StoryEditor

Portugalsko predalo dlhopisy. Úroky vzrástli

18.09.2013, 20:10
Autor:
TASRTASR
Portugalsko predalo dlhopisy zhruba za 1,3 mld. eur, úroky ale výrazne vzrástli.

Portugalsko dnes predalo dlhopisy takmer za 1,3 miliardy eur, no za cenu vyšších úrokov, keď trhy začali pochybovať o jeho schopnostiach získať dostatok financií po skončení záchranného programu v polovici budúceho roka. Informovala o tom agentúra DPA.

Úrok pri 18-mesačných dlhopisoch vzrástol takmer na 2,3 %, zatiaľ čo v júnovej aukcii to bolo okolo 1,6 %. Vzrástol aj úrok v prípade 3-mesačných pokladničných poukážok, a to približne z 0,8 % v augustovej aukcii na 1,08 %. Ako povedal analytik Filipe Silva z banky Carregosa, najmä rast úrokov pri 18-mesačných dlhopisoch "je výrazný".

Európska únia (EÚ) a Medzinárodný menový fond (MMF) poskytli Lisabonu v roku 2011 záchranný balík v celkovej hodnote 78 miliárd eur potom, ako náklady na obsluhu dlhu prekročili únosnú úroveň a krajina musela požiadať o finančnú pomoc. Záchranný program sa ukončí v júni budúceho roka a Portugalsko sa tak bude musieť opäť financovať s pomocou finančných trhov. Investori však o hladkom prechode na finančné trhy pochybujú. Výnos z kľúčových 10-ročných dlhopisov v poslednom období rastie a dnes sa opätovne pohyboval na 7-% úrovňou.

Podpredseda vlády Paulo Portas tento týždeň uviedol, že Portugalsko uvažuje o prípadnom požiadaní eurozóny o podporu s cieľom uľahčiť návrat krajiny na finančné trhy po ukončení záchranného programu. Odmietol však, že by malo ísť o ďalší záchranný balík. Ako však dodal denník Publico, ak výnosy z dlhopisov ostanú na vysokej úrovni, je možné, že sa druhému záchrannému balíku krajina nevyhne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 04:08