Predseda vlády Gibraltáru Fabian Picardo vzbudil rozruch svojím sobotňajším vyhlásením, že v prípade vystúpenia Británie z EÚ bude Gibraltár zvažovať svoje pripojenie k Španielsku.Flickr/bvi4092
StoryEditor

Slováci založili poisťovňu na Gibraltári, pre brexit nevylučujú presun

26.01.2017, 04:00
Za Premium Insurance Company stojí nepriamo najväčšia sprostredkovateľská firma zameraná na poistenie podnikateľov. Riadi ju však profesionálna firma na manažment poisťovní.

V zložitom období, keď poistný trh vyrovnáva s osem percentným odvodom z neživotných zmlúv, prichádza na Slovensko nová poisťovňa.

Premium Insurance Company sa chce sústrediť predovšetkým na firemných klietnov vrátane  špeciálnych rizík, ako je napríklad prerušenie výroby.

„Poistenie motorových vozidiel príde na rad až v ďalšej fáze v budúcich rokoch,“ spresňuje pre HN vedúci organizačnej zložky Ondrej Zaťko. Časom by malo do ich portfólia pribudnúť aj úrazové poistenie.

Gibraltársky pas

Poisťovňa je u nás aktívna od januára, licenciu získala  16. decembra. Hoci na Slovensku bude Premium pôsobiť ako pobočka poisťovne z iného členského štátu, jej 100 percentým vlastníkom je slovenská eseročka Respect International.

Stoja za ňou štyria slovenskí majitelia – fyzické osoby, ktoré sú transparentne zapísané v registri konečných užívateľov výhod,“ vymenúva Zaťko.

Zaujímavosťou je, že manažment spoločnosti zabezpečuje profesionálny manažér poisťovní - spoločnosť Quest Group, ktorá sídli práve na Gibraltáre a podobne spravuje ďalších 14 poisťovní. „Ďalším dôvodom je výhľad medzinárodného pôsobenia poisťovne a ľahší prístup k zaisteniu,“ popisuje slovenský šéf výhody registrácie v zahraničí.

Samotný Gibraltár, ktorý je zámorským územím Veľkej Británie, však nemusí byť v čase brexitu najistejšou voľbou. Už aj viaceré veľké banky, ktoré využívali Londýn aj vďaka slobodnému poskytovaniu služieb ako vstupnú bránu do Európskej únie, hovoria o presune na kontinent.

Slováci, ktorí si miesto registrácie zvolili ešte pred referendom, situáciu zatiaľ pozorne sledujú.

„Aby sme v prípade ohrozenia nášho postavenia z Gibraltáru mohli včas zabezpečiť kontinuitu nášho pôsobenia na Slovensku a v   ostatných krajinách EÚ,“ hovorí Zaťko s dodáva, že už teraz majú pripravené spoločne so spoločnosťou Quest Group dve  alternatívy. „Jednou z nich je aj presídlenie spoločnosti do inej krajiny v rámci EÚ.“

Sprostredkovatelia v úzadí

Štvorica slovenských majiteľov stojí aj za najväčšou sprostredkovateľskou spoločnosťou na Slovensku Respect Slovakia.

Podľa údajov z Registra účtovných závierok vykázali za rok 2015 tržby 44,9 milióna eur. Pre porovnanie, najväčšia sieť zameraná na retailových spotrebiteľov - OVB mala tržby 37 miliónov. Respect sa zameriava na poisťovanie veľkých priemyselných podnikov a darí sa mu poisťovať aj štátny majetok.

Poisťovňa však nechce byť viazaná len na jeden predajný kanál. Využívať budú aj služby ďalších sprostredkovateľov.

Poisťovňa a  sprostredkovateľ sú dve úplne oddelené spoločnosti, neexistuje priame vlastnícke prepojenie medzi spoločnosťou Respect a Premium IC,“ vysvetľuje Zaťko.

Riešenie potenciálneho konfliktu záujmov je podľa neho postavené na štyroch previazaných pilieroch: „Osobná integrita ľudí pracujúcich pre poisťovňu, obchodné vedenie Premium IC v zahraničí, tvrdé legislatívne ale aj interné pravidlá týkajúce sa konfliktu záujmov a   sila samotného trhu.“

Podľa Zaťka si nemôžu dovoliť uprednostnovať záujmy žiadneho sprostredkovateľa pred iným. „Akonáhle by sme to urobili, naša misia sa skončila!“

To potvrdzuje aj jeden z majiteľov Mojmír Vedej: „Sme si vedomí, že naše podnikanie veľmi závisí na vzťahoch s partnermi, klientmi a ostatnými poisťovňami.“

Aj vďaka medzinárodnému rodnému listu sa chce Premium zamerať aj na ďalšie európske trhy, ako sú Česko, Maďarsko či Rumunsko.

01 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy 05 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:03