StoryEditor

Nebankovky čaká čistka. Pochybné firmy zaniknú

09.01.2014, 23:00
Vláda schválila novú koncepciu na ochranu práv spotrebiteľov.

Pochybné nebankové spoločnosti na Slovensku môžu byť už čoskoro minulosťou. Postarať by sa o to mohla nová koncepcia ochrany spotrebiteľov na finančnom trhu. „Jej cieľom je vytvoriť systém nástrojov a opatrení, ktoré povedú k vyššej ochrane spotrebiteľov na finančnom trhu,“ vyhlásilo ministerstvo financií o novinke, ktorú vláda schválila tento týždeň. Odborníci sa však zhodujú, že koncepcia má aj potenciál poriadne prečistiť trh s nebankovými spoločnosťami.

Rozhodne nastavenie licencií

„Metlou“ na spoločnosti, ktorých podnikanie hraničí s úžerou, má byť licencia od Národnej banky Slovenska. Koncepcia ráta s tým, že ju budú musieť získať všetky nebankové subjekty. „Licencovanie spoločností spôsobí vyčistenie trhu od pochybných spoločností, pričom nedôjde k ovplyvneniu trhu takým spôsobom, ktorý by zvýšil podiel pôžičiek od firiem a ľudí v sivej ekonomike,“ povedal pre HN Ivan Kahanec, výkonný tajomník Asociácie poskytovateľov spotrebných úverov, ktorá zastrešuje najväčšie nebankové spoločnosti u nás s celkovo až 80-percentným podielom na trhu. Predpokladá výrazné zníženie počtu nebankových spoločností. Podľa výkonného riaditeľa portálu Finančná hitparáda Maroša Ovčarika sa môžu neseriózne firmy skutočne stiahnuť z trhu. Záležať však bude na finálnom „nastavení“ licencií. „Z dlhodobého hľadiska by tieto opatrenia mohli priniesť aj zníženie úrokových sadzieb na úveroch,“ dodáva Ovčarik.

Návrhy legislatívnych zmien súvisiacich so zavedením licenčného procesu budú predložené na rokovanie vlády v priebehu tohto roka. Účinnosť legislatívy sa predpokladá už začiatkom budúceho roka s tým, že bude určené obdobie na získanie licencie pre subjekty, ktoré už na trhu pôsobia.

Je kde sa sťažovať

S novinkou je spokojná aj Národná banka Slovenska. Tá bude okrem udeľovania licencií môcť posielať inšpekcie do podozrivých firiem. Okrem toho má na starosti už fungujúce takzvané jednotné kontaktné miesto, kde sa klienti môžu posťažovať na kontroverzné konanie poskytovateľov úverov. Podľa šéfky tlačového oddelenia banky Jany Kováčovej, dáva koncepcia dobrý základ aj na zvýšenie ochrany spotrebiteľov pred nečestnými a agresívnymi praktikami. „Avšak realizácia bude zodpovednosťou dotknutých inštitúcií,“ upozorňuje. Banka je podľa nej pripravená prevziať novú zodpovednosť a bude pri tejto príležitosti priberať nových ľudí. Ich počet však nespresnila.

Zaujímavosťou je, že koncepcia si dala za cieľ aj zvýšenie finančnej gramotnosti medzi bežnými ľuďmi.

Podľa Ovčarika je to namieste, lebo na Slovensku existuje stále veľká skupina ľudí, ktorí sa neorientujú v základných finančných pojmoch. „Je až zarážajúce, že v súčasných študijných osnovách absentujú predmety zamerané na hospodárenie s vlastnými peniazmi,“ uzatvára.

01 - Modified: 2005-11-28 11:04:00 - Feat.: 0 - Title: V Bagdade po 40 dňoch pokračuje proces so Saddámom
01 - Modified: 2022-12-28 23:20:48 - Feat.: - Title: Keď banky slúžili politikom a nebankovky stavali pyramídy 02 - Modified: 2022-08-03 14:21:40 - Feat.: - Title: Na Slovensku máme unikát: Klienti sa musia súdiť o právo súdiť sa 03 - Modified: 2022-04-19 11:54:48 - Feat.: - Title: Hrozí tradičnej španielskej značke zánik? Závodná rada v Barcelone bije na poplach 04 - Modified: 2021-02-04 14:05:38 - Feat.: - Title: Dlhé roky bol na úteku. Posledný žijúci z kauzy nebankoviek sa pokúša dostať na slobodu 05 - Modified: 2020-07-01 12:38:34 - Feat.: - Title: Šanta: Majského stav sa zázračne zhoršil. Žneme, čo Kočner s Trnkom zasiali
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financne-trhy, menuAlias = financne-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 16:03