StoryEditor

General Motors chce zrušiť 21-tisíc pracovných miest

27.04.2009, 15:35
Autor:
TASRTASR
Zníženie počtu pracovných miest o 21-tisíc, či obmedzenie počtu predajcov o 42 percent do konca roka 2010. Toto sú dnes predstavené úsporné opatrenia, ktorými sa automobilka General Motors snaží vyhnúť bankrotu.
Súčasťou reštrukturalizačných opatrení je aj zrušenie tradičnej značky Pontiac. Automobilka tiež ponúkla veriteľom 225 akcií GM za každých 1000 USD (761,90 eura) pohľadávok, čo je základom plánu koncernu znížiť svoj dlh vo výške 44 miliárd USD.
 
Generálny riaditeľ automobilky Fritz Henderson musí dosiahnuť dohodu s majiteľmi nezabezpečených dlhopisov o likvidácii ich pohľadávok v hodnote 27,5 miliardy dolárov. Koncern tiež dlhuje americkej vláde, ktorá ho v prípade ak sa nedohodne s odbormi a veriteľmi, donúti požiadať o ochranu pred veriteľmi. Americké ministerstvo financií informovalo, že poskytne firme ďalšie 2 miliardy dolárov, aby mal koncern kapitál na prevádzku do konca mája. Celková finančná pomoc vlády automobilke týmto vzrastie na 15,4 miliardy dolárov.

Prezident Barack Obama koncom marca odmietol poskytnúť ďalšie peniaze GM rovnako ako Chrysleru. Vyhlásil, že ani jedna automobilka nenavrhla také razantné zmeny, ktoré by boli dostatočným argumentom udeliť im ďalšiu štátnu pomoc. Dal im však poslednú šancu na nevyhnutnú reštrukturalizáciu. Od veriteľov a odborárov zasa požaduje "bolestivé ústupky" ako cenu za prežitie automobiliek. Obama vyhlásil, že existencia automobiliek "nemôže závisieť od nekonečného prísunu dolárov daňových poplatníkov. Tieto spoločnosti a celý sektor musia stáť na vlastných nohách, nesmú sa spoliehať na ochranu štátu".

Vláda koncom marca prisľúbila automobilke prevádzkový kapitál na ďalších 60 dní. Koncern má do konca mája vypracovať nový reštrukturalizačný plán, ktorý musí predložiť do 1. júna. Ak plán vládu neuspokojí, GM bude musieť požiadať o ochranu pred veriteľmi.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/aktualne-1, menuAlias = aktualne-1, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 20:18