StoryEditor

Štyria jazdci eurokalypsy (akciový komentár)

05.12.2011, 09:18
Eurozóna sa už dostala skutočne do štádia, kedy musí bojovať nielen o Grécko, ale aj o svoju existenciu.

Americké akciové trhy zaznamenali zatvorenie počas piatkovej seansy v neutrálnom teritóriu: Dow Jones -0,01%, Nasdaq +0,03% a S&P500 -0,02%. Indexy otvorili vo výraznom raste vďaka najnižšej nezamestnanosti v USA za posledné dva roky, avšak obavy o vývoj v eurozóne ich stiahli nižšie. Minulý týždeň bol pre akciové trhy veľmi úspešný a Dow Jones si pripísal zisk 7%, čo je najviac za posledné tri roky.

Nezamestnanosť skončila dobre, ale...

Americká ekonomika si za mesiac november pripísala 120 tis. nových pracovných miest a to predovšetkým v súkromnom sektore a nezamestnanosť poklesla na 8,6%. Nezamestnanosť v októbri dosiahla 9,0% a výrazný pokles nezamestnanosti v novembri nebol vďaka  rastu pracovných miest, ale faktu, že 315 tis. ľudí si v USA prestalo hľadať prácu, čo vôbec nie je dobrý signál. Naďalej je rast pracovných miest v USA skôr mierny, avšak dobrou správou je, že v septembri a októbri sa vytvorilo o 72 tis. pracovných miest viacej, ako bol predchádzajúci odhad. Celkovo sa dá vnímať vývoj nezamestnanosti v USA za pozitívny, avšak bude trvať roky, až sa dostane na úrovne s pred roku 2007, pričom v prípade spomalenia HDP je pravdepodobný návrat k 10%. V tabuľke nájdete porovnanie nezamestnanosti v USA, Japonsku a EU.


 

"Štyria jazdci eurokalypsy"

Eurozóna sa už dostala skutočne do štádia, kedy musí bojovať nielen o Grécko, ale aj o svoju existenciu. V súčasnosti budú potrebné naozaj odvážne politické a ekonomické rozhodnutia, ktoré pravdepodobne neznesú vo svojej štruktúre kompromis, pretože tlak na eurozónu sa stupňuje. Fiškálna únia, ktorá by mala priniesť pevné pravidlá pre fiškálnu politiku, sú "len prvým krokom". Vyššia disciplína nemôže byť konečnou zastávkou pre integráciu a musí viesť k eurobondom a k európskemu ministerstvu financií, ktoré bude dohliadať na dane a bankový systém. Nemysliteľné? V tom prípade príde na radu rozpad, respektíve dezintegrácia, pretože štyria jazdci eurokalypsy sú už pred bránami EU. Jazdcami sú: spred medzi výnosom 10-ročných francúzskych a nemeckých dlhopisov, európsky bankový index, výnos na španielskych a talianskych dlhopisoch a likvidita na európskom medzibankovom trhu. Je potrebné si tiež uvedomiť, že aj nemecké návrhy, ktoré nechcú plnú integráciu, by potrebovali roky na splnenie (ktoré už nemáme). Európa potrebuje kompromis medzi, veriteľmi, voličmi, zadlženými štátmi a zároveň potrebuje utíšiť rozbúrené trhy. Práve preto sa zdá krátkodobá intervencia ECB ako logický krok, avšak riziko morálneho hazardu je stále veľmi aktuálne. ECB a politici musia dať investorom signál, že Euro je skutočne dôveryhodnou menou (aspoň rovnako ako iné meny) a následne sa nám môže podariť oklamať prichádzajúcu eurokalypsu aj keď jej jazdci nám už klopú na dvere.


Veľká Británia má problém

Celkový svetový dlh sa pohybuje na úrovni 310% globálneho HDP, avšak rozvinuté krajiny majú na tomto dlhu najväčší podiel. Európa sa približuje 500%, ale absolútnym víťazom je Veľká Británia ktorá má dlh takmer 1000% HDP. To je dvojnásobok Európy a trojnásobok USA. Samozrejme, najväčší podiel má finančný sektor, ktorý je voči HDP bezprecedentne najväčší. UK je braná ako bezpečný prístav, pretože výnosy na UK dlhopisoch dosahujú veľmi nízke úrovne, avšak bude súčasným program austerity stačiť? Odhliadnime od 2 mil. ľudí v uliciach a sústreďme sa na bankový sektor, ktorý má obrovské problémy aj kvôli kríze v EU. BoE sa snaží naštartovať ekonomiku QE a Vickerova komisia už prijala tvrdé pravidlá pre britské banky. Avšak ak dôjde eurokalypse, Veľká Británia stratí svoj štatút finančného impéria, pretože aj super QE od BoE nemusí stačiť. Na obrázku je celkový dlh niektorých krajín z G 10.


Dnes očakávame z USA index nákupných manažérov nevýrobného sektora a továrenské objednávky. Pozitívne makroekonomické výsledky by mohli znamenať test 200-MA na úrovni 1265 bodoch. Obchodníci sa zamerajú aj na stretnutie Merkelová - Sarkózy, ktoré by malo priblížiť fiškálnu úniu a jej niektoré podrobnosti. Dnes očakávam pokračovanie rastu na akciových trhoch, aj keď tento týždeň sľubuje značnú volatilitu vzhľadom na ECB a summit 9.12.2011. V prípade prelomenia 200-MA je možný rast k úrovni 1277 bodov. Naopak suport je v pásme 1226 (20 MA) - 1230 bodov.

  Peter Greguš

  analytik TRIM Broker

  Obchodovanie s TRIM Broker
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/akcie, menuAlias = akcie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 21:37