StoryEditor

Deň D sa už blíži... (týždeň na trhoch)

S blížiacim sa termínom zasadnutia americkej centrálnej banky FED, na ktorom by sa v stredu má rozhodnúť o tom, či začne nakupovať štátne dlhopisy už od novembra a poprípade koľko ich nakúpi, sa na devízových trhoch stupňuje volatita amerického dolára.

Ten citlivo reagoval na rôzne podnety, ktoré by mohli vstúpiť do rozhodnutia FEDu ohľadom rozsahu stimulačných opatrení. Medzi nimi boli napríklad aj neotvorenie témy monetárnej politiky FEDu v rámci víkendového summitu G-20, správa denníka Wall Street Journal, že FED by mal nakúpiť na úvod štátne dlhopisy v hodnote len niekoľko sto miliárd dolárov, zisťovanie očakávaní ohľadom ďalších krokov FEDu u dlhopisových obchodníkov priamo zo strany americkej centrálnej banky, či nové makroekonomické ukazovatele.

Spomedzi nich pútali najväčšiu pozornosť prvé odhady kvartálnej zmeny HDP vo Veľkej Británii a Spojených štátoch. Príjemné prekvapenie pripravilo najmä britské HDP medzi kvartálnym tempom rastu o 0,8 %, dvakrát rýchlejším než sa očakávalo. Naopak americké HDP podľa prvého odhadu anualizovane rástlo v treťom kvartáli v súlade s očakávaniami na úrovni 2,0 %, v neanulaizovanej miere teda na úrovni 0,5 %, viac ako 70 % z tohto rastu však tvoril rast zásob na skladoch, ktorého tempo rastu je bez oživenia koncového spotrebiteľského dopytu neudržateľné.

Dolár sa tak v priebehu týždňa voči euru obchodoval v širokom pásme medzi 1,3730 a 1,4080 EUR/USD, a v piatok o 15:30 sa pohyboval zhruba v jeho strede na úrovni 1,3888. Naopak menou týždňa bola britská libra, ktorá po nečakane silnom raste domácej ekonomiky opätovne našla pôdu pod nohami a zmazala časť strát z posledných týždňov. Voči euru libra vzrástla do piatku 15:30 oproti uplynulému týždňu o 2,1 % na úroveň 0,8692 EUR/GBP.

Očakávania ďalších krokov FEDu dominovali aj na akciových trhoch, ktoré po prudkých rastoch z uplynulých týždňov po sérii zmiešaných signálov svoj rast zastavili. Širší americký index S&P 500 otvoril piatkové obchodovanie s minimálnou týždňovou stratou 0,03 %, o čosi viac, 0,88 %, strácal v piatok o 15:30 paneurópsky index EuroStoxx 50, na ktorý doľahli aj slabšie kvartálne výsledky spoločností ako Banco Santander, SAP, Daimler, či ArcelorMittal.

Nový týždeň prinesie deň D. Bude ním streda, kedy FED zverejní výstup zo svojho dvojdňového zasadnutia. Očakáva sa, že FED s veľkou pravdepodobnosťou ohlási ďalšiu vlnu kvantitatívneho uvoľňovania, vyzerá to teda tak, že otázkou bude len to, aký objem dlhopisov nakúpi. Aký význam má dopad môže mať toto rozhodnutie, ukázala okrem zvýšenej volatility aj Bank of Japan, ktorá presunula svoje novembrové zasadnutie z 15. a 16. novembra na 4. – 5. november, aby dokázala rýchlo reagovať na vývoj na devízových trhoch, ktorý môže po zasadnutí FEDu nastať.

Kamil Boros

analytik spoločnosti X-Trade Brokers

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/akcie, menuAlias = akcie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 17:10