StoryEditor

Obama: Nemienim vyjednávať o dlhovom strope

17.09.2013, 07:08
Autor:
TASRTASR
Od vypuknutia krízy urobili USA veľa práce, no ekonomika ešte stále nie je tam, kde by mala byť.

Povedal v prejave k 5. výročiu začatia finančnej krízy vo svete, ktorú odštartoval krach investičnej banky Lehman Brothers, americký prezident Barack Obama. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a Sinchua.

Podľa neho je potrebné, aby si obyvatelia USA uvedomili, kde boli pred piatimi rokmi a kde sú dnes, zároveň však nesmú zabúdať na to, čo všetko ešte treba urobiť na podporu ekonomiky. "USA potrebujú zrýchliť tempo rastu, mať viac lepšie platených miest, viac príležitostí pre ľudí, ktorí sú dnes chudobní, no chceli by sa posunúť na úroveň strednej triedy," povedal Obama.

Svoj prejav zároveň využil na upozornenie kongresmanov, aby nehnali krajinu do ďalšej finančnej krízy. Ako povedal, bolo by to od politikov "vrcholne nezodpovedné", ak by iba päť rokov po kolapse amerického finančného systému spôsobili ďalšiu hospodársku krízu. Jeho slová jednoznačne smerovali k republikánom, keďže Obamovu administratívu čaká v Kongrese boj o budúcoročný rozpočet, pričom kongresmani budú musieť vyriešiť aj otázku dlhového limitu. Zopakoval, že čo sa týka dlhového stropu, nemieni s republikánmi požadujúcimi ďalšie zníženie štátnych výdavkov vyjednávať a vyzval Kongres na urýchlené schválenie rozpočtu bez zbytočných komplikácií.

Ministerstvo financií USA ešte koncom augusta varovalo, že mimoriadne opatrenia, ktoré uviedlo do platnosti s cieľom vyhnúť sa defaultu, vypršia do polovice októbra. Dovtedy musí Kongres dlhový limit, ktorý je stanovený na úroveň 16,7 bilióna USD (12,50 bilióna eur), opätovne zvýšiť. Ak sa tak nestane, štát nebude schopný uhrádzať svoje záväzky, čo znamená štátny bankrot.

Podľa najnovších prieskumov verejnej mienky však veľká časť obyvateľstva na rozdiel od prezidenta nie je presvedčená, že ekonomika jednoznačne smeruje k lepšiemu. V prieskume, ktorý uskutočnil Pew Research Center, iba jedna tretina opýtaných uviedla, že ekonomický systém je podľa nich dnes bezpečnejší než v roku 2008 a až 52 % nesúhlasí s ekonomickou politikou Baracka Obamu.

(1 EUR = 1,3357 USD)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 17:52