Zo slovenského milionára Pavla Krúpu sa v susednom Česku stáva kráľ minerálok. Jeho skupina Arca Capital napĺňa plán skupovať hráčov na českom trhu a vybudovať tak protiváhu suverénnemu lídrovi. Tým sú Karlovarské minerální vody, ktoré ponúkajú také značky ako Mattoni, Magnesia či Aquila. Na druhé miesto, hneď za karlovarského producenta, posunula Krúpu jeho najnovšia akvizícia. „Kúpili sme výrobcu minerálok Korunní. Došlo k vytvoreniu silného subjektu s pozíciou dvojky na trhu balených minerálnych vôd v Česku s trhovým podielom približne 25 percent,“ komentoval akvizíciu pre HN Pavol Krúpa. Slovenský biznismen už v Česku vlastní minerálnu vodu Ondrášovka. Vznikla rozčlenením spoločnosti Marila Balírny. Krúpa ju kúpil v roku 2007 od českého podnikateľa Tomáša Pitra. Firmu Karlovarská Korunní získala Arca Capital od holdingu Alphaduct ovládaného finančníkom Vladimírom Komárom. Tradičný výrobca minerálnych vôd s tržbami okolo 15 miliónov eur na trhu bojoval o marže i o pozície v obchodných sieťach. Komár preto dlhší čas avizoval, že značka je na predaj. V minulosti však jeho vyjednávania s Arcou niekoľkokrát stroskotali. Dôvodom bola cena. Výšku transakcie ani jedna zo strán nezverejnila. Odhady na trhu však hovoria o sume približne 7,4 milióna eur. Ondrášovka patrí k jednej z najhodnotnejších firiem v Krúpovom portfóliu. Značku Korunní zastreší novo sa formujúca spoločnosť Ondrášovka Holding, čím vznikne významná nápojová skupina s ročným obratom blížiacim sa k 30 miliónom eur. Každá štvrtá predaná minerálka v Česku bude z portfólia tejto spoločnosti. Do nápojového lístka Pavla Krúpu a jeho spoločníkov patrí ešte minerálna voda Šaratica a ďalšie menšie značky.HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Finančné skupiny krúžia okolo minioceliarne na východe

10.01.2017, 23:00
Na dverách skrachovanej Slovakia Steel Mills v Strážskom si podávajú kľučky skupiny J&T, Arca i Istrokapitál.

Keď vlani v apríli stopla Česká exportná banka posledný zo štyroch pokusov o predaj svojej obrej pohľadávky za 168 miliónov eur, slovenský finančník Pavol Krúpa a jeho investičná skupina Arca stratili nielen trpezlivosť, ale aj záujem. Arca preto v konkurze na majetok skrachovanej minioceliarne Slovakia Steel Mills Strážske zaradila ako veriteľ spiatočku a ruky preč dala i od chystanej dražby podniku. Po trištvrte roku sa však situácia otáča a aktivity Krúpovej skupiny opäť ožívajú. Najväčší konkurz v strednej Európe totiž neuniká pozornosti veľkých finančných dravcov, a tak si na dverách zadlženej oceliarne podávajú kľučky. „Okresný súd Košice I vo veci vyhláseného konkurzu na majetok úpadcu Slovakia Steel Mills potvrdzuje prevod pohľadávok z pôvodného veriteľa Chemko Slovakia na navrhovateľa Arca Investments,“ uvádza v rozhodnutí košický sudca Július Tóth. Najnovšie tak Arca získala od konkurenčnej skupiny Istrokapitál celkovo 12 pohľadávok.

