TASR/AP
StoryEditor

Miliardár Soros: Ak Európska únia nevyrieši tri základné problémy, môže sa rozpadnúť

01.06.2017, 12:48
Namiesto dvojrýchlostnej Európy, by mala podľa Georgea Sorosa vzniknúť dvojkoľajná Európa.

George Soros, americký finančník a filatrop, vyzval európskych lídrov, aby zlepšili fungovanie EÚ, pretože Európa je v existenčnom ohrození. „Tragédia EÚ je nesúlad medzi formálnou a de facto mocou medzi európskymi úradmi a národnými vládami,“ povedal na Bruselskom ekonomickom fóre.

Miliardár Soros tvrdí, že Európa je riadená už zastaralými zmluvami spred krízy 2008, ktoré musia byť vylepšené, aby nedošlo k odchodu ďalších štátov z Únie.

Soros kritizoval aj fungovanie eurozóny, ktorá sa podľa neho po finančnej kríze zmenila z dobrovoľnej asociácie štátov na organizáciu, kde platia už len tvrdé vzťahy veriteľov a dlžníkov. „Tí prví diktujú tým druhým čo robiť,“ dodáva.

Dvojkoľajná Európa

Európa má teraz tri problémy - nevyriešila migračnú krízu, brexit a chýba jej aj politika na ekonomický rast. „Ak ich nevyrieši, môže sa rozpadnúť. Veľký problém v budúcnosti môže byť migračná a banková kríza v Taliansku,“ tvrdí Soros.

Namiesto dvojrýchlostnej Európy, by mali politici urobiť dvojkoľajnú Európu, kde by štáty mali viac možnosti sa rozhodovať. To by pomohlo celej Európe.

„EÚ potrebuje nové pravidlá, aby si zachovala svoje hodnoty. Je to možné, ale treba konať rýchlo a začleniť do toho aj otvorenú spoločnosť,“ dodáva Soros.

Brexit nemusí nastať

Známy finančník tiež povedal, že brexit uškodí nielen EÚ, ale aj Británii. Obe strany si vybíjajú energiu na rozvodovom konaní. EÚ by podľa neho mala odolať pokušeniu potrestať Britániu.

Soros dokonca vidí možnosť ako brexitu zabrániť. „Rozvod bude trvať až päť rokov. Ak sa EÚ reformuje počas toho procesu, možno k rozvodu ani nedôjde a Británia sa k Európe znova pripojí,“ dodáva.

Maďarsko ako mafiánsky štát

Soros sa dotkol sa aj kampane maďarského premiéra Viktora Orbána proti jeho nadácii a škole Central European University v Budapešti.

„Chcel vyvolať osobný konflikt, ale to sa mu nepodarilo. Odpor, ktorý sa zdvihol v Maďarsku, ho prekvapil,“ dodal Soros. Finančník povedal, že obdivuje Maďarov ako vzdorujú korupčnému a mafiánskemu štátu, ktorý Orbán stvoril.

01 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 02 - Modified: 2024-04-17 20:12:56 - Feat.: - Title: Zelenskyj požiadal lídrov Európskej únie o systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane 03 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-17 18:44:43 - Feat.: - Title: Európska únia má povinnosť sprísniť sankcie voči Iránu za útok na Izrael, povedal Macron 05 - Modified: 2024-04-17 21:52:55 - Feat.: - Title: Fiala a De Croo adresovali list hlavám inštitúcií Európskej únie o ruskom zasahovaní do volieb
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 12:45