StoryEditor

Alkoholické triezvenie ekonomiky (komentár)

17.08.2009, 10:02
Počas piatka reagovali US akciové trhy konečne ako sme očakávali na negatívne čísla maloobchodných tržieb zverejnené o deň skôr a negatívne na ne pôsobil aj pokles dôvery meraný prostredníctvom prieskumu Michiganskej univerzity, čo vyústilo do ich strát.

Nechuť k postupovaniu rizika tak narastala a to sa prejavilo na rastúcich svaloch bezpečných prístavov v podobe zelenej bankovky a tiež aj japonského jenu. Navyše na trhoch je vo všeobecnosti negatívne vnímaný výrazný prepad  US cenovej hladiny meranej indexom spotrebiteľských cien najvyšším od roku 1950.

Potrebná deflácia

Nuž mainstreamový názor ekonómov tradične tvrdí, že deflácia je jedna ozruta, ktorá je škodlivá pre ekonomiku pretože môže krízu ešte prehĺbiť a demotivuje k ekonomickej aktivite.  Negatívne sa to prejavuje na tržbách a príjmoch  firiem, ktoré im nominálne klesajú a to je podľa hlavného prúdu ekonómov, ktorý sa na svet pozerajú cez inflačné okuliare hotová katastrofa. Akosi už však zabúdajú na to, že prečo k deflácii dochádza.

Je to prirodzený korekčný očistný proces ekonomiky, ktorým sa bráni a snaží napraviť neefektívnu alokáciu vzácnych a obmedzených zdrojov, ktorá vznikla na základe umelo udržiavaných úrokových  sadzieb n nízkych úrovniach (FED po prasknutí technologickej bubliny v 2001) a úverovej expanzii v minulosti.

Dočasne sa tým samozrejme vytvorilo zdanie prosperity no išlo len o optický klam. Rovnako ako menová expanzia dokázala iba dočasne udržať úrokové sadzby na nízkej úrovni, podobne to platí aj o umelom raste ekonomiky, ktorý bol len dočasný, čoho svedkom sme aj dnes. Preto nie na mieste sa obávať prepadu  cenovej hladiny ale tešiť sa z neho!

Ekonomika v opojení

Jednoducho hlavný ekonomický prúd dnešnej doby si zamieňa príčinu s dôsledkom. Ako píše Pavel Ryska na stránkach Liberálniho institutu: „ Boom ekonomiky bol asi taký ako zažíva človek v alkoholickom opojení. To však netrvá večne. Po oslnivom raste ekonomiky doprevádzanom infláciou a bublinami na trhoch aktív vždy prišlo k  recesii a spomaleniu cenového rastu alebo rovno k deflácii.

Práve preto, že mainstreamový ekonóm nechápe recesiu a prípadnú defláciu ako korekciu predchádzajúceho inflačného rastu ekonomiky (úverovom expanziou ničím nekrytých peňazí) nemôže pochopiť, prečo by proti deflácii nemal bojovať. Stále dookola si spojuje, že pri raste ekonomiky rástli ceny a teraz pri poklese ceny klesajú.

Preto si vyvodí, že deflácia je zákerná. Jeho argument je rovnaký ako argument alkoholika, ktorý si každé ráno hovorí: Veď keď som sa včera večer cítil tak skvele, tak to bolo empiricky spojené s rastúcou hladinou alkoholu v krvi (teda pre ekonomiky s rastúcou ponukou peňazí a rastúcimi cenami)a teraz ráno, keď sa cítim špatne, mi hladina alkoholu klesá. Čo je teda riešením? Nepiť večer alkohol alebo piť aj ráno? Mainstreamový ekonóm poradí samozrejme piť aj ráno, keďže má vzácny dar nevnímať to, čo sa dialo večer.“

Navyše argumentácia deflačnej špirály, ktorá hovorí, že spotreba sa odkladá pri očakávanom ďalšom poklese cien a tržby klesajú a to vedie k ďalšiemu obmedzeniu výroby, tiež nie je celkom správna. Zabúda sa na skutočnosť, že firmy sa neriadia predsa veľkosťou tržieb ale ziskami a ak príde k všeobecnému poklesu cien tak na strane vstupov aj výstupov ekonomiky a zisk ostane rovnaký.

