StoryEditor

Z ropy vzniklo v púšti megamesto. Emiráty teraz hlásia prelomové zmeny v ekonomike

17.01.2017, 23:00
Spojené arabské emiráty sa odvracajú od ropy, ktorá im priniesla bohatstvo. Dôraz kladú na nové technológie.

Obchodná metropola na pobreží Perzského zálivu, na mieste ktorej ešte pred pár desaťročiami stála chudobná rybárska osada. Svetová osmička v produkcii ropy, ktorá investuje stovky miliónov dolárov do obnoviteľných zdrojov energie. A hniezdo megalomanských stavieb, ktorým dominuje panoráma niekoľkých najvyšších budov na svete.

Spojené arabské emiráty sú absolútnym symbolom arabského úspechu založeného na ťažbe ropy. Najvýraznejším príkladom tohto fenoménu je bohatý emirát Dubaj, ktorý sa v priebehu 40 rokov vypracoval z bezvýznamnej dediny na takmer trojmiliónový megapolis. Rozbité cesty lokálneho významu nahradili mnohoprúdové diaľnice, malé jednoposchodové domy uvoľnili miesto mrakodrapom. Kráľovnou medzi nimi je Burdž Chalífa, ktorá je od roku 2010 s výškou 828 metrov najvyššou budovou na svete.

Prelomový plán
Hlavným iniciátorom radikálnych zmien v krajine sa v posledných rokoch stal dubajský emir a predseda vlády Spojených arabských emirátov Muhammad bin Rašíd al-Maktúm. Podpísal sa pod väčšinu miliardových projektov, od stavieb superluxusných budov až po obrovské investície do nových technológií.

Práve šejk al-Maktúm, ktorý Dubaju vládne už viac ako 11 rokov, nedávno rozhodol o prelomových zmenách v ekonomike svojho emirátu. Oznámil odštartovanie projektu Dubai Clean Energy Strategy 2050. Dlhodobý plán by mal v nasledujúcich troch desaťročiach výrazne zvýšiť podiel obnoviteľnej energie v Dubaji. „Ide o globálny trend, ktorý sa skôr či neskôr bude týkať takmer všetkých krajín sveta. Dá sa predpokladať, že v Spojených arabských emirátoch sa k tomu postavia oveľa racionálnejšie než napríklad v Nemecku,“ uviedol pre HN David Bohuněk, expert českej analytickej spoločnosti Comsense analytics.

O tom, že emiráty to s diverzifikáciou energetického sektora myslia vážne, svedčia aj astronomické sumy, ktoré sa ich vládcovia chystajú do tohto projektu naliať. Plán Dubai Clean Energy Strategy 2050 počíta s celkovými investíciami vo výške 163 miliárd dolárov v nasledujúcich troch dekádach.

Ak sa smelú stratégiu podarí Dubaju skutočne zrealizovať, obnoviteľné zdroje sa dostanú na čelo jeho energetického mixu. Podľa plánu sa v roku 2050 bude 44 percent energie produkovať práve z obnoviteľných zdrojov, 38 percent z plynu, 12 percent z čistých palív a šesť percent z jadra. Plán tiež počíta s tým, že energetická efektivita sa v rovnakom období zvýši na 40 percent.

Emiráty, ktoré si bežný Európan spája najmä s ropou, kladú na obnoviteľné zdroje väčší dôraz než samotný Západ. Napríklad Dubaj chce mať do roku 2050 vo svojom energetickom mixe tri štvrtiny energie produkovanej z obnoviteľných zdrojov.

Miliardy do inovácií
Odborníci pritom tvrdia, že v rámci diverzifikácie energetického priemyslu by sa mala obnoviteľným zdrojom venovať každá krajina. „Tento vývoj sa dal do určitej miery predpokladať, avšak pred 15 rokmi by si väčšina ľudí myslela, že to bude kvôli stenčujúcim sa zásobám ropy. Toto sa ani zďaleka nepotvrdilo. Do roku 2020 by mal byť podiel obnoviteľných zdrojov na celkovom energetickom mixe päť až sedem percent,“ doplnil Bohuněk.

Samozrejme, naplnenie odvážnych projektov sa ani v Dubaji nezaobíde bez investovaných miliárd dolárov do inovácií, výskumu a vývoja nových technológií. S tým však šejk al-Maktúm a jeho široko rozvetvená rodina problém nemajú. V tomto smere zohráva veľkú úlohu vzájomná súťaživosť či už s ostatnými emirátmi v rámci krajiny, predovšetkým s Abú Zabí, ktorý je hlavným mestom Spojených arabských emirátov, ako aj s ďalšími bohatými ropnými štátmi, najmä so Saudskou Arábiou, ale čoraz viac i s Katarom, s Ománom alebo s Bahrajnom.

Aj vďaka tejto konkurencii si dnes môžete zalyžovať na umelom svahu Ski Dubai, ktorý sa nachádza v dubajskom obchodnom megakomplexe Mall of the Emirates. Alebo máte príležitosť ubytovať sa v luxusnom apartmáne veže Burj al Arab, ohromujúcej budovy v tvare napnutej plachty, ktorá je jediným sedemhviezdičkovým hotelom na svete. Mimochodom, keby ste si tam dnes plánovali rezervovať ubytovanie na začiatok marca, jedna noc v najlacnejšom apartmáne vás vyjde na 1 500 eur. A ak by ste sa chceli naozaj cítiť ako arabskí šejkovia, tak máte smolu. Kráľovský apartmán, ktorý stojí 18-tisíc eur na noc, je beznádejne vypredaný na dlhé mesiace dopredu.

