StoryEditor

Makroekonomika prebila firmy

27.10.2009, 18:54
Autor:
(lup)(lup)
Do otvorených podielových fondov "pritieklo" minulý týždeň takmer 6,3 milióna eur. Investori najviac dôverovali zmiešaným fondom, v ktorých pribudlo 3,6 milióna eur.
Čisté predaje, ktoré vyjadrujú rozdiel medzi nakúpenými a vrátenými podielmi, boli kladné aj pri peňažných a akciových fondoch. Naopak, v záporných číslach skončili dlhopisové fondy či fondy fondov.

Výsledky firiem

Uplynulý týždeň hýbali svetovými trhmi výsledky firiem. „Výsledková sezóna bola podporou pre akciové trhy. Dobrá nálada na trhoch spôsobila často scenár, že aj pokles po slabších údajoch využívali investori na nákup akcií,“ vysvetľuje Gabriel Hinzeller z KD Investments.
Predchádzajúci týždeň bol podľa portfóliovej manažérky IAD Investments Kataríny Antoničovej plný uspokojivých firemných výsledkov. „Medzi najväčšie mená, ktoré ohlásili povzbudivé čísla, patrili spoločnosti Apple, Bank of New York, Caterpillar, Coca Cola, Microsoft, McDonald’s či európske Deutsche Bank a Credit Suisse,“ vymenúva. Aj napriek dobrým výsledkom skončili americké aj európske akciové fondy v červených číslach.

Stredná Európa v pluse

Firemné výsledky minulý týždeň nestačili na to, aby akciové trhy pokračovali v predchádzajúcom raste. „Do vývoja totiž negatívne zasiahli makroekonomické informácie, ktoré investori na rozdiel od predchádzajúceho týždňa vzali do úvahy,“ pripomína Antoničová.
V Amerike investorov nepotešil odhad deficitu federálneho rozpočtu, ktorý bude pravdepodobne najväčší od druhej svetovej vojny. Sklamanie priniesol podľa Antoničovej aj obrat na trhu nehnuteľností či rastúca nezamestnanosť.
Lepšia nálada panovala v strednej Európe. „Napriek celkovo slabému tónu správ sa akcie v stredoeurópskom regióne ako jediné dokázali na týždennej báze výrazne zhodnotiť,“ hovorí Antoničová.  Stredoeurópske akciové fondy rástli minulý týždeň najviac zo všetkých skupín fondov. Polepšili si o 1,41 percenta.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/akcie, menuAlias = akcie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 12:23