Bez komentára
Spoločnosť Chemko Slovakia zo Strážskeho totiž spadá pod krídla chemicko-energetického holdingu Energochemica. Vlani sa jej novým akcionárom a strategickým investorom stala cyperská spoločnosť Istrokapital SE. Do čela dozornej rady materskej Energochemica zasadol slovenský milionár Mario Hoffmann. Sčasti identickú majetkovú štruktúru pritom mala i Slovakia Steel Mills. Jej väčšinovým akcionárom je holandská Steel Assets Management Limited, v ktorej majú mať podiely zakladatelia Istrokapitálu Braňo Prieložný a Mario Hoffmann. Dôvody ani efekty tohto obchodu Energochemica nespresnila. „Nekomentujeme,“ stroho reaguje hovorkyňa holdingu Anna Vojteková. Skúpa na slovo je i konkurenčná finančná skupina Arca. Obrat o 180 stupňov v jej taktike totiž vyvoláva otázku, či investori okolo Pavla Krúpu neuvažujú nad návratom do boja o jednu z najmodernejších oceliarskych fabrík v Európe. „Informácie týkajúce sa témy Slovakia Steel Mills podliehajú obchodnému tajomstvu,“ vraví hovorkyňa skupiny Arca Barbora Hanáková. Iba pred pár mesiacmi sa pritom Arca zbavila dvoch pohľadávok v nominálnej hodnote 600-tisíc eur v prospech finančných dravcov z J&T. Holandská matka J&T Private Investments vtedy transakciu bližšie nešpecifikovala.

Boj finančníkov
Skupina J&T pritom v Strážskom utopila približne 100 miliónov eur. Výmenou za financovanie a poskytnuté záruky počas výstavby a rozbehu mladej fabriky prevzali finančníci majetkový podiel v SSM. Minioceliareň však s výrobou stavebnej ocele definitívne skončila na prelome rokov 2014 a 2015 po neúspešnom pokuse o zbavenie sa dlhov. Neskôr na ňu košický súd vyhlásil konkurz a v priebehu predvlaňajška prišli o prácu poslední ľudia z jej niekdajších vyše 400 zamestnancov. Cena zakonzervovanej fabriky s pribúdajúcim časom klesá. „Arca záujem nemá. Nie je ani obchodník so šrotom a nepodniká ani s deratizáciou potkanov, myší a iných hlodavcov. Pochybujeme, že by sa objavil záujemca na odkúpenie celého podniku. A pokiaľ banka tvrdí, že ide o predaj podniku, je to dosť nadnesený výraz. O oceliarni sa dnes už ako o fungujúcej firme nedá hovoriť,“ komentoval Pavol Krúpa v apríli 2016 zrušenie tendra na predaj pohľadávky českou štátnou bankou.

Neskôr však vysvitlo, že papierová hodnota fabriky vyplývajúca zo súpisu jej majetku je nižšia najmenej o desať miliónov eur ako posledná súťažná ponuka spoločnosti Arca Capital. Tá vtedy núkala 51,5 milióna eur a ako jediná splnila všetky prísne podmienky tendra Českej exportnej banky. Napriek tomu sa víťazom súťaže nestala. Vlani v novembri tak súd v Košiciach opakovane rozhodoval o predaji podniku. „Súd ukladá správcovi úpadcu záväzný pokyn na speňaženie časti podniku úpadcu,“ konštatuje sa v súdnom rozhodnutí. Ide o časť aktív SSM zapísaných do súpisu majetku oddelenej podstaty troch zabezpečených veriteľov – Českej exportnej banky, a spoločností Terrastroj a Autumn League. „Ponukové konanie sa zatiaľ nezačalo,“ hovorí Miroslav Duračinský zo spoločnosti Slovenská správcovská a reštrukturalizačná, ktorá je konkurzným správcom Slovakia Steel Mills.

Skupina Arca Investments okolo finančníka Pavla Krúpu ešte v roku 2015 ovládla pohľadávky spoločností Ekologické služby, Chemko Slovakia, Chemstroj, Prvá hasičská a TP 2. Arca totiž striehla na skrachovaný oceliarsky biznis finančníkov z Istrokapitálu Braňa Prieložného a Maria Hoffmanna. Všetky menované spoločnosti pritom patria skupine Energochemica.

01 - Modified: 2024-04-12 14:19:49 - Feat.: - Title: Nemci prišli za lacnou silou a obsadili slovenskú ikonu socializmu. Teraz sa sami posielajú do konkurzu 02 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 03 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí 04 - Modified: 2024-02-23 14:15:21 - Feat.: - Title: Mali konečne opraviť hlavnú stanicu, no skončili v dlhoch 05 - Modified: 2024-01-19 13:56:06 - Feat.: - Title: Trenčianska strojárska spoločnosť podala návrh na vyhlásenie konkurzu, má hromadne prepúšťať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:04