Hyperloop v Dubaji
Investície do nových technológií sa však v Spojených arabských emirátoch netýkajú len obnoviteľných zdrojov energie, lyžovačky v púšti či odsoľovania morskej vody. V krajine má vzniknúť projekt, ktorý sa plánuje aj na Slovensku – vysokorýchlostný vlak Hyperloop. Nová supermoderná technológia, ktorú navrhol miliardár, vizionár a šéf svetoznámeho producenta elektromobilov Tesla Elon Musk, by mala ľudí prepravovať nadzvukovou rýchlosťou.

Spoločnosť Hyperloop One už podpísala dohodu o spolupráci s Dubajským cestným a dopravným úradom. Momentálne vzniká štúdia, ktorá ukáže realizovateľnosť tohto projektu v Spojených arabských emirátoch. Ak by Hyperloop One v púštnej oblasti skutočne začal fungovať, vzdialenosť 123 kilometrov medzi dvoma hlavnými emirátmi Abú Zabí a Dubaj by dokázal zvládnuť za 12 minút. Normálne ju autá prejdú zhruba za dve hodiny.

Projekt by výrazne zmenil dopravu v emirátoch. Chcú ho rozbehnúť aj kvôli tomu, že v plnej miere zohľadňuje novú stratégiu krajiny – prísne ekologické investície. „Technológie výrazne rozvíjajú a transformujú spôsob nášho života. Momentálne u nás pociťujeme nedostatok reálnych inovácií v hromadnej doprave. Súčasný systém stagnuje. Hyperloop One sa sústreďuje na dopravu, ktorá je oveľa účinnejšia, rýchlejšia a čistejšia. Zmení to dynamiku našej prepravy tovarov aj ľudí,“ uviedol pri prezentácii projektu v mrakodrape Burj Dubai výkonný riaditeľ Hyperloop One Šervín Piševár.

Dubaj podľa neho dokonale spĺňa všetky podmienky, ktoré si pri výbere miesta určuje Hyperloop One. „Je to globálne dopravné centrum 21. storočia. Dubajskí lídri chápu, že Hyperloop ohlasuje novú éru v doprave,“ doplnil Piševár. Spoločnosť verí, že ak všetko pôjde podľa plánov, prvé operačné systémy Hyperloop môžu začať fungovať do piatich rokov.

Predstavitelia arabskej krajiny sú presvedčení, že v prípade realizácie tohto projektu pôjde o win-win situáciu, z ktorej budú ťažiť obe strany. „Je to naša príležitosť prispieť k tomu, aby sa Spojené arabské emiráty pretransformovali zo spotrebiteľa technológií na ich tvorcu. Budeme rozvíjať expertízy pre nový globálny priemysel, a to všetko v súlade s Víziou 2021 Spojených arabských emirátov. Vďaka Hyperloop One vytvoríme nový dopravný prostriedok, čím náš región udržíme na čele dopravných technológií a inovácií,“ pripomenul Mattár al-Tajír, riaditeľ Dubajského cestného a dopravného úradu.

Podpora turizmu
Spojené arabské emiráty vďačia za svoj úspech najmä tomu, že sa na rozdiel od ostatných krajín pomerne zavčasu otvorili celému svetu. „Megalomanské projekty podporili turistický ruch, ktorý má podiel na hrubom domácom produkte vo výške okolo 15 percent. Krajina sa zamerala na veľmi silnú podporu vedy, výskumu a inovácií, čo prináša svoje výsledky. Spojené arabské emiráty chcú postupne zvyšovať podiel priemyslu na HDP. To všetko plánujú dosiahnuť predovšetkým vďaka vlastným poznatkom a výskumu, čo ich môže odlišovať od množstva iných štátov,“ pripomína Bohuněk.

Podľa neho síce takáto stratégia môže spočiatku v porovnaní so zahraničnými investíciami znamenať pomalší a drahší postup, no z dlhodobejšieho horizontu to bude oveľa efektívnejšie. „Jasným príkladom môže byť Izrael,“ uzavrel Bohuněk.

Rozvoj nových technológií a investície do projektov by zároveň mali emirátom nahradiť straty z prepadu cien čierneho zlata a postupne ropný priemysel zatlačiť do úzadia. Potvrdzujú do aj makroekonomické údaje a vyhliadky. „Pretrvávajúce nízke ceny ropy budú tento rok naďalej brzdiť ekonomiku Spojených arabských emirátov, aj keď v menšom rozsahu než vlani. Na druhej strane, rozvinuté neropné sektory budú pokračovať v udržateľnom raste, hoci kvôli slabému regionálnemu aj globálnemu dopytu nenaplnia celý svoj potenciál. Naši experti očakávajú pre tento rok rast ekonomiky o 2,6 percenta hrubého domáceho produktu,“ uvádza sa v správe, ktorú HN poskytla analytická spoločnosť FocusEconomics.

Infografika Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-19 08:28:20 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 04 - Modified: 2024-04-19 08:00:00 - Feat.: - Title: Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno 05 - Modified: 2024-04-18 10:54:49 - Feat.: - Title: Letisko v Dubaji obnovuje prevádzku, očakávajú meškania letov
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 12:40