Jean-Claude JunckerReuters
StoryEditor

Juncker odkázal Trumpovi: Ak sa únia rozpadne, vypukne v Európe vojna

24.03.2017, 18:01
Autor:
TASRTASR
Predseda Európskej komisie vyzýva amerického prezidenta, aby nenabádal európske krajiny k opusteniu únie.

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker vyzval amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby nepovzbudzoval ďalšie krajiny EÚ k ukončeniu členstva podľa vzoru Spojeného kráľovstva. V dnešnom rozhovore pre denník Financial Times (FT), ktorý prevzali viaceré európske médiá, Trumpa upozornil, že rozpad EÚ by viedol k novej vojne na západe Balkánu.

Juncker pre britský denník priznal, že nadšenie nového lídra z Bieleho domu z tzv. brexitu je "znepokojujúce" a "prekvapivé", zároveň však dokazuje, že nepozná zložitú históriu Európy.

Financial Times spresnil, že Juncker v tejto súvislosti varoval Washington ešte vo februári, a to počas stretnutia s americkým viceprezidentom Mikom Penceom, ktorý bol na svojej prvej oficiálnej návšteve v Bruseli.

"Povedal som viceprezidentovi: 'Nehovorte to, nenabádajte ostatných, aby odišli, pretože v prípade, že sa EÚ rozpadne, vypukne nová vojna na západnom Balkáne'," citoval denník Junckerove slová.

Šéf exekutívy EÚ zdôraznil, že je dôležité, aby bola krajinám západobalkánskeho regiónu poskytnutá perspektíva členstva v EÚ. Upozornil, že ak by túto perspektívu nemali, Bosna a Hercegovina, Macedónsko či Albánsko by sa vrátili do vojnového stavu.

Juncker tiež upozornil, že Trump svojou rétorikou "Amerika na prvom mieste" desí Európanov. Podľa jeho názoru majú USA prvýkrát v povojnových dejinách prezidenta, ktorý vyvoláva dojem, že nemá záujem o európske záležitosti.

Juncker plánuje oficiálnu návštevu Washingtonu v apríli, zatiaľ však nie je jasné, či sa stretne aj s novým americkým prezidentom.

"Má iné priority. Mimochodom, nechápe nič o Európe. Hovoril telefonicky s Tuskom a myslel si, že som to ja," odkázal Juncker na telefonický rozhovor medzi Trumpom a predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.

Predseda EK v rozhovore pre FT, ktorý vyšiel deň pred oslavami 60. výročia podpisu Rímskych zmlúv, označil brexit za "tragédiu s dôsledkami". Dodal, že podľa prepočtov eurokomisie bude odchod z EÚ stáť Britániu okolo 60 miliárd eur a Londýn i Brusel stoja pred ťažkými rokovaniami.

01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:12