StoryEditor

Rok 2009: Burzy v Rusku a Brazílii si pripísali cez 100 percent

30.12.2009, 19:30
Po katastrofálne roku 2008 priniesol tento rok na väčšinu svetových búrz prudký rast cien akcií. A analytici hľadia s nádejou aj do budúceho roka. Väčšina z nich opustila pesimistické scenáre a čakajú pokračovanie rastu na burzách.

Najviac sa darilo v Rusku

Najviac zarobili akciové trhy v Rusku. Miestne indexy RTS a MICEX vyrástli v tomto roku o 127, respektíve 120 percent. Tunajšie akcie však napriek tomu zmazali až polovicu strát z jesene minulého roka, keď sa ruské burzy prepadli o takmer 75 percent.

Pre toho, kto investoval v dolároch, bola bezkonkurenčnou jednotkou Brazília. Vďaka mohutnému posilnenie brazílskeho realu dolarovému investorovi zarobil cez 140 percent.

Potešili aj svetové indexy

A dobre si tento rok po počiatočnom páde viedli aj hlavné svetové trhy. Napríklad akcie amerického indexu S & P 500 priniesli investorom priemerný ročný výnos vo výške 22 percent. Britský FTSE 10 vyrástol o 26 percent a nemecký DAX o 31 percent. Rovnako ako v Nemecku na tom boli akcie na pražskej burze.

Rast bude pokračovať ale s rizikom

Pokračovanie v tomto oživení akciových trhov sa očakáva aj budúci rok, hoci mnohí varujú pred nebezpečným rýchlym rastom búrz, ktorý nezodpovedá skutočnému vývoju. "Svetové trhy sa v tomto roku zdvihli príliš vysoko, príliš skoro a príliš rýchlo. Avšak zmena tohto trendu nepríde len tak, pretože lacný dolár bude určite ešte pár mesiacov tlačiť investorov k investíciám do rizikových akcií," povedal ekonóm Nouriel Roubini, ktorý ako jeden z mála presne predpovedal príchod finančnej krízy.

Akcie sa stanú trendom

Podľa väčšiny amerických ekonómov tak práve burzy USA, ktoré určujú svetovým trhom tempo, majú slušnú šancu rásť. Firmám sa totiž bude dariť zarábať viac ako tento rok. Pomôžu aj nízke úrokové sadzby, ktoré firmám zabezpečia lacné pôžičky. "Akcioví investori si uvedomia, že úroky budú nulové ešte dlhú dobu. To ich presvedčí o tom, že zisky firiem porastú a budú nakupovať ich akcie," napísali vo výročnej správe pre investorov analytici banky Bank of America - Merril Lynch.

Stredná a východna Európa bude najrýchlejšia

Veľký rast čakajú, na základe bankových analýz, tiež trhy v strednej a východnej Európe. Napríklad americká Morgan Stanley očakáva, že burzy v uvedenom regióne porastú až o tridsať percent počas budúceho roku, zatiaľ čo na ostatných rozvíjajúcich sa trhoch len o dvadsať percent.

Akcie sú tu totiž podľa správy Morgan Stanley cenené nižšie a ich dolárové zisky budú výrazne vyššie ako kdekoľvek inde.
Dôkazom toho je výrazný prílev zahraničných investorov v roku 2009, ktorý má vyvrcholiť práve v budúcom roku.
Českí analytici sú však k vyhliadkam domácej burzy oveľa skeptickejší a odhadujú rast v radoch jednotiek percent.

Ukrajine sa darí vďaka privatizácii

Vlani sa v strednej a východnej Európe darilo okrem Ruska aj Ukrajine.

Tá sa dostala do desiatky najvýnosnejších trhov tohto roku aj napriek tomu, že musela počas krízy prijmú pôžičku Medzinárodného menového fondu v hodnote 16,4 miliardy dolárov.

Jej akciový trh bol navyše v uplynulom desaťročí vôbec najlepšou stávkou pre všetkých investorov, pretože tunajšie akcie vzrástli za desať rokov o neuveriteľných 900 percent, napriek politickej nestabilite v krajine a sériu diplomatických roztržek so susedným Ruskom. Za úspechom ukrajinskej burzy stojí predovšetkým rozsiahla privatizácia štátnych podnikov, ktorých akcie sa tu teraz obchodujú.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/akcie, menuAlias = akcie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 21:49