StoryEditor

Amerika môže prísť o tristo miliónov dolárov denne

01.10.2013, 17:25
Platobná neschopnosť môže spôsobiť ťažké rany americkej ekonomike. Krajina môže denne prísť o tristo miliónov dolárov.

Čiastočné zastavenie financovania vládnych agentúr môže stáť Spojené štáty týždenne minimálne 300 miliónov USD (222,14 milióna eur). Ďalším negatívom môže byť ohrozenie rastu HDP.

Ako uviedla spoločnosť IHS, denné straty odhaduje minimálne na tejto úrovni, čo je síce v porovnaní s objemom ekonomiky USA na úrovni okolo 15,7 bilióna USD drobnosť, no prípadné predlžovanie tohto stavu môže náklady navýšiť a ekonomiku výrazne poškodiť. Ak sa situácia v dohľadnom čase nezmení, firmy a bežní Američania výrazne obmedzia investície, respektíve výdavky.

Ľudia budú menej míňať
Ľudia, ktorí nedostanú dávky a výplaty, budú podľa analytikov menej míňať, čo sa v konečnom dôsledku môže prejaviť aj v nižšej spotrebe domácností, ale aj v poklese tržieb štátnych inštitúcií. Situácia v americkej ekonomike by sa však mohla zhoršiť, ak nezhody medzi republikánmi a demokratmi v Senáte budú pokračovať. Vtedy by mohol byť ohrozený aj rast hrubého domáceho produktu (HDP). "Čím dlhšie bude ochromenie trvať, tým väčšie straty na HDP je možné očakávať. V prípade dvojtýždňového ochromenia sa odhady straty HDP za tretí kvartál 2013 pohybujú v rozmedzí 0,2 % až 0,6 %," komentuje analytik spoločnosti X-Trade Brokers Kamil Boros.

IHS uviedla, že ak by odstavenie vládnych inštitúcií od financií trvalo týždeň, z rastu ekonomiky to vo 4. štvrťroku skreše 0,2 %. Za bežných okolností IHS počíta s hospodárskym rastom USA vo 4. kvartáli na úrovni 2,2 %, čo znamená, že ekonomika by vzrástla len o 2 %.



Podľa spoločnosti Macroeconomic Advisers dvojtýždňové odstavenie vládnych agentúr by z nimi odhadovaného rastu ekonomiky zoškrtalo 0,3 %. Rast však očakávajú na úrovni 2,6 %, čo znamená, že rast by podľa jej odhadov dosiahol v prípade takéhoto vývoja 2,3 %.

Mark Zandi z Moody's Analytics zasa predpokladá, že v prípade odstavenia vládnych agentúr na tri až štyri týždne by sa z očakávaného rastu ekonomiky vo 4. kvartáli skresalo zhruba 1,4 %. Ekonóm pritom počíta s tým, že ak by k zastaveniu financovania nedošlo, ekonomika USA by mala vo 4. štvrťroku vzrásť medziročne o 2,5 %.

Nezhody v Kongrese
Nedohoda republikánov a demokratov v Kongrese na podobe výdavkov na nový fiškálny rok, ktorý sa dnes začal, spôsobila, že vyše 800.000 zamestnancov štátnej správy musí nútene ostať doma. Všetci musia čerpať neplatené voľno dovtedy, dokiaľ Kongres nenájde riešenie.

Ministerstvo práce už avizovalo, že ak sa riešenie nenájde, neplánuje koncom tohto týždňa zverejniť mesačné údaje o vývoji na trhu práce. Ako uviedol zdroj z ministerstva pre agentúru AP, ministerstvo nebude mať k dispozícii dostatok zamestnancov na spracovanie údajov. Príslušnému úradu totiž ostanú v takom prípade len traja zamestnanci. Mesačná správa o vývoji na americkom pracovnom trhu, teda o počte nových pracovných miest a miere nezamestnanosti, patrí medzi kľúčové ekonomické informácie, ktoré ovplyvňujú svetové finančné trhy.

Podľa Zandiho je dôležité situáciu čo najskôr vyriešiť, aby nezačala výrazne klesať spotreba obyvateľstva. Spotrebiteľské výdavky sa na ekonomike USA totiž podieľajú až 70 %. "Každý ďalší deň núteného voľna bude nútiť týchto ľudí začať obmedzovať svoje výdavky," povedal.

01 - Modified: 2005-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfom SPP je od dnes Philippe Boucly
01 - Modified: 2024-04-07 13:26:37 - Feat.: - Title: Vlani zaznamenali dynamický nárast platobnej neschopnosti firiem po celom svete, ukazuje analýza 02 - Modified: 2023-06-01 04:40:17 - Feat.: - Title: Biden ocenil "rozhodujúci krok", ktorý pomôže zabrániť platobnej neschopnosti USA 03 - Modified: 2023-05-22 19:41:11 - Feat.: - Title: Dopady platobnej neschopnosti USA by pocítili krajiny po celom svete, Čína by prišla o objednávky 04 - Modified: 2023-04-25 12:55:14 - Feat.: - Title: Bratislavská štátna záchranka splatila dlh v Sociálnej poisťovni 05 - Modified: 2023-03-25 05:51:33 - Feat.: - Title: Fitch znížil rating dlhu Argentíny v dolároch nad platobnú neschopnosť. Po výmene meny opäť klesne
menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 04:58