Ide o súbor doplnkov, nástrojov a náhradných dielov, ktoré musia byť nevyhnutne prítomné vo vozidle, ak je prevádzkované na verejných komunikáciách. Pokuta za neúplnú alebo nesprávnu povinnú výbavu sa môže vyšplhať do 75 eur. Náhradné žiarovky, jedna z každého druhu žiarovky vonkajšieho osvetlenia a signalizácie (s výnimkou výbojok). Od 1. januára 2011 musia mať všetci vodiči motorových vozidiel registrovaných v ČR reflexnú vestu. Autolekárnička a výstražný trojuholník, okrem vozidiel kategórie L, jednonápravových traktorov s prívesom, motorových vozíkov, vozidiel s celkovou šírkou menšou ako 1 meter a rezervnú pneumatiku.Flickr/ portengaround
StoryEditor

Prudké posilnenie českej koruny sa blíži, centrálna banka ju pustí z reťaze

16.01.2017, 09:19
Časy, keď česká centrálna banka intervenovala v prospech koruny, čochvíľa skončia.

Ceny tovarov a služieb začali v Česku po rokoch stagnácie stúpať. Česká národná banka tým stráca dôvod udržiavať korunu slabú a blíži sa okamih, kedy ju "pustí z reťaze". Stane sa tak niekedy po začiatku apríla a prvotnou reakciou najskôr bude prudké posilnenie českej meny. Potom bude chvíľu lietať hore dole.

Exportéri, ktorí si počas devízových intervencií zvykli na stabilný kurz okolo 27 českých korún za euro, si preto teraz v bankách chcú poistiť hodnotu budúceho vývozu. Lenže mnohí z nich teraz prichádzajú na to, že to mali urobiť skôr. Proti prudkým výkyvom kurzu sa chránia zaistením, to však skokovo zdraželo.

Drahšie zabezpečenie 

Kým ešte vlani v lete bol kurz na jednoročné zabezpečenie päť až desať halierov pod aktuálnym kurzom, tento týždeň sa po zverejnení údajov o inflácii prepadol až na mínus 50 halierov, teda zhruba na 26,50 koruny. Zjednodušene pritom platí: čím slabší kurz koruny vývozcovia majú, tým viac zarobia.

Na korunu pred blížiacim sa koncom intervencií útočia tiež špekulanti. "Záujem o zaistenie od exportérov, rovnako ako záujem zahraničných investorov či špekulantov zarobiť na posilnení koruny, sa prejavuje v termínových kurzoch. A čím väčší dopyt na budúci nákup koruny za eurá, tým horší zaisťovací kurz," vysvetľuje stratég Erste Corporate Banking Miroslav Plojhar.

Silnejúci tlak

"Je stále dosť klientov, ktorí si myslia, že na zabezpečenie majú stále dostatok času a že sa v podstate nič nedeje. Kľud je len zdanlivý, pod povrchom to už vrie, ako ukazujú pohyby cien zaistenia," hovorí Martin Mráček, manažér útvaru Obchodovanie pre firemných klientov ČSOB.

Tlak na korunu pritom bude navyše zrejme silnieť. "Čím viac sa bude blížiť ukončenie kurzového záväzku zo strany ČNB, tým bude zabezpečenie drahšie," dodáva hlavná ekonómka Raiffeisenbank Helena Horská.

Elektrina v eurách

Firmy si okrem toho chcú udržať slabší kurz po dlhšiu dobu. "Firmy dopytujú dlhšie zabezpečenie. Bežne až na tri roky, výnimkou nie je ani päť rokov," hovorí hovorca Komerčnej banky Pavel Zúbek.

To potvrdzuje aj podpredseda Asociácie exportérov Otto Daněk. Dodáva, že sa firmy väčšinou nezabezpečujú na celú výšku očakávaných tržieb. Obvykle ide o tretinu až polovicu očakávaného obratu. Stále viac exportérov sa navyše podľa regionálneho riaditeľa Raiffeisenbank Zdeňka Nováka snaží zabezpečiť už pri nákupe vstupov do výroby. Napríklad tým, že nakupujú elektrinu v eurách.

Rekordná obchodná bilancia?

Viac ako tri roky intervencií podľa Danka priniesli - aj vďaka tomu, že eliminovali vplyv trvalo posilňujúcej koruny - českým exportérom celkovo 958 miliárd korún (35,4 miliárd eur). Minuloročná obchodná bilancia, teda rozdiel medzi vývozom a dovozom, sa priblíži k rekordným 190 miliardám (7 miliárd eur), čo predstavuje zhruba štyri percentá ekonomického výkonu krajiny. A rast exportov bude pokračovať prinajmenšom aj v prvej časti tohto roka.

Podľa kritikov však kurzový vankúš, ktorý intervencie umožnil, české firmy "uspal". Mali istotu, takže ich nič nenútilo k inováciám.

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:11