hypotéka, stavba, bývanieDreamstime
StoryEditor

Lov na hypotekárnych klientov sa začal. Banky aj napriek očakávaniam znižujú úroky

19.02.2017, 15:21
Finančné domy sa s jarnými akciami poponáhľali už vo februári, pretože od marca začnú platiť prísnejšie pravidlá.

Minuloročný boj o klientov, ktorí majú záujem o lacné úvery na bývanie, sa opakuje aj v tomto roku. Napriek prognózam analytikov, ktorí odhadovali, že v tomto roku už úroky nemajú kam padať, klesajú.

Najnovšie zverejnila svoju ponuku Prima Banka. Láka zákazníkov na 1,2 percentný úrok na hypotéke pri štvorročnej viazanosti. Doteraz mala 1,5 percentný úrok. Táto banka, ktorá patrí finančnej skupine Penta, tvrdí, že takýto nízky úrok dá každému bez dodatočných podmienok. Jej akciový úrok platí do konca mája.

Najväčšia banka na Slovensku prepláca poplatky

Minulý týždeň išla dolu s úrokmi na hypotéke s trojročnou fixáciou aj Slovenská sporiteľňa. Znížila úrok na 1,39 percent. Najväčšia banka na Slovensku chce prilákať klientov aj tým, že prepláca poplatky za kataster či za znalecký posudok za byt a dokonca aj preplatí poistenie nehnuteľnosti na jeden rok. Človek tak môže ušetriť niekoľko stoviek eur, ale len do konca apríla, kedy sa má akcia skončiť.

Na druhej strane Slovenská sporiteľňa od začiatku roka zvýšila o 0,1 percentuálneho bodu na 1,59 percent úroky na hypotékach s päťročnou viazanosťou.

Už začiatkom februára VÚB banka oznámila, že bude ponúkať hypotéky s trojročnou viazanosťou už od 1,39 percenta z 1,5 percenta. Navyše tento finančný ústav láka klientov na garanciu, že mu úrok v priebehu roka zníži, ak pôjde ešte nižšie.

Karty pri hypotékach môže zamiešať aj vstup nového hráča na hypotekárny trh. Poštová banka už začiatkom roka avizovala, že sa chystá rozvíriť mútne hypotekárne vody.

Blížiace sa prísnejšie pravidlá

Finančné domy sa s jarnými akciami poponáhľali už vo februári, pretože od marca začnú platiť prísnejšie pravidlá Národnej banky Slovenska o poskytovaní hypoték. Medzi ne patria napríklad prísnejšie posudzovanie príjmov žiadateľov o úver.

Banky budú skúmať príjmy už nie za posledné tri mesiace, ale až za pol roka. Podrobnejšie sa budú prezerať aj výdavky žiadateľov na domácnosť či na iné splátky úverov. Banky budú vyžadovať, aby mal klient aj päť percentnú rezervu z príjmov, ktorá bude postupne do roku 2018 narastať až na 20 percent. Podľa informácii HN však už niektoré banky uplatňujú tieto pravidlá od začiatku tohto roka.

​Pozrite si aj rozhovor s Marošom Ovčarikom z portálu Finančný kompas, s ktorým sme sa 16. februára rozprávali v HNtelevízii o hypotékach:

01 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 02 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 03 - Modified: 2024-04-14 14:56:13 - Feat.: - Title: Zmena pre úvery na bývanie aj spotrebu: úrokové sadzby budú vyššie na dlhší čas 04 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Vzostup digitálnych bánk pokračuje, správanie ľudí sa ďalej mení
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:57