StoryEditor

Víťaz roka je jasný, najviac zarobili americké akcie

29.12.2014, 18:49
Autor:
idnes.czidnes.cz
Tento rok najviac peňazí zarobili tí, ktorí majú na konte americké akcie alebo fondy štátnych dlhopisov.

Peniaze uložené na termínovaných a sporiacich účtoch len ľahko prekročili infláciu. Mierne výnosy prinesú aj penzijné fondy a stavebné sporenie. 

Rok 2014 sa uzatvára pre investorov trochu rozpačito. Napríklad bezpečné dlhopisové fondy štátnych dlhopisov zarobili asi desať percent. "Ide o predzvesť toho, že sa bezpečným dlhopisovým fondom v budúcom roku pravdepodobne dariť nebude," myslí si šéfredaktor serveru Investujeme.cz Petr Zámečník. Tento rok sa niesol na akciovom trhu v znamení pomerne vyrovnaného rastu. Situácia sa zdramatizovala v posledných týždňoch kvôli prudkému poklesu ceny ropy a kríze rubľa v Rusku. "Index globálnych rozvíjajúcich sa trhov klesol skoro o osem percent," doplnil analytik Partners Aleš Tůma.

USA sa darí, americké akcie zarobili desať percent
Najsledovanejší akciový trh - ten americký - sa tento rok zhodnotil o desať percent. Dôvodom sú slušné výsledky amerických korporácií, známky makroekonomického oživenia americkej ekonomiky a fungujúca podpora centrálnej banky.

"V Európe boli akcie pod tlakom kvôli spomaleniu rastu ekonomiky Nemecka, preto sa v priemere za celý región zhodnotili len o 2,5 percenta," upozornil analytik spoločnosti Swiss Life Select Jan Macek.

Drobní sporitelia však hľadajú priestor pre úspory inde. Väčšinu peňazí majú na bežných a sporiacich účtoch, kde zhodnotenie pred zdanením dosahuje približne 1,1 až 1,3 percenta, pri najlepšie úročených vkladoch do pomerne nízkych súm. 
 V tomto roku navyše úrokové sadzby postupne klesali a ďalšie znižovanie sa tiež nedá vylúčiť.

Stavebné sporenie zachraňuje len štátny príspevok
Aj obľúbené stavebné sporenie stráca na výhodnosti. Nejde ani tak o štátny príspevok, ale o úroky pripísané stavebnými sporiteľňami. Tie tento rok pri nových zmluvách klesli na jedno percento. Ak chce sporiteľ viac, musí sa upísať na dlhšie obdobie a sporiť pravidelne. Záchranou pre tento druh sporenia je stále štátny príspevok.

Zlato stále klesá
Zlato nadviazalo na minuloročný pokles, tento rok spadla jeho cena o ďalšie približne tri percentá. "Vzhľadom na očakávaný rast úrokových sadzieb, silný dolár aj slušný výnos akcií, nie je v dohľadnej dobe racionálny dôvod pre jeho opätovný rast," odhadol Macek.

A ani budúci rok nesľubuje na prvý pohľad prevratné zmeny. Nízka inflácia by mala ešte vydržať, a preto nemožno čakať nejaký výraznejší rast sadzieb. 

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2007-02-03 14:37:00 - Feat.: 0 - Title: Sudkyňa vzala Mikuláša Č. do útekovej väzby
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Máte voľných 10, 100 alebo tisíc eur? Pri tisícke by vaša rezerva mala byť aspoň šesťtisíc eur, tvrdí expertka 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-18 14:53:55 - Feat.: - Title: Vláda schválila dokument, ktorý vynechal niektoré samosprávy. Podľa Únie miest ohrozila ich prístup k fondom 04 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 05 - Modified: 2024-04-19 12:50:44 - Feat.: - Title: XTB ponúka vyššie úroky z neinvestovaných prostriedkov a uľahčuje začiatky v investovaní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financne-trhy, menuAlias = financne-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:12