Dreamstime.com
StoryEditor

Rast cien v Česku prekonal odhady ČNB, analytici veštia skorý koniec umelého oslabovania koruny

09.03.2017, 12:59
Autor:
ČTKČTK
Česká národná banka umelo oslabuje menu, aby dosiahla inflačný cieľ.

Medziročná inflácia vo februári zrýchlila rast na 2,5 percenta z januárových 2,2 percenta. Rovnako ako v januári zdraželi predovšetkým pohonné hmoty a potraviny. Medzimesačne ceny vzrástli o 0,4 percenta, oznámil dnes Český štatistický úrad.

Podľa analytikov by dnešné údaje mali prinútiť Českú národnú banku, aby ukončila devízové ​​intervencie skôr ako okolo polovice roka. Inflácia totiž bola 0,4 percentuálneho bodu nad odhadmi ČNB a už od začiatku roka sa nachádza nad dvojpercentným inflačným cieľom ČNB.

Známky prehrievania 

Banková rada ČNB na začiatku februára zopakovala, že ako pravdepodobný termín ukončenia devízových intervencií vidí polovicu tohto roka. Rada dodala, že kurzový záväzok neukončí skôr ako v tohtoročnom druhom štvrťroku.

"Rastúce inflačné tlaky budú podľa nášho názoru motivovať ČNB k skoršiemu ukončeniu kurzového záväzku, a to začiatkom druhého štvrťroka," uviedol napríklad hlavný ekonóm ING Jakub Seidler. Ekonomika podľa neho už začína vykazovať známky prehrievania, na čo by mala ČNB reagovať sprísnením svojej menovej politiky.

Ceny budú ešte stúpať

Navyše, podľa ekonómov možno očakávať v ďalších mesiacoch rast inflácie až k trom percentám. "V nasledujúcich mesiacoch očakávame pokračujúce "prestreľovanie" inflácie a to pravdepodobne až k hranici troch percent, ktorú by inflácia mala, podľa našich odhadov, dosiahnuť v júni. V druhej polovici roka potom bude nasledovať postupný návrat k dvojpercentnému cieľu," uviedol ekonóm Roklen Michal Šoltés .

Najväčší vplyv na medziročné zvýšenie cenovej hladiny mali podľa štatistikov ceny potravín a nealkoholických nápojov. Vývoj cien potravín vo februári ovplyvnilo najmä výrazné zrýchlenie medziročného rastu cien zeleniny na 17,3 percenta z 5,2 percenta v januári.

Drahšie zemiaky

Značne sa zmenila napríklad cena zemiakov. Kým v januári o 4,5 percenta zlacňovali, vo februári o 18,7 percenta zdraželi. Na raste sa podieľali aj ceny v doprave, kde zrýchlilo zdražovanie cien pohonných hmôt na 16,8 percenta z januárových 11,6 percenta.

Februárová medziročná inflácia bola o 0,4 percentuálneho bodu vyššia, ako očakávala v aktuálnej prognóze Česká národná banka. Dôvodom rozdielu medzi infláciou a odhadmi ČNB bola podobne ako v januári vyššia ako očakávaná korigovaná inflácia bez cien pohonných hmôt. O niečo menšou mierou sa na vyššej ako odhadované inflácii podieľali aj ceny potravín.

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu 05 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 10:22