bundesbankReuters
StoryEditor

Londýn zostane hlavným finančným centrom Európy, tvrdí člen vedenia Bundesbank

27.02.2017, 10:40
Autor:
ČTKČTK
Londýn zostane aj po odchode Británie z Európskej únie najdôležitejším finančným centrom Európy, hoci časť pracovných miest môže stratiť.

EÚ by rozhodnutie britských voličov nemala využívať ako zámienku na trestanie londýnskej City, kde sa finančný sektor koncentruje. Spravodajskej stanici BBC to povedal člen vedenia nemeckej centrálnej banky Andreas Dombret. EÚ by podľa neho mala k takzvanému brexitu pristupovať pragmaticky.

"Považujem za svoju úlohu zabezpečiť, aby ten prechod bol čo najhladší, a môžem sľúbiť, že my budeme tak pragmatickí, ako to len bude možné," podotkol člen rady Deutsche Bundesbank, ako sa nemecká centrálna banka oficiálne nazýva.

Brexit však podľa Dombreta nezostane pre City bez nákladov. Mohol by podkopať pozíciu Londýna ako "brány" do EÚ, na kontinent sa z City môžu presunúť aj transakcie v hodnote biliónov eur. Riziká brexitu pre finančný sektor sa však neobmedzujú iba na Londýn, ale aj na Nemecko a zvyšok Európy, dodal.

Nemecko podľa Dombreta považuje Britániu naďalej za spojenca, najmä čo sa týka zachovania globálnych regulačných štandardov. EÚ ani Británia by sa podľa neho nemali snažiť o získanie konkurenčnej výhody tým, že budú zmierňovať finančnú reguláciu.

Dombret upozornil tých, ktorí vkladajú nádeje do oslabenia pozície Londýna ako finančného centra, že pracovné miesta odtiaľ nemusia nutne smerovať len do Európy, ale môžu ísť naopak do Spojených štátov.

Zmiernenie dominancie Londýna môže byť pritom celkovo pozitívne v tom, že sa riziko rozptýli do viacerých finančných centier, čo by bolo dobré pre finančnú stabilitu, povedal Dombret.

01 - Modified: 2024-03-30 20:57:40 - Feat.: - Title: Státisíce ľudí v uliciach Londýna. Na proteste zadržali podozrivého z priestupku spojeného s terorizmom 02 - Modified: 2024-03-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia Zastupiteľského úradu SR v Británii: Obnovu tejto slovenskej ikony ocenil Londýn 03 - Modified: 2024-03-11 09:14:15 - Feat.: - Title: Londýnske Letisko Heathrow má za sebou najúspešnejší február. Počet cestujúcich prekonal úroveň spred pandémie 04 - Modified: 2024-02-19 08:57:42 - Feat.: - Title: FOTO Odovzdali britské filmové ceny BAFTA. Najviac ich získal populárny film od režiséra Nolana 05 - Modified: 2024-02-16 12:39:00 - Feat.: - Title: Zendaya na premiére šokovala kostýmom, vo filme uvidíme nové tváre. Prečítaj si zaujímavosti o pokračovaní Duny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:46