Vo vidieckych oblastiach Vietnamu stále prevládajú poľnohospodárstvo či ťažba surovín. V mestách už dominujú moderné technológieReuters
StoryEditor

Z Vietnamu sa má stať druhá Čína

08.01.2017, 23:00
Vietnamská ekonomika sa začala viac zameriavať na rozvoj vyspelých technológií. Aj preto raketovo rastie.

Prevažne mladá populácia, ktorá sa stará o jeden z najrýchlejších ekonomických rastov v celom ázijskom regióne. Silnejúca stredná trieda, ktorej sa darí preorientovať ekonomiku z tradične poľnohospodárskeho sektora do priemyselných odvetví so zameraním služby a technológie. A v neposlednom rade skutočnosť, že komunistická administratíva otvára krajinu zahraničným investíciám.

Všetky tieto atribúty výrazne prispeli k tomu, že takmer 100-miliónový Vietnam patrí medzi najperspektívnejšie trhy sveta. V uplynulom roku sa dostal do prvej trojky najrýchlejšie rastúcich rozvíjajúcich sa ekonomík sveta, kde mu robí spoločnosť India a Bangladéš. A vďaka spomínaným faktom mu experti predpovedajú podobný úspech, aký v uplynulých dvoch desaťročiach zaznamenala Čína. „Vietnamská ekonomika je fundamentálne silná a zatiaľ odolná voči slabnúcemu globálnemu obchodu. Očakávame, že aj v roku 2017 bude jednou z najsilnejších na svete," zhodnotil pre HN portfólio manažér Peter Voštinár, zakladateľ PEVONI - Investments & Trading.

Inšpirácia z Pekingu
Vietnam je v regióne juhovýchodnej Ázie špecifickou ekonomikou. V minulosti zažil ťažkú vojnu a na rozdiel od mnohých svojich susedov je dodnes riadený komunistickou stranou. Tá ešte donedávna držala hospodárstvo do veľkej miery uzavreté pred zahraničnými investormi. Krajina žila prevažne z poľnohospodárstva.

To sa však v minulých rokoch začalo meniť. Komunistické vedenie sa v mnohých aspektoch inšpirovalo Pekingom. Vietnam začal vďaka týmto opatreniam raketovo napredovať. Rast jeho ekonomiky v ostatných piatich rokoch nikdy neklesol pod päť percent hrubého domáceho produktu. A to aj vtedy, keď sa vyspelý svet kvôli doznievajúcej veľkej finančnej kríze potácal tesne nad prepadom do recesie.

Nič by sa na tomto trende nemalo zmeniť ani v najbližšom období. Pokračovať by malo predovšetkým otváranie krajiny svetu zo strany vietnamských úradov. „Valuácie či hodnoty akcií sú vyššie kvôli pozitívnemu ekonomickému vývoju a problémom v okolitých krajinách ako sú napríklad Filipíny. Tok zahraničného kapitálu do Vietnamu by mohol zostať silný v roku 2017 aj vďaka umožneniu vstupu zahraničných investorov do štátnych firiem. Okrem iného špekuluje sa aj o vyššej participácii zahraničného kapitálu v bankovom sektore. Toto sú všetko veľmi pozitívne faktory z politického prostredia," pripomína Voštinár.

Riziká kvôli Trumpovi
Prirodzene, Vietnamu hrozia aj niektoré nebezpečenstvá, ktoré vyplývajú z vývoja na zahranično-politickej scéne. Jedným z nich je víťazstvo republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa v novembrových prezidentských voľbách v Spojených štátoch. Trump totiž vo svojej predvolebnej kampani sľúbil výrazne väčšiu ochranu americkej ekonomiky, a to aj za cenu odstúpenia či prehodnotenia medzinárodných zmlúv o voľnom obchode. „Prípadné zrušenie Transpacifického partnerstva Trumpovou administratívou je pre Vietnam rizikom. Následné negatívne následky by však mohla vyvážiť či zmierniť Čína vyššou angažovanosťou v ázijskom prostredí kvôli americkému protekcionizmu," dodáva Voštinár.

Podobný názor majú aj zahraniční odborníci. „Očakávame, že pravdepodobný odchod od Transpacifického partnerstva zo strany zvoleného prezidenta Trumpa bude mať na Vietnam len obmedzený dosah," uvádza sa v správe, ktorú HN poskytla spoločnosť FocusEconomics, popredný zostavovateľ ekonomických analýz a predpovedí z takmer 130 krajín celého sveta.

Vietnam podľa tejto správy podnikol dôležité kroky, aby geograficky rozšíril svoj trhový dosah. Podpísal niekoľko dohôd o voľnom obchodovaní s kľúčovými regiónmi ako je Európska únia či s viacerými eurázijskými krajinami predovšetkým z radov bývalých sovietskych republík.

Technologický inkubátor
Akým sektorom vietnamskej ekonomiky teda patrí budúcnosť? Podobne ako v Číne, aj vo Vietname rýchlo vznikajú technologické spoločnosti a startupy, ktoré sa postupne začínajú presadzovať za hranicami krajiny. A technologický inkubátor v Hočiminovom meste má najlepšie predpoklady na to, aby sa stal jedným z najlepších v regióne.

