StoryEditor

Rast na trhoch strieda pád. Nie vždy

18.10.2010, 00:05
Managed Futures je alternatívna investícia, ktorá je založená na alokovaní investičného kapitálu profesionálnym obchodníkom na finančných trhoch.

Narozdiel od klasických podielových fondov a podobných štruktúr, stratégie managed futures sú schopné byť ziskové držaním dlhých, ale aj krátkych pozícií (short selling) a taktiež sú schopné realizovať profit vo veľmi krátkych časových intervaloch. Preferované finančné nástroje sú pochopiteľne futures kontrakty, ale aj opcie.

Odlíšenie od “klasických investícií,” ako sú akcie alebo dlhopisy, je zrejmé. Pri managed futures je kapitál investora riadený tímom profesionálov, ktorí s ním aktívne obchodujú na finančných trhoch, a teda môžu napríklad profitovať aj na poklese cien, a tak nezáleží na tom, či je kríza, recesia alebo expanzia.

Managed futures účty sú v podstate segregované účty v renomovaných bankách. Na tieto účty majú prístup daní obchodníci (avšak nie fyzický prístup, ale iba formou kolaterálu na poskytnutie kapitálu na samotné obchodovanie) a následne môžu byť obchodované veľkým množstvom stratégií. Veľké množstvo obchodníkov používa trend nasledujúce stratégie. Ale taktiež sa hojne využíva scalping (veľmi krátkodobé obchodovanie, profitujúce na volatilite cien), pairs trading (vyhľadávanie akcií z toho istého sektoru, kde sa umiesti dlhá pozícia a na druhú akciu/komoditu krátka pozícia), vypisovanie opcií, arbitráže, fundamentálne obchodovanie, technické obchodovanie a tak ďalej.

Najčastejšie obchodované inštrumenty

devízy: EUR, USD, GBP, JPY, CAD, NZD, CHF
kovy: zlato, striebro, meď, paládium, platina
energia: ropa, etanol, plyn
komodity: kukurica, sója, pšenica, ryža, káva, kakao, drevovina
úrokové miery: swaps, LIBOR, vládne dlhopisy, 30 denné Federal Funds
samostatné akciové tituly: celá škála
akciové indexy: S&P500, Dow Jones, NIKKEI, CAC40, Hang Seng, DAX

Managed futures sú riadené licencovanými Commodity Trading Advisors (CTA), ktorí sú regulovaní dvoma asociáciami: National Futures Association (NFA) a Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Dôležitou informáciou je kompenzácia pre CTA, ktorá spočíva hlavne v zdieľaní zisku na daný účet. Najčastejšie to je od 15 do 25% z rozmnoženého profitu.

Dôležitá informácia je, že zisk pre CTA je založený na tzv. High Watermark princípe – tento spôsob zaisťuje, že CTA neprofituje, keď vykáže “slabý výkon.” V skratke, CTA si odvodí svoj profit iba vtedy, ak účet investora stále rastie a prekonáva nové maximá dosiahnutého profitu. Väčšina CTA ešte požaduje tzv. management fee na administráciu, tento poplatok spravidla nepresahuje 2% z vloženého kapitálu.

Od svojho počiatku roku 1980 do súčasnosti, managed futures merané CASAM CISDM CTA Equal Weighted Indexom, mali zložený priemerný zisk 14.52%, čo jasne prevyšuje výkonnosť akciového trhu v USA (S&P500, 7.04%). Spomínaný priemerný zisk funguje ako benchmark približne 160 programov. Avšak zaujímavejšie čísla sa dajú dosiahnuť hlbšou analýzou jednotlivých programov a následne výberom nekorelovaných a hlavne stabilných programov.

“Finančné trhy, hlavne tie akciové, sa pohybujú v určitých cykloch. Po vzrastoch nasledujú pády a opačne. Práve managed futures sú dôkazom toho, že nie vždy to platí. Stabilný rast managed futures spojený s nízkou volatilitou len zdôrazňuje potenciál tejto, u nás málo známej, triedy aktív.

Z historickej perspektívy vykazovali a stále vykazujú managed futures veľmi nízku koreláciu k tradičným investičným nástrojom ako sú akcie alebo dlhopisy. Podľa modernej portfólio teórie zohrávajú managed futures v danom portfóliu významnú úlohu, keďže znižujú volatilitu portfólia, a zároveň zvyšujú jeho potenciál ziskovosti.

Veľkým zástancom managed futures bol John Lintner (profesor z Harvard University a spoluautor Capital Asset Pricing Model-u), ktorý odporúčal investorom vložiť aspoň 20% kapitálu portfólia do managed futures. Lintner: “Managed futures by nemali byť vnímané ako prostriedok na zaistenie proti riziku, ale skôr ako zdroj likvidného a transparentného výnosu, ktorý zvyčajne nie je v priamom vzťahu s tradičnými či inými alternatívnymi investíciami.”

Trh managed futures v súčasnosti spravuje aktíva investorom po celom svete v hodnote presahujúcej 250 miliárd amerických dolárov.

Výhody managed futures

• Zahrnutie do investičného portfólia prináša zníženie celkovej volatility a následne zvyšuje potenciál ziskovosti daného portfólia.
• Možnosti širokej diverzifikácie.
• Príležitosti profitovať v akomkoľvek ekonomickom prostredí.
• Redukcia risku vďaka prísnym kritériam jednotlivých money managerov (CTA) a takmer nulovej korelácii medzi nimi.
• Štatisticky, managed futures (Barclay CTA Index, CASAM CISDM CTA Equal Weighted Index) rástli od svojho vzniku (1980) takmer dvakrát rýchlejšie ako S&P500, a to s výrazne menšou volatilitou.
• Zväčša tu nie je žiadna minimálna doba pre investíciu, investované prostriedky môžu byť stiahnuté na požiadanie každý pracovný deň.

Doplňujúce informácie
• Minimálne účty u CTA začínajú od 25 000 amerických dolárov. Logicky platí, že čím viac prostriedkov, tým väčší priestor pre diverzifikáciu.
• Prostriedky investorov sú vždy držané v tzv. custodian bank ("strážca majetku") a nemôžu byť nikým vybrané okrem samotného investora.

 

Tomáš Porhajaš

Brevia finance

www.brevia.eu

01 - Modified: 2004-12-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Združenie odberateľov má výhody
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financne-trhy, menuAlias = financne-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:51