StoryEditor

Burzová rozprávka končí. Akcie začnú padať

05.10.2009, 12:00
Autor:
Jan SochorJan Sochor
Nečakaný rast. Analytici sa zhodujú, že ceny akcií predbehli reálnu ekonomickú situáciu. Pokles by mohol dosiahnuť 15 percent.

Eufória sa stupňuje 

Po drvivých prepadoch cien akcií v priebehu finančnej krízy sa investori môžu zrazu cítiť ako v kúzelnej rozprávkovej krajine. Burzy sa vydali nevídaným tempom nahor, v poslednom kvartáli rástli najrýchlejšie od roku 1975, zavadiť o akciu, na ktorej by sa nedalo zarobiť, bolo skutočne veľké umenie.

Po tom, čo vlády poskytli finančným ústavom miliardy v rámci štátnej pomoci, zrazu bolo na burze čo nakupovať, počínanie bánk a fondov čoskoro strhlo aj drobných investorov. Varovanie, že rast je prehnaný, ktoré sa začalo množiť už cez prázdniny, sa nepotvrdzovalo, a to ešte viac priživovalo eufóriu investorov.

Prišiel rad na pesimistov

Lenže rast trvá už niekoľko mesiacov. Teraz to však začína vyzerať, že pesimisti, ktorí veštili prepad akcií, dostanú konečne za pravdu. Napríklad z prieskumu agentúry Reuters medzi 180 analytikmi a obchodníkmi s akciami vyplýva, že pre tento rok je rast akcií už na konci.

Podobne hovoria aj stratégovia veľkých bánk. „Počas októbra a novembra prepadnú trhy v rozvinutých krajinách o desať percent. Rozvíjajúce sa trhy by mohli klesnúť o 20 až 25 percent," myslí si napríklad stratég švajčiarskej Credit Suisse Bob Parker.

Podľa Parkera bol minulý rast spôsobený predovšetkým lepšími výsledkami firiem a peniazmi, ktoré do ekonomiky naliali vlády.

Vracia sa neistota

Lenže blíži sa výsledková sezóna za tretí štvrťrok a firmy už zrejme neprekvapí toľko ako na začiatku júla. Ani nemôže. Vďaka rastu trhov a viere, že ekonomika má najhoršie za sebou, sú teraz očakávania na vývoj ziskov firiem omnoho vyššie. A prekonať ich bude ťažšie.

Podobne hovoria napríklad aj českí makléri. „ Tá eufória je preč, na burzy sa vracia neistota," komentoval súčasný stav na trhoch hlavný maklér jednej českej spoločnosti. Investori nie sú si sami istí ďalším rastom a pri náznaku zlých správ začínajú akcie predávať.

Mnoho ľudí si začína uvedomovať, že okuliare, ktorými rast akcií sledovali, mali skutočne príliš ružové sklá. Oživenie ekonomiky nakoniec nemusí byť také rýchle, ako to ešte v lete vyzeralo. Správy o tom, že v USA sa zrušilo o necelých stotisíc pracovných miest viac, než sa čakalo, a že dôvera v zvyšovaní priemyselnej výroby tento rok prvýkrát klesla, tak poslali minulý týždeň burzy do kolien.

 Prečo sa očakáva pokles akcií?

Akcie zdražili príliš rýchlo a predbehli tak skutočnú ekonomickú situáciu vo firmách.

Súčasný rast na burzách ťahali hlavne vládne stimuly.

Výsledky hospodárení firiem za tretí kvartál už nemôžu prekvapiť tak výrazne ako v druhom kvartáli.

Niektoré horšie dáta o stave americkej ekonomiky znervózneli investorov a naznačili, že zotavenie bude omnoho pomalšie, než trhy čakali.

Firmám bude robiť problémy rastúca nezamestnanosť.

Napriek všetkému by napríklad naši susedia mohli z celej situácie vyjsť takmer najlepšie. Svetoznámy investor Mark Mobius z fondu Templeton označuje Česko spolu s Poľskom a Maďarskom za miesto, kde by sa teraz malo nakupovať.

Podľa neho sú totiž miestne akcie aj po raste o 75 percent za posledných pol roka relatívne lacné, aspoň v porovnaní s inými rozvíjajúcimi sa krajinami, ako sú Čína a Brazília. Akcie v strednej a východnej Európe stoja dvanásťkrát viac, než koľko dolárov na jednu akciu firmy zarobia.

Napríklad v Ázii je to však dvadsaťkrát viac, čo znamená, že stredoeurópske akcie sú takmer o polovicu lacnejšie. „Stredná a východná Európa prekoná rozvinuté trhy," pridáva sa k Mobiusovi Michael Ganske z nemeckej Commerzbank.

Ako to vidia "investiční mágovia"

Nouriel Roubini- profesor Newyorskej univerzity

Akademik, prezývaný Doktor skaza, predpovedal predchádzajúci prepad ako jeden z prvých. Teraz varuje, že oživenie svetovej ekonomiky je veľmi pomalé a že je na spadnutie ďalšia kríza. „Ekonomiky ako Čína či Japonsko nedokážu zdvihnúť dopyt, aby vyrovnali prepad americkej spotreby,“ hovorí.

Meredith Whitney- prominentná banková analytička

Vlády sa podľa Whitney sústredili na pomoc veľkým podnikom. Tie malé a stredné ale teraz zažívajú krušné časy, pretože sa nemôžu dostať k úverom, to podviaže oživenie ekonomiky. „Sledujem úverovú aktivitu a tá sa uťahuje stále viac,“ hovorí analytička, ktorá sa vraj v odhadoch vždy „trafila“.

Mark Mobius- správca fondu Templeton Asset Management

Mobius ide proti prúdu. V poslednom čase niekoľkokrát zopakoval, že najväčší potenciál k rastu vníma na rozvíjajúcich sa trhoch vrátane Ruska či Česka. Vysvetľuje to nárastom objemu peňazí v ekonomike vďaka nízkym úrokovým sadzbám, ktoré podporujú ceny aktív vo východnej Európe.

David Rosenberg- stratég Gluskin Sheff, predtým Merrill Lynch

Jeden z najobľúbenejších investičných stratégov na Wall Street tvrdí, že treba byť trpezlivý. „V cenách akcií je už teraz obsadený štvorpercentný rast ekonomiky USA. Ale čo ak vzrastie len o percento?,“ pýta sa Rosenberg. „Akcie stúpli za pol roka o 60 percent, a to normálne trvá tri roky,“ dodáva.

ihned.cz

01 - Modified: 2004-12-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pozitívne trendy rozvoja poľských bánk
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/akcie, menuAlias = akcie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. máj 2024 11:38