Samotná vietnamská vláda sa netají úmyslom vybudovať v krajine akúsi obdobu kalifornského Silicon Valley. „Máme cieľ, aby sa Hočiminovo mesto stalo základňou pre startupy vytvorené predovšetkým mladými podnikateľmi. Z tohto dôvodu sa snažíme podporovať kreativitu a inovatívnosť mladých ľudí a poskytovať im finančnú pomoc na to, aby mohli realizovať svoje nápady. Tento program privítali tak mladí biznismeni, ako aj startupy, študenti a celkovo ľudia, ktorí majú svoje obchodné sny," cituje portál vovworld.vn Truonga Hoanga Phi, riaditeľa Centra pre mladé startupy v Hočiminovom meste.


Podľa neho sa na rozvoji inkubátora pre mladé startupy podieľa mnoho inštitúcií zo samotného Hočiminovho mesta i celého Vietnamu, od mládežníckych zväzov a federácií, cez študentské a univerzitné organizácie až po podnikateľské asociácie. „Investičný fond pre startupy v Hočiminovom meste, ktorý mal počiatočný kapitál vo výške 1,26 milióna eur, okamžite investuje svoje prostriedky do rozvoja smartfónov a internetových aplikácií, ako aj do high-tech poľnohospodárskej produkcie," dodal Truong Hoang Phi.

Podpora komunistickej strany
Samozrejme, takéto investície by sa nezaobišli bez podpory vládnucej komunistickej strany. Tá vďaka svojmu pretrvávajúcemu politickému i finančnému vplyvu patrí medzi hlavné motory rozvoja. Potvrdzuje to aj stranícky šéf v Hočiminovom meste Dinh La Thang, podľa ktorého sa práve metropola južného Vietnamu známa aj pod svojim bývalým názvom Saigon chce stať lídrom vietnamského startupového hnutia. Aj preto inkubátoru a mládežníckym asociáciám aktívne pomáhajú stranícki i mestskí funkcionári.

Výsledkom modernizácie ekonomiky a investícií do technológií je zvýšený záujem cudzincov o Vietnam. A to nielen podnikateľov, ale aj turistov. Tí v čoraz väčšej miere navštevujú nielen tradičné atrakcie ako unikátny prírodný výtvor Halong Bay, ale začínajú si užívať i ruch moderných miest. Symbolom tohto rozvoja je hanojské obchodné centrum, ktoré vďaka rýchlo rastúcim mrakodrapom začína pripomínať Singapur, Kuala Lumpur či Bangkok. „Počet návštevníkov Vietnamu vlani narástol zhruba o štvrtinu oproti predchádzajúcemu roku," konštatuje sa v správe FocusEconomics.

Burza v Hočiminovom meste
O postupných zmenách smerovania ekonomiky svedčia aj oficiálne čísla. „Poľnohospodárstvo dosiahlo v roku 2015 rast vo výške len 0,72 percenta oproti predchádzajúcemu roku. Naopak, priemyselný a stavebný sektor rástol o viac ako sedem percent," uvádza sa v oficiálnej správe Všeobecného štatistického úradu Vietnamu, ktorú HN poskytlo vietnamské veľvyslanectvo na Slovensku.

Spolu s rastúcou a diverzifikujúcou sa ekonomikou Vietnamu rastie aj úloha jeho burzy. Tá najznámejšia sídli od roku 2000 v Hočiminovom meste. Jej hodnota predvlani narástla o takmer 30 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Množstvo ponúkaných akcií v roku 2015 prekročil číslo 560 miliónov, čo znamenalo nárast o takmer 120 percent oproti roku predtým. Celková hodnota akcií na burze v Hočiminovom meste dosiahla takmer 240 miliónov eur.

V roku 2005 sa otvorila burza v Hanoji. Experti aj v tomto smere pripisujú Vietnamu dobré vyhliadky. „Po stránke valuácií je pomer ceny a zisku vyšší než v iných krajinách juhovýchodnej Ázie. Síce to ukazuje, že vietnamske akcie sú drahšie, ale podľa našej technickej analýzy existujú značne silné predpoklady pre ich budúci rast," zdôrazňuje Voštinár.

Optimistické vyhliadky
Takéto optimistické predpovede platia aj pre samotnú ekonomiku. Podľa expertov FocusEconomics by mal vietnamský priemyselný rast tento rok dosiahnuť úroveň 8,1 percenta, čo je rast o 0,4 percenta oproti prechádzajúcemu odhadu. Tento trend bude pokračovať aj nasledujúci rok. V ňom odborníci počítajú s deväťpercentným priemyselným rastom.

Infografika Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 02 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 03 - Modified: 2024-04-17 12:59:50 - Feat.: - Title: Ceny zemného plynu v Európe dosiahli najvyššiu úroveň od januára. Investori sa boja vojny na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-17 12:39:13 - Feat.: - Title: Toshiba zruší 5-tisíc pracovných miest v rámci reštrukturalizácie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 07:29