StoryEditor

Muž, ktorý naučil Warrena Buffetta zarábať miliardy

19.01.2012, 23:08
Autor:
redred
Jeden z najväčších investorov všetkých čias a autor biblie investovania Benjamin Graham.

Benjamin Graham (1894 – 1976), vplyvný ekonóm a investor , je pre mnohých, okrem investičných kruhov, v súčasnosti takmer neznámy, hoci silne ovplyvnil mnohých vynikajúcich manažérov ako boli Mario Gabelli, John Neff, Michael Cena, John Bogle. Warren Buffet, jeden zo súčasných najbohatších mužov planéty, pod jeho vedením študoval a bol mu vzorom. A práve Grahamovi vďačí za svoju cestu k úspechu.

Benjamin Graham sa narodil v Londýne a ako ročný emigroval so svojou rodinou do USA. Pôvodné priezvisko Grossbaum si neskôr zmenil na Graham, keď boli po nemecky znejúce priezviská počas 1. svetovej vojny prijímané s nedôverou. Onedlho po príchode do Ameriky mu zomrel otec a pre rodinu nastali ťažké časy. Deväťročný Graham prežíva poníženie z chudoby a táto tragická skúsenosť ho vyslala na celoživotnú púť na dosiahnutie finančného zabezpečenia.

 

Vynikajúci študent

Benjamin Graham

Dátum narodenia: 8. máj  1894 - 21. september 1976

Miesto narodenia
:Londýn, Veľká Británia

Štúdium:  Columbia Business School

Záujmy: financie, investovanie

Graham bol bystrý študent a s pomocou strýka sa mu podarilo dostať na Columbia University. Po jej absolvovaní v roku 1914 mu bolo ponúknuté učiteľské miesto na univerzite, ktoré však odmietol a začal pracovať ako poslíček na Wall Street pre firmu Newburger, Henderson a Loeb. Čoskoro začal pre spoločnosť robiť analýzy, ktoré viedli k ponuke partnerstva vo firme s platom nad 500 000 dolárov ročne, keď mal len 25 rokov.

V roku 1926 Graham a broker Jerome Newman vytvárajú investičné partnerstvo pre manažovanie peňazí a po večeroch Graham prednáša financie na Columbia University, kde sa zoznamuje s Bernardom Baruchom a Davidom Doddom. Ničivý krach na burze v roku 1929 Grahamovi finančne takmer zlomil väzy.

V roku 1934 David Dodd a 40-ročný Graham vydali knihu „Security Analysis“ (Analýza ceniny), jednu z najlepších prác, ktorá bola kedy o ceninách vydaná a ktorá dodnes nevyšla z tlače. V tom čase to bol riskantný krok; investovanie v ceninách bolo terčom posmechu, ale práve vtedy Graham prišiel na princíp „vnútornej hodnoty“ – skutočnej hodnoty spoločnosti. Tá je úplne nezávislá od trhovej hodnoty podľa ceny jej akcií. Použitím tohto ohodnotenia sa mohli investori rozhodnúť, akú má spoločnosť cenu a podľa toho svoje investičné rozhodnutia viesť.

Graham nabádal účastníka na akciovom trhu najprv pochopiť základný rozdiel medzi investíciami a špekuláciami. V roku 1949 Graham napísal ďalšiu knihu „The Intelligent Investor“, ktorá je dodnes považovaná za bibliu investovania. Warren Buffett ju nazval najlepšou knihou o investovaní, ktorá bola kedy napísaná. Táto kniha je tiež nepretržite vydávaná.


Hodnotové investovanie

Zjednodušene môžeme povedať, že investori vždy hľadajú rastové akcie. Problémom je, že ak nejaké objavia, zistia, že Wall Street ich už objavil skôr.  Grahamove ponímanie „investovania podľa hodnoty“ stručne zhrňuje presvedčenie, že každá investícia by mala byť podstatne „hodnotnejšia“ ako cena, ktorú investor za ňu zaplatí. Veril v dôkladnú analýzu, ktorú by sme mohli nazvať fundamentálnou či účtovnou analýzou. Hľadal spoločnosti so silnou bilančnou stránkou alebo len s malým zadlžením, s nadpriemernou maržou zisku a dostatkom príjmov.

Zaviedol frázu „bezpečnostnej rezervy“, ktorej zmyslom je zdravý úsudok vyhľadávania spoločností, ktorých ceny akcií sú dočasne podhodnotené, ale ktorých základy sú z dlhodobého hľadiska zdravé.

Graham takisto veril, že ocenenie akcií spoločností trhom je často nesprávne a kolíše s ich hodnotou.

Úspešní žiaci

V roku 1984 na Columbia University Grahamov žiak, Warren Buffet, predniesol prednášku pri príležitosti 50. výročia vydania knihy Security Analysis. Počas nej poukázal na vlastné investičné výsledky, ako aj iných ako Ruane, Knapp, a Schloss (ďalších úspešných investičných manažérov, ktorí boli študenti Grahama na Columbii). Stručne povedané, investičná návratnosť každého z týchto mužov zanechala ďaleko za sebou celkovú návratnosť trhu.

Čo sa týka Grahamovho investovania, investičné partnerstvo s Newmanom pokračovalo až do roku 1956. Po roku 1929 už nikdy znova nestratili peniaze svojich investorov a ich priemerná ročná návratnosť dosahovala 17 percent. Graham prednášal a aktívne písal o investovaní ako profesor na Columbia University až do r. 1956, keď odišiel do dôchodku. Benjamin Graham zomrel v roku 1976 a dodnes je nazývaný ako otec hodnotového investovania či otec modernej analýzy cenín.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financni-magovia, menuAlias = financni-magovia, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:11