Reuters
StoryEditor

Obrie dlhy čínskeho developera strašia celý svet, už klesli akcie v USA

21.09.2021, 13:35
Autor:
redredČTKČTK
Investori sa zbavujú akcií kvôli obavám z toho, že by Evergrande mohla byť čínskou obdobou americkej banky Lehman Brothers, ktorej krach v roku 2008 začal globálnu finančnú krízu.

Čínsky realitný kolos Evergrande zápasí s miliardovými dlhmi. Kvôli tomu v pondelok výrazne klesali indexy amerických i európskych búrz.

Evergrande má celkové záväzky vo výške závratných 305 miliárd dolárov. Analytici predpovedajú jej skorý bankrot.

​Nielenže kvôli tomu klesajú akcie samotnej spoločnosti na burze v Hongkongu na desaťročné minimum, situácia v Číne má dopad aj na americké a európske burzové indexy.

Obavy z krízy

Svetoví investori sa totiž obávajú, že ak firma zbankrotuje, prelejú sa jej problémy do čínskeho bankového sektora a v konečnom dôsledku aj do celého sveta.

Zaznievajú aj pesimistické predpovede, podľa ktorých by Evergrande mohla ísť v šľapajach americkej banky Lehman Brothers, ktorej krach v roku 2008 začal globálnu finančnú krízu.

Index technologického trhu Nasdaq bol kvôli Evergrande v pondelok na najnižšej úrovni za zhruba mesiac.

Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, klesol o 1,78 percenta. Širší index S&P 500 odpísal 1,70 percenta.

Index Nasdaq Composite, v ktorom je zastúpených mnoho firiem z odvetvia vyspelých technológií, sa znížil o 2,19 percenta a skončil na najnižšej úrovni za zhruba mesiac.

Hlavný index nemeckej burzy DAX stratil 2,3 a francúzsky CAC 1,7 percenta. V utorok indexy zase trochu posilnili tak v USA ako v Európe, obavy investorov však najmä v Spojených štátoch pretrvávajú.

Okrem problémov čínskeho developera totiž investorov straší tiež možné sprísnenie menovej politiky od americkej centrálnej banky Fed. Centrálni bankári majú tento týždeň zasadnutie, na ktorom sa majú dohodnúť na ďalšom postupe.

Analytici zo spoločnosti Morgan Stanley uviedli, že očakávajú desaťpercentnú korekciu indexu S&P 500, ak Fed začne svoju menovú politiku sprísňovať. V prípade, že sa objavia známky zastavenia ekonomického rastu, mohla by sa korekcia podľa nich prehĺbiť až na 20 percent.

Vplyvom problémov spoločnosti Evergrande klesol aj čínsky jüan k doláru na takmer mesačné minimum.

Zvládneme to, verí šéf z Evergrande

Podľa analytikov existujú pre developera Evergrande dva možné scenáre. Buď firma zbankrotuje, alebo ju bude musieť zachrániť čínska vláda. Podľa ratingovej agentúry S&P Global Ratings je druhá spomínaná možnosť menej pravdepodobná.

"Veríme, že Peking by bol nútený zasiahnuť len v prípade, že dôjde k ďalekosiahlej nákaze, ktorá spôsobí, že padne niekoľko veľkých developerov, čo by predstavovalo systémové riziko pre ekonomiku," uviedla ratingová agentúra vo svojej pondelkovej správe. "Pád samotnej Evergrande by k takému scenáru pravdepodobne neviedol," dodala.

Napriek astronomickému dlhu vedenie realitnej spoločnosti verí, že sa z terajších finančných problémov dostane a záväzky splní. V liste zamestnancom to podľa čínskych médií napísal predseda správnej rady Chuej Kcha Jüan.

Predseda v liste píše, že sa firme podarí "prekonať najtemnejší okamih" a developerské projekty dodá tak, ako sľúbila. Zároveň uvádza, že Evergrande bude plniť záväzky voči kupcom nehnuteľností, investorom, partnerom aj finančným inštitúciám.

Spoločnosť Evergrande v súčasnosti vlastní vyše 1300 developerských projektov vo viac ako 280 čínskych mestách. Podniká tiež v ďalších oblastiach, napríklad v správe majetku či výrobe elektromobilov a nápojov.

V utorok už výpredaj na burzách v Ázii nepokračoval, index hongkonskej burzy Hang Seng počiatočné straty zmazal a pred koncom obchodovania bol v zisku. Index japonskej burzy Nikkei 225 síce odpísal 2,17 percenta, avšak doháňal straty z pondelka, kedy sa v Japonsku kvôli sviatku neobchodovalo.

01 - Modified: 2021-09-20 18:15:34 - Feat.: 0 - Title: Burzy sa otriasajú. Uvrhne Čína svet do finančnej krízy, podobne ako USA pred 13 rokmi? 02 - Modified: 2021-09-20 15:22:39 - Feat.: 0 - Title: Čínsky magnát prišiel o miliardu dolárov. Obavy z pádu Evergrande vyvolali na burze paniku
01 - Modified: 2024-03-19 08:19:52 - Feat.: - Title: Šéf zadlženej čínskej firmy Evergrande má celoživotný zákaz obchodovať s akciami 02 - Modified: 2024-02-02 10:49:11 - Feat.: - Title: Čínsku ekonomiku čaká v nasledujúcich rokoch ďalšie spomalenie najmä pre situáciu na trhu s nehnuteľnosťami 03 - Modified: 2024-01-30 06:37:16 - Feat.: - Title: Evergrande už nevzkriesi ani živá voda, s čínskym developerom je amen 04 - Modified: 2024-01-29 05:41:39 - Feat.: - Title: Súd poslal do likvidácie najzadlženejšieho developera sveta. Obchod s jeho akciami sa zastavil 05 - Modified: 2023-10-02 11:57:02 - Feat.: - Title: Čína vyšetruje predsedu šéfa Evergrande, je podozrivý z prevodu aktív do zahraničia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 09:39