StoryEditor

Ruská ekonomika sa môže výrazne prepadnúť

19.05.2009, 14:17
Autor:
TASRTASR
Ruská ekonomika môže tento rok klesnúť až o 8 %. Uviedla to dnes ministerka hospodárstva Elvira Nabiullina pre televíznu stanicu Bloomberg.

Kontrakcia hospodárstva sa poľa nej bude pohybovať v rozmedzí od 4 do 6 %, ale môže dosiahnuť aj 8 %. "Robíme rôzne prepočty, pesimistické aj optimistické. Veríme, že všetko závisí od toho, ako efektívne budeme postupovať," konštatovala.     

Rusko sa rekordne prepadáva

Hrubý domáci produkt (HDP) najväčšieho exportéra energií na svete sa v 1. štvrťroku 2009 prepadol medziročne o 9,5 %. To bol najvýraznejší pokles za 15 rokov.     

Ďalšie štatisticky ukázali, že priemyselná produkcia Ruska sa v apríli 2009 medziročne znížila o rekordných 16,9 %.    

Pripravujú postupy pre rôzny vývoj

"Hlavnou úlohou je upraviť politiku a reagovať na tento vývoj," vyhlásila ruská ministerka. "To je najdôležitejšia časť hospodárskej politiky, nielen presnosť prognóz, ktoré sa menia každý mesiac, ale aj pripraviť si postup pre všetky možné scenáre vývoja," dodala.     

Ministerstvo do konca mesiaca upraví a predloží novú prognózu vývoja ruskej ekonomiky. V januári napríklad ešte odhadovalo, že HDP Ruska klesne tento rok o 2,2 %.     

Americká investičná banka Goldman Sachs v najnovšej analýze predpovedá, že HDP Ruska sa tento rok zníži o 7,5 %. V predchádzajúcej prognóze ešte banka očakávala kontrakciu o 5,5 %.     

Vláda robí všetko pre záchranu ekonomiky

"Máme svoje problémy, ale neustále sa snažíme zlepšiť daňový, administratívny a právny systém a tiež infraštruktúru, dopravnú a energetickú politiku tak, aby podnikanie v Rusku bolo pohodlnejšie a ziskovejšie. Je v našom záujme získať zahraničné investície predovšetkým pre diverzifikáciu našej ekonomiky," uviedla.     

Podľa ministerky Rusko už získalo za prvé tri mesiace tohto roka 9 miliárd USD (6,67 miliardy eur) priamych zahraničných investícií.     

Informovala o tom agentúra Bloomberg.     

(1 EUR = 1,3494 USD)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/aktualne, menuAlias = aktualne, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 02:09