StoryEditor

S&P ukázala Merkozyho reformám zrkadlo (komentár)

06.12.2011, 08:24
Očakávané stretnutie Merkelová a Sarkózy je fiaskom.

Americké akciové trhy včera zaznamenali zatvorenie v pozitívnom teritóriu: Dow Jones +1,31%, Nasdaq +1,10% a S&P500 +1,03%. Za rastom akciových trhov boli nové 30 miliardové opatrenia Talianska a možná užšia fiškálna spolupráca v rámci EMU. Optimizmus na trhoch počas včerajška bol však predčasný, po zatvorení trhov agentúra S&P vydala varovanie pre celú Európu.

Talianske škrty môžu naraziť na parlament

Talianske škrty v objeme 30 mld. € (bez privatizácie) sú veľmi tvrdým krokom smerom k ozdraveniu talianskych verejných financií. Nová technokratická vláda Montiho urobila ešte radikálnejšie kroky ako sa očakávalo a včera do veľkej miery upokojila finančné trhy. Výnosy na talianskych dlhopisoch zaznamenali výrazný pokles. Monti včera vyhlásil, že vláda príjme ešte tvrdšie opatrenia, ak to bude nutné. Zdá sa, že to bude nutné. Škrty v takomto rozsahu budú znamenať recesiu v Taliansku a bez výraznej podpory súkromného sektora sa ekonomická situácia ešte zhorší. Taliansko nemôže čakať totožné daňové príjmy ako tento rok a príjmy štátneho rozpočtu môžu podstatne klesnúť. Zvýšenie DPH je len krátkodobým riešením, ale zníži spotrebu obyvateľstva a to sa odrazí nasledujúce roky. Nový taliansky premiér spravil to, čo musel spraviť, ale či to spraví aj parlament? Necháme sa prekvapiť.

Žiadne nové riešenia, len staré sľuby

Očakávané stretnutie Merkelová a Sarkózy je fiaskom. Nemci a Francúzi neprišli s ničím novým, čo by pomohlo či už v riešení súčasných problémov, alebo aj tých budúcich. Užšia fiškálna únia má znamenať, že bude určený strop pre maximálny dlh a následne po jeho prekročení, budú nasledovať automatické sankcie. Toto je nedostatočné riešenie pre súčasné problémy. Môžeme sa pripraviť na veľmi turbulentný december. Merkelová ďalej uviedla, že súčasný haircut na gréckych dlhopisoch bol posledný a tým pádom sa krajina dostane na 120% dlhu najskôr do roku 20XX, pretože grécka vláda priznala, že deficit a recesia budú hlbšie, ako boli predpoklady. Poslednou čerešničkou sú štrukturálne zmeny v lisabonskej zmluve. Znamenajú skutočne hlbšiu integráciu, alebo dodanie klauzuly o odchode "problémových členov" EMU? To sa dozvieme asi až po piatkovom summite.

Merkelová a Sarkózy dostali jasnú odpoveď

Včerajšie stretnutie a jeho výsledok nenechal na seba dlho čakať. Agentúra S&P znížila 15 krajinám výhľad na negatívny, vrátane Slovenska a Francúzsku hrozí zníženie ratingu o 2 stupne. K zníženiu ratingov môže dôjsť takmer okamžite po piatkovom summite, čiže už v piatok. Dôvodom sú zhoršujúce sa úverové podmienky v Európe, nezhody politikov na riešení krízy, rastúce rizikové prémie na dlhopisoch krajín AAA, vysoká úroveň domáceho a vládneho dlhu a riziko ekonomickej recesie v eurozóne. Európski politici dostali jasnú odpoveď na svoje plány, ktoré nie sú akceptovateľné. Iné ratingové agentúry sa zatiaľ nevyjadrili, ale svetové banky začínajú byť veľmi znepokojené. Deutsche bank radí svojím klientom predávať aktíva a euro a Nomura varuje, že riziko dezintegrácie je veľmi vysoké. Súčasný sentiment nepodporil ani Nowotny z ECB, ktorý sa obáva stratenej dekády v Európe a doplnil obavy finančných analytikov po celom svete. Európski politici na konci tohto týždňa rozhodnú o osude EMU a musia si uvedomiť, že žiadne ďalšie summity v tomto zložení už nemusia byť.

Dnešný výhľad

Dnes z USA neočakávame žiadne dôležité makroekonomické výsledky, celý svet bude sledovať reakcie európskych politikov (eurocirkus) a HDP eurozóny. Dôležitý bude aj postoj ostatných ratingových agentúr, ktoré by mohli celú situáciu zhoršiť, alebo naopak mierne stabilizovať. Vzhľadom na to, že S&P prišla so zníženým výhľadu pre celú eurozónu až po zatvorení trhov, výpredaj na spotovom S&P500 bude až dnes. Index S&P500 môže otvoriť okolo pásma 1250 bodov a v prípade zhoršenia fundamentov dokonca ešte nižšie. Index S&P500 v prípade otvorenia okolo 1250 bodov môže pokračovať v poklese k 1240/1245 bodom. Naopak, stabilizácia sentimentu by mohla znamenať návrat nad 1250 bodov. Výhľad je negatívny a očakávam zatvorenie pod 1250 bodmi.

  Peter Greguš

  analytik TRIM Broker

  Obchodovanie s TRIM Broker
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/akcie, menuAlias = akcie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 00:13