Pavol KrúpaPavol Funtál
StoryEditor

Československý súboj milionárov. Finančník Krúpa chce dať zablokovať Bakalov majetok

15.12.2016, 10:40
Autor:
mnmnČTKČTK
Podľa slovenského finančníka sa Bakala podieľal na vyvedení desiatok miliárd českých korún z čiernouhoľnej spoločnosti OKD.

Skupina Arca Capital slovenského finančníka Pavla Krúpu podala na Národnú centrálu proti organizovanému zločinu (NCOZ) podnet na zablokovanie všetkého majetku českého podnikateľa Zdeňka Bakalu.

Uprednostnili podanie na políciu pred súdom

Podľa firmy sa Bakala podieľal na vyvedení desiatok miliárd českých korún z čiernouhoľnej spoločnosti OKD. ČTK to dnes povedala hovorkyňa Arca Capital Barbora Hanáková.

Arca figuruje ako jeden z veriteľov v insolvenčnom konaní OKD. Ťažobná firma je v úpadku od mája.

"Podnet bol podaný na Políciu ČR v súvislosti s aktuálne prebiehajúcim trestným konaní, ktoré je uskutočnené na základe nami podaných trestných oznámení týkajúcich sa OKD. Zo strany polície sme v minulých dňoch dostali vyjadrenie o krokoch práve v tomto trestnom konaní," uviedla Hanáková.

Vzhľadom k pozícii Arca Capital podľa nej nie je možné z procesných dôvodov zvoliť podanie podnetu súdnou cestou, skupina preto zvolila podanie na políciu.

"Jednou z vedúcich osôb zodpovedných za činnosť spoločnosti OKD bol Zdeněk Bakala a existuje dôvodné podozrenie, že značná časť jeho majetku je výnosom z trestnej činnosti či mohla byť k jeho spáchaniu použitá," vysvetľuje pre HN dôvody na odstavenie majetku českého uhľobaróna Hanáková.

Krúpa chcel OKD kúpiť

Bakala ovláda okrem iného spoločnosť Economia, ktorá vydáva napríklad české Hospodářske noviny alebo firmu Luxury Brand Managment, prevádzkujúcu luxusné butiky v centre Prahy.

Hovorca NCOZ Jaroslav Ibehej pre ČTK povedal, že k prípadu OKD si vyhradilo podávanie informácií Vrchné štátne zastupiteľstvo v Olomouci.

"K prebiehajúcemu vyšetrovaniu sa nebudeme nijako vyjadrovať," povedal ČTK Alexander Dada z ostravskej pobočky zastupiteľstva.

Krúpa sa v otázke OKD angažuje dlhodobo. Už skôr ponúkol, že firmu kúpi. Členov predstavenstva a dozornej rady firmy potom okrem iného vyzval, aby získali od bývalých majiteľov OKD späť nadmernú výšku vyplatenej dividendy z rokov 2006 až 2012.

Spoločnosť pôjde do reštrukturalizácie

Hanáková dnes upozornila, že len hodnota nehnuteľností, ktorých vlastníkom alebo spoluvlastníkom Bakala je, predstavuje majetok vo výške viac ako miliardu korún.

"Medzi najhodnotnejšie z nich patrí budova na Loretánskom námestí v Prahe, ktorá má slúžiť ako budúca Knižnica Václava Havla, Bakalovo honosné sídlo v šumavskej obci Modrava alebo pražské Forum Karlín," dodala.

V celom OKD teraz pracuje aj s dodávateľskými firmami cez 11-tisíc ľudí, kmeňových zamestnancov je okolo 9500. OKD sa dostalo do problémov kvôli klesajúcim cenám uhlia a zadĺženosti. Sama firma na seba podala insolvenčný návrh a súd ju poslal do úpadku.

Pohľadávky voči OKD prihlásilo cez 550 veriteľov, ktorí dohromady chceli od firmy viac ako 23 miliárd českých korún (viac ako 850 miliónov eur). Pohľadávky za viac ako 17 miliárd českých korún (630 milińov eur) však insolvenčný správca poprel. Veritelia OKD v polovici augusta rozhodli o tom, že zadlžená spoločnosť pôjde do reštrukturalizácie.

01 - Modified: 2023-11-23 20:09:00 - Feat.: - Title: SaS bude za odvolanie Šutaja Eštoka: Uvidíme, prečo robí čistky v polícii, tvrdí Krúpa 02 - Modified: 2022-07-28 15:41:53 - Feat.: - Title: OĽANO odchod Krúpu zamrzel. Vidíme mimoriadnu snahu o rozbitie nášho klubu, tvrdí Šipoš 03 - Modified: 2018-09-25 18:36:09 - Feat.: - Title: Ostrý súboj silných hráčov. Čech Bakala žaluje Slováka Krúpu pre vydieranie vo výške pol miliardy korún 04 - Modified: 2018-05-28 20:58:05 - Feat.: - Title: Krúpa bojuje v zámorí o svoj podiel a peniaze 05 - Modified: 2018-04-03 21:18:16 - Feat.: - Title: OKD previedla ťažbu na dcérsku firmu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:00