StoryEditor

Zisky Amazonu narástli. Akcie však investorov sklamali

05.02.2017, 23:00
Napriek stúpajúcim tržbám aj ziskom sa akcie spoločnosti otriasli. Firma má však tento rok šancu na ich rast.

Amazon má naoko dôvod na radosť. Tržby a zisky spoločnosti medziročne vzrástli. No podľa investorov a akcionárov nerástli až tak, ako si predstavovali. Akcie sa preto po zverejnení výsledkov pohli smerom dole. No pre čoraz viac prosperujúcu firmu zatiaľ nie je dôvod na paniku. „Pokles vnímame len ako bežnú korekciu v rámci prebiehajúceho rastúceho trendu,“ tvrdí Peter Voštinár, ekonóm spoločnosti Pevoni. Podľa neho by trh musel klesnúť oveľa viac, aby bolo možné vnímať konverziu v sentimente investorov.

Úspešný rok
Mierny prepad akcií, ktorý bude pravdepodobne po víkendovej prestávke skorigovaný, tak Amazon veľmi trápiť nemusí. Sama spoločnosť krátko po novom roku avizovala, že má za sebou úspešnú sezónu pred Vianocami aj počas nich. O dobrej kondícii spoločnosti hovoria aj čísla. Čistý zisk spoločnosti dosiahol 749 miliónov dolárov. Polepšili si aj tržby. Gigant dosiahol vlani za posledný kvartál tržbu 43,7 miliardy dolárov, čo je o 22 percent viac ako v rovnakom období rok predtým. „Spoločnosti Amazon sa v poslednom období skutočne darilo. Tržby len nenaplnili celkové očakávania,“ tvrdí Ladislav Popovič, analytik spoločnosti Capital Markets.

Analytici sa zhodujú, že zakolísanie akcií je len krátkou epizódou v živote spoločnosti Amazon. V prípade akcií očakávajú ich skorý návrat k rastu. „Každá spoločnosť, ktorá vykazuje známky zdravého rastu, má potenciál rásť aj v budúcnosti. Na Amazone tieto známky jasne vidieť v raste tržieb a zisku na akciu,“ tvrdí Popovič.

Investície na obzore
Spoločnosť usilovne pracuje aj na tom, aby sa presadila aj v ďalších segmentoch a aby jej tržby nepochádzali len z obchodu a poskytovania cloudových služieb. S tým sú spojené viaceré pripravované investície. „Amazon investuje obrovský kapitál do zábavného priemyslu a stal sa jedným z hlavných hráčov v Hollywoode. Jeho služba Prime v tomto roku zhltne dvojmiliardovú investíciu, čo je približne rovnako veľký budget, ako majú veľké televízie,“ vysvetľuje Voštinár. Práve od služby Prime si Amazon veľa sľubuje. Stáva sa čoraz populárnejšou a má ambíciu konkurovať aj službe Netflix.
Spoločnosť je rovnako inovatívna aj v oblasti logistiky a doručovania balíkov. Drony na donášanie balíkov začala spoločnosť používať už vlani a plánuje ich možnosti naďalej rozširovať.

Darček z BBC
Amazon si vlani pripísal ešte jeden úspech. Na svoju stranu získal trojicu moderátorov z legendárnej britskej automobilovej relácie Top Gear. Jeremy Clarkson, Richard Hammond a James May z britskej BBC po dlhých rokoch odišli pre opakujúce sa nezhody a konflikty Jeremyho Clarksona so štábom a vedením televízie samotnej. Ochranné krídla im poskytol Amazon, kde vlani spustili reláciu The Grand Tour. „Táto relácia uspela pre spoločnosť hlavne ako reklama, pretože Amazon si tak všimlo mnoho fanúšikov, ktorí napríklad o Amazon Prime vôbec nevedeli,“ tvrdí Popovič.


Infografika Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Technológiu nákupov bez pokladní od Amazonu stráži AI. Nakupujúcich nesledujú utajene zamestnanci 02 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 03 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 04 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 05 - Modified: 2024-04-22 08:58:22 - Feat.: - Title: Vyššie sadzby po dlhší čas sú späť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:18