StoryEditor

Najviac kapitálu potrebuje Bank of America

06.05.2009, 18:50
Autor:
TASRTASR
Záťažové testy v amerických bankách, ktorých výsledky budú oficiálne zverejnené vo štvrtok, údajne odhalili, že Bank of America (BAC) potrebuje zvýšiť kapitál až o 34 miliárd USD (25,52 miliardy eur), najviac zo všetkých 19 testovaných bánk.

Informovali o tom dnes noviny New York Times, ktoré sa odvolávajú na člena predstavenstva banky. Samotná banka túto správu zatiaľ nekomentovala.     

Okrem BAC bude čerstvý kapitál potrebovať aj Citigroup, a to vraj 10 miliárd USD. Minulý týždeň to uviedol americký denník  Wall Street Journal s odvolaním sa na informované zdroje, ktoré tiež prezradili, že veľkobanka JPMorgan Chase zrejme dodatočný kapitál nebude potrebovať.     

Cieľom záťažového testu americkej vlády bolo práve zistiť, aké veľké straty dokážu jednotlivé banky zvládnuť. Zverejnenie výsledkov testovania 19 najväčších amerických bánk odložil Federálny rezervný systém (Fed) na 7. mája. Výsledky mali byť pôvodne známe už v pondelok 4. mája.     

Príčinou posunu sú námietky bánk. Fed chce tiež dať finančným inštitútom viac času na reakciu. Obáva sa totiž, že výsledky budú mať negatívny vplyv na kurzy akcií niektorých z nich.     

Citigroup napríklad požaduje, aby Fed započítal do testov aj prebiehajúci predaj jej japonskej divízie za 7,9 miliardy USD, napísal Wall Street Journal. Citigroup patrí k bankám, ktorým americká vláda najviac pomohla. Po miliardových injekciách je štát najväčším akcionárom banky.     

Podľa mediálnych správ väčšina bánk vraj testami prešla.     

Informovali o tom agentúra Bloomberg a Reuters.     

(1 EUR = 1,3322 USD)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/aktualne, menuAlias = aktualne, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 05:23