StoryEditor

Ďalšieho čierneho pondelka sa netreba báť

20.10.2010, 14:00
Devätnásteho októbra uplynulo 23 rokov od "čierneho pondelka" na parkete newyorskej burzy, keď index Dow Jones zaznamenal jeden z najväčších jednodenných prepadov v histórii. Otázka je,či sa takýto deň môže ešte zopakovať.

Českí experti tvrdia, že hrozba burzových krachov by drobných investorov určite nemala budiť zo spania.

Jaroslav Brzoň, Best Buy Investments

Krachy na burzách boli, sú a budú. Sú zapríčinené predovšetkým ľudskou psychológiou, takže sa určite zase dočkáme nových bublín a ich rýchleho spľasnutia. Investori sa báť nemusia, ak správne rozkladajú svoje investície a sledujú fundamentálne ekonomické údaje, ktoré im pomôžu odhaliť blížiace sa nebezpečenstvo, a môžu sa tak na neho pripraviť. Naviac každý burzový krach so sebou prináša aj príležitosti, takže je potrebné byť stále likvidný a pripravený, potom sa investori nemajú čoho obávať, ba naopak.

Štefan Pírko, Colosseum

Ďalší "čierny pondelok" rozhodne nemožno vylúčiť. Práve naopak, výskyt podobných javov je podľa môjho názoru pravdepodobnejší. Je to kvôli stále rastúcemu vplyvu počítačového obchodovania a nárastu zložitosti používaných algoritmov a systémov. Potvrdil to "flash cash" v máji, keď nastal obrovský výpredaj bez zjavnej príčiny. Rad akcií sa prepadol v priebehu okamihu až o viac ako 90 percent, len aby sa kurzy vrátili späť. Svoju úlohu hrá tiež narastajúci vplyv centrálnych bánk. Keď otočia kohútikom likvidity, letia ceny nahor. Ak prísun peňazí zastavia, ceny môžu padať. Kvantitatívne uvoľňovanie (tlačenie peňazí) priamo ovplyvňuje ceny aktív, a predstavitelia centrálnych bánk sa tým ani netaja, čo je šokujúce.

Milan Tomášek ČP Invest

Situácie podobné "čiernemu pondelku" roku 1987 sú na trhu našťastie veľmi riedke. To neplatí o poklesoch do 10%, ktoré nevylučujem, že môžu nastať a budú súčasťou budúceho vývoja kapitálových trhov. Väčších jednodňových výkyvov sa príliš neobávam (musel by na trhu nastať súbeh veľmi negatívnych správ). Dôvodom je skutočnosť, že regulátori sa poučujú z minulosti, snažia sa brániť šíreniu "chaosu na akciových trhoch", a ak by hrozil väčší pokles, agresívne vstupujú do trhu (viď kritické roky 2008 a 2009). To nemení nič na tom, že jednodennému poklesu je možné zabrániť, ale ťažko bojujete proti trendom.

Michal Stupavský, Conseq

Investori by tieto udalosti nemali vnímať zásadne negatívne a sústrediť sa radšej na pravidelné investovanie a dlhodobý horizont. To sú podľa mňa zásadné parametre pre investičný úspech. Krátkodobá volatilita, ktorá na trhu vždy bola a bude, by ich toľko nemala zaujímať. Aj napriek "čiernemu pondelku", dlhé obdobia medvedieho trhu či terorizmus, ktoré dostatočne otriasli dôverou v investovania, majú trhy tendenciu korigovať svoje prepady. Investície pred osudným čiernym pondelkom v októbri 1987 sa "zmátožili" už v apríli 1989.

Milan Vaníček, Atlantik FT

Aktuálne sa domnievam, že pre taký výrazný prepad by muselo dôjsť k významnej udalosti, napríklad defaultu niektorého zo štátnych dlhov či "neumanévrovaniu" rastu inflácie kvôli navyšovaniu peňažných prostriedkov v ekonomike (monetárna expanzívna politika = kvantitatívne uvoľňovanie = nákup štátnych dlhopisov). V najkratšom období by k potenciálnemu vyberaniu ziskov (nie výraznému prepadu typu "čierneho pondelka") mohlo dôjsť v prípade nepriaznivej výsledkovej sezóny, zhoršeniu makroekonomických dát či v prípade negatívneho postoja Fedu ku kvantitatívnemu uvoľňovaniu, ktoré podľa nášho názoru trh po podobnom kroku Bank of Japan (BoJ) už naceňuje.

Jaroslav Stoulil, Capital Partners

Nemyslím si, že v súčasnosti je pravdepodobnosť takého výrazného poklesu nejako dramaticky vysoká, navyše počas jediného dňa. Indexy zatiaľ stále vykazujú istú rezistenciu a korekcia môže prísť, ale nebude zrejme nejako výraznejšia. Zatiaľ teda opakovanie Black Monday nehrozí, ale nejaká objektívna záležitosť napríklad geopolitického charakteru by mohla privodiť určité ťažkosti na trhoch, ale v tejto chvíli by išlo o číre špekulácie.

Ďalšie názory analytikov nájdete na investicniweb.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financne-trhy, menuAlias = financne-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:48