StoryEditor

V lízingovkách stojí ladom 1 500 kamiónov

03.09.2009, 19:30
Záujem o lízing prudko klesá. Prepadu nezabránilo ani zavedenie šrotovného na osobné automobily. Lízingové spoločnosti trápia aj stovky nákladných áut, ktoré v súčasnosti na parkoviskách čakajú na nového majiteľa.

Kamióny bez majiteľa

V prvom polroku sa objem obchodov lízingových spoločností prepadol o viac ako 40 percent. Najväčší problém im v súčasnosti spôsobuje pokles v nákladnej doprave, ktorý znižuje záujem o kamióny. V rukách lízingových spoločností tiež končia autá, pre ktoré prepravcovia nemajú ďalšie využitie.

Pokles je spôsobený prebytkom prepravných kapacít. Po celej Európe sú rozmiestnené desiatky kamiónov, ktoré čakajú na zázrak," hovorí predseda Predstavenstva Asociácie leasingových spoločností Juraj Ebringer. Na Slovensku je podľa neho bez majiteľa asi 1 500 kamiónov. „Tento počet sa výrazne nemení. To, čo sme dokázali predať, sme vzápätí dostali späť," dodáva Ebringer. Predaj týchto áut za zníženú cenu by však spôsobil ďalšie problémy. „V portfóliu máme 28-tisíc nákladných áut. Ak by sme skokovo znížili cenu týchto 1 500 kusov, tak to ovplyvní ten zvyšok," vysvetľuje Ebringer.

Niektorí prepravcovia by tak získali výhodu nižších nákladov a mohli by svoje služby poskytovať za lepšie ceny ako konkurencia. „Je to začarovaný kruh, z ktorého sa ťažko vystupuje. Odpoveď sme zatiaľ nenašli," dodáva.

Najnižší prepad majú lízingovky pri predaji osobných automobilov. Podľa lízingových spoločností za tým treba hľadať najmä zavedenie šrotovného. „Je to ovplyvnené tým, že 40-tisíc áut sa objednalo a časť z nich sa financovala aj pomocou lízingových spoločností. Je to obrovská masa, ktorá sa na lízingovom trhu musela prejaviť," vysvetľuje Ebringer. Lízingové financovanie sa nemohlo využívať v programe šrotovného. Spoločnosti však ponúkajú aj úvery, ktoré šrotovné potiahlo.

Zlepšenie v nedohľadne

Slovenský lízingový trh však nie je podľa Ebringera v poklese osamotený a reaguje na pokles celej ekonomiky. „Vo všetkých okolitých krajinách sú výpadky v desiatkach percent a slovenský trh nie je v tomto niečo osobité," hovorí.

Medzi prvým a druhým kvartálom tohto roka objemy obchodov síce mierne rástli, podľa asociácie v tom treba hľadať skôr sezónny výkyv a vplyv šrotovného, ako nový trend.

 Pokles objemu obchodov lízingových spoločností

 1.polrok medziročne v %

 Nákladné automobily -63
 Osobné automobily -29,3
 Stroje a zariadenia -41,9
 Spolu -42,7
Zdroj: ALS
menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 11:51