralo i to, že zhruba pred desiatimi rokmi juhoamerické kartely výrazne znížili veľkoobchodnú cenu kokaínu a dostali sa tak aj na doposiaľ opomínané trhy. Kvalita kokaínu v Česku je však kvôli masívnemu riedeniu zo strany predajcov často veľmi nízka. Zatiaľ čo jeho veľkoobchodná čistota je asi 60 percent, k užívateľovi sa dostane asi 35 percent.

Sex už tak nejde
Okrem drog je v Česku veľkým biznisom aj prostitúcia. Nezisková organizácia Rozkoš bez rizika, ktorá sa zameriava na prevenciu a liečbu sexuálne prenosných chorôb u ľudí s rizikových sexuálnym správaním, odhaduje, že najstaršiemu remeslu sa u našich susedov venuje asi 10- až 13-tisíc žien.

„Celková produkcia v sex biznise je približne šesť miliárd korún ročne (približne 222 miliónov eur),“ uvádza Jiří Vopravil z ČSÚ. „Z toho približne 60 percent tvoria domáci zákazníci. Záleží na tom, o aký región ide,“ doplnil.

Ak sa z tejto ceny odpočítajú náklady napríklad na prenájom priestorov, oblečenie či lekárske prehliadky, získame pridanú hodnotu biznisu so sexom – asi 3,5 miliardy korún, teda asi 129 miliónov eur ročne. Aj na tejto sume vidieť, že najlepšie roky má biznis so sexom v Českej republike už za sebou. V rokoch 1995 až 2005 sa totiž jeho pridaná hodnota držala oveľa vyššie, niekde okolo piatich miliárd (185 miliónov eur).

„Sex biznis zažíval boom na prelome storočí a potom okolo roku 2008, odvtedy ceny služieb klesali. Zmenila sa i klientela, do roku 2005 prevažovali zahraniční zákazníci, ktorých útraty za tento servis sa vykazujú ako vývoz služieb,“ vysvetľuje štatistik Vopravil.

Česi sa tiež pravidelne pohybujú na popredných miestach v rebríčku najväčších konzumentov alkoholu na svete. Každý deň pije alkohol 12,5 percenta Čechov a veľká časť z nich už pitie prestáva zvládať.

Českí alkoholici a alkoholičky
Podľa výročnej správy o stave užívania drog v Česku za minulý rok asi 640-tisíc ľudí pije rizikovo alkohol a môže mať problém so závislosťou. U mužov to znamená, že denne vypijú minimálne tri pivá alebo šesť decilitrov vína či tri poháriky tvrdého. Ženy prinajmenšom dve pivá, dva poháre vína či liehovín.

Ďalších viac ako pol milióna ľudí v Česku denne skonzumuje len o trochu menej alkoholu.

Pitie alkoholických nápojov v Česku pritom každoročne usmrtí omnoho viac ľudí než užívanie tvrdých drog (rovnako spôsobujúcich fyzickú závislosť). Podľa registra zomretých bolo minulý rok predávkovanie príčinou smrti 57 ľudí, na otravu alkoholom zomrelo 342 osôb.

01 - Modified: 2024-04-18 09:11:45 - Feat.: - Title: More vyplavilo na austrálske pláže balíky s kokaínom, polícia zadržala podozrivého 02 - Modified: 2024-04-16 11:17:30 - Feat.: - Title: Má o vás skutočný záujem alebo vás chce len do postele? Toto všetko prezradí očný kontakt 03 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 04 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Aktuálne prostredie akciových trhov je pomerne pozitívne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:16