StoryEditor

Veľké americké banky krízu prežijú

07.05.2009, 09:21
Autor:
TASRTASR
V utorok prenikli na verejnosť informácie. že až desať z devätnástich najväčších bánk bude potrebovať dodatočný kapitál. Aj napriek týmto negatívnym informáciám americký minister financií Timothy Geithner (na snímke) verí, že ani jednej z týchto bánk nehrozí bankrot. Oficiálne výsledky stresového testovania budú zverejnené v popoludňajších hodinách.

Uviedol to v stredu večer v televízii americký minister financií Timothy Geithner. Väčšina z 19 testovaných ústavov v nasledujúcich šiestich mesiacoch dokáže získať dostatok súkromného kapitálu.     

Vyhlásenie ministra podporilo akcie

Nemecký denník Financial Times Deutschland uviedol, že konkrétne výsledky stresového testu amerických bánk uverejnia dnes po skončení obchodovania na Newyorskej burze cenných papierov (NYSE), ale už to, čo minister povedal, stačilo, aby došlo k prudkému vzostupu hodnoty akcií bánk.     

Najviac bude potrebovať Bank of America

Podľa Citigroup potrebujú veľké americké banky získať celkove kapitál 75 miliárd USD (56,30 miliardy eur), aby zvládli prípadný ďalší pokles americkej ekonomiky. Najviac pomoci bude potrebovať Bank of Amerika, asi 34 miliárd USD. Štvrtá najväčšia americká banka Wells Fargo sa musí posilniť o 15 miliárd USD, poskytovateľ finančných služieb GMAC potrebuje 11,5 miliardy a Citigroup 5 miliárd USD.  

You need to upgrade your Flash Player

Geithnerovo vyjadrenie podporilo dnes rast Nikkei, hlavného indexu japonskej burzy, o 5,4 %. Špeciálny podindex burzy pre finančné ústavy vzrástol v Tokiu o 8,9 %. Akcie samotných amerických bank posilnili v porovnaní s úrovňou v stredu ráno o 15 až 17 %.     

Informoval o tom nemecký denník Financial Times Deutschland.  (1 EUR = 1,3322 USD)

01 - Modified: 2003-07-30 09:26:38 - Feat.: 0 - Title: Bez ľudí môžu aj dobré zákony zlyhať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/aktualne, menuAlias = aktualne, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 11:44