StoryEditor

Päť rád, ako nezablúdiť vo finančnom svete

29.10.2010, 11:35
Svet peňazí vie byť poriadne tvrdý. Nestačí sa sústrediť len na čísla a grafy, dôležitá je aj sociálna inteligencia. Ak si myslíte, že v nej máte medzery, nezalamujte rukami- cit pre situáciu a medziľudské vzťahy sa dá natrénovať.

Ponúkame vám niekoľko rád, ktoré môžu znieť banálne, ale zároveň popisujú fungovanie tých najlepších manažérov.

Neopúšťaj starých známych kvôli novým

Nehľadiac na to, ako máte vo firme pozíciu, sa budete zoznamovať s množstvom ľudí. Ako veľmi si ich púšťať k telu? Ak budete podnikať na vlastnú päsť, budete riešiť hlavne svojich obchodných partnerov. Vo väčšom tíme potom aj ľudí z vlastnej firmy. Organizovať si vzťahy s nimi bude pre vás zásadnou zručnosťou. Ako inokedy v živote, aj v biznise budete potrebovať úzky okruh tých "najbližších".

V rodinnej firme to bude rodina, vo väčšej firme váš tím, kolega a podobne. Ak na niekoho, tak práve na nich sa spoliehajte vo svojom rozhodovaní. Budete potrebovať stále nové kontakty, ale snažte sa ich dôkladne preveriť, ako ich zahrniete do okruhu tých "svojich".

Bacha na ústa

Finančné inštitúcie fungujú v zásade veľa hierarchicky. Ak ste na nižšej pozíciu a chcete šplhať nahor, dávajte si pozor, čo hovoríte tým a o tých nad sebou. Na nižších pozíciách často pracovníci nemajú prístup ku všetkým informáciám. Ich domnienky a snaha o aktivitu tak môžu tým s širšou paletou informácií pripadať nevhodné.

Keď po vás ako svojom podriadenom niekto bude chcieť názor, ste preto v zložitej pozícii - musíte vychádzať z toho, čo viete, ambície vám budú kázať dať najavo niekedy až prílišnú snahu, ale stále sa musíte udržať v medziach svojej zodpovednosti a pola pôsobnosti. Preto si niektoré veci nechávajte pre seba. Neskrývajte chyby, nezamlčujte a nehanbite sa za svoje silné stránky. Ale dávkujte ich postupne.

A keď sa vás nadriadený opýta, čo si o ňom myslíte, buďte trochu diplomatickí. Ako nováčikovia skrátka nemôžete bojovať rovno s generálmi.

Naučte sa stanovovať si priority

Každý deň sa objaví nejaký ten požiar, ktorý bude potreba hasiť. Preto je potrebné sa naučiť rozumieť tomu, ktorý požiar "páli najviac". Preto haste najprv požiare svojho nadriadeného a ľudí, ktorí sú kľúčoví pre vás biznis. Nejde len o riešenie problémov, ale všeobecne úloh.

Čo keď je toho skrátka príliš? Tak najprv odstráňte tie najväčšie rušivé momenty, inak budete svoje priority musieť prehodnocovať obdeň. Hlavne pre nováčikov môže byť svet financií dosť náročný. Úlohy sa hrnú na stôl celý deň a na človeka pôsobí veľký tlak. V tej chvíli je zásadné, aby mal váš šéf na stole hotové to podstatné. Z jeho rozhodnutia vyplývajú vaše bonusy, referencie a kariérny postup.

Sledujte svoj cieľ za každú cenu

Vo finančnej sfére, ale aj inde, býva zložité sa sústrediť na svoje ciele. Agenda niekedy človeka úplne zahltí. Ale ak ste dobrí, verte si a sledujte svoje ciele za každú cenu. Je to podstatné na každej úrovni riadenia firmy. Ak svoje sebavedomie a pozíciu opierate o svoje výsledky, je všetko v poriadku. Nesmiete však skĺznuť k arogancii. Naopak si tiež nesmiete stále len sťažovať a protestovať vo chvíli, keď vaše výsledky a pracovné výkony zaostávajú. Začnite u seba.

Kým sa nestanete šéfom, je pre vás kľúčová spolupráca so všetkými pracovníkmi na svojej úrovni i nad sebou. A akonáhle sa po firemnom rebríčku vyšplháte až na vrchol, musíte k tomu pripojiť schopnosť viesť a motivovať podriadených a rokovať s kľúčovými partnermi.

Pre detail nezabudnite na celok

Svet financií je dosť široký. Ovplyvňuje veľkú väčšinu svetového diania. Bohužiaľ, čísla, s ktorými pracuje, sa menia oveľa rýchlejšie ako svet "tam vonku". Preto nikdy unáhlene nemeňte široké stratégie a priority kvôli zdanlivo dôležitej drobnosti. Výskumy preukázali, že zamestnanci, ktorí dokážu lepšie zvládať svoje emócie, sú vhodnejšie pre prácu v stresujúcom prostredí plnom zmien, ktorým sú "financie" typické. A bývajú preto lepšie ocenené svojimi zamestnávateľmi.

Na začiatku kariéry preto riešte hlavne to, čo rieši váš šéf. Nemusíte mu liezť do zadku, ale skrátka z agendy svojich nadriadených čerpajte svoju vlastnú. S kariérnym postupom sa bude aj po vás chcieť, aby ste dokázali vytvárať vlastné stratégie a postupy, ktoré budú vhodné a výhodné pre celú firmu. Pre váš postup tak bude kľúčové, ako dokážete predstaviť svoje vízie v rámci celej firmy a ako ich budete vedieť realizovať (vytvárať plány a postupy na ich uskutočnenie).

Ďalšiu radu si prečítajte na investicniweb.cz

Andrej Rády

investicniweb.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financne-trhy, menuAlias = financne-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:58