Bublina veľkých očí

Pondelok býva tradične rozbeh pomalší a na dáta chudobnejší a dnes nie je výnimkou. Po nočnom výsledku HDP z Japonska, ktorý dosiahol prvý rast z posledných piatich kvartálov (no nižší ako konsenzus trhu) európsky kalendár otvoria maloobchodné tržby zo Švajčiarska o 9:15. Následne o 11:00 bude publikovaná obchodná bilancia z eurozóny, no neočakávame veľkú reakciu akciových či devízových trhov na toto číslo.

Dôležitejšie fundamenty pre devízové trhy budú publikované v popoludňajších hodinách pred otvorením US akciových trhov. Konkrétne pôjde o prieskum dôvery NY FEDu známy pod názvom Empire manufacturing, kde sa očakáva zlepšenie nálady, no neboli by sme prekvapení, ak by skončil pod konsenzami, keďže v posledných týždňoch je to priam pravidlom.

Jednoducho soft dáta sentimentu a dôvery začínajú postupne klesať,  keď očakávania a zbožné priania rýchleho odrazu ekonomiky sa nenapĺňajú a v podstate bublina „veľkých očí“ z ružovej budúcnosti začína postupne praskať. Veľmi dôležité budú čísla čistého prílevu kapitálu  TIC flow do US ekonomiky publikované o 15:00.

Fed tajne monetizuje dlh

Pri týchto číslach TIC flow  (Treasury International Capital) sa ešte pozastavme, keďže ich vnímane ako extrémne dôležité a mohli by podčiarknuť alebo vyvrátiť  zdravý dopyt po rôznych triedach US dolárových aktív. Na trhu pred dátami existuje isté napätie pochádzajúce najmä zo skutočností, že koncom júla boli emisie 2 a 5-ročných US dlhopisov nie celkom úspešné.

Teda dopyt síce prevýšil ponuku  (Bid to cover Ratio), ale nie v takej miere ako trh očakával. Komentátori trhu tak hneď naznačili, že ponuka dlhu je príliš veľká (US vláda sa stále viac a viac zadlžuje) a dopyt by naopak postupne mohol poklesávať najmä v dôsledku obáv o udržateľnosť US verejných financií a klesajúcu dôveru v ich skorú konsolidáciu.

Nedôveru dodáva aj inflačná expanzívna politika najväčšej tlačiarne peňazí sveta s oficiálnym názvom FED. Stále častejšie sa totiž objavujú obavy o monetizáciu US vládneho dlhu a s ním súvisiacu silu dolára.  Navyše tieto obavy a výhrady nie sú celkom neopodstatnené vzhľadom na to, že FED pri poslednej emisii  odkúpil celý domáci dopyt 5-ročných bondov v rámci známeho programu kvantitatívneho uvoľňovania.

Hoci posledná emisia 30-ročných US bondov opäť ukázala relatívne zdravý dopyt po US Obamovom dlhu, čo utlmilo obavy o prehnane veľké US deficity a strácajúci kredit US ekonomiky analytici dailyfx.com upozorňujú, že presne v rovnakom čase došlo k veľkému nárastu bilancie FEDu, čo by opäť mohlo naznačovať, že FED tajne monetizuje US dlh.

Každopádne dáta o 15:00 demistikujú tento veľký dopyt po 30- ročných dlhopisoch a ak sa ukáže, že investori majú naďalej záujem požičiavať US vláde, dolár by mohol opäť posilniť. Naopak negatívne dáta TIC flow by nemuseli výrazne zraňovať US dolár a to najmä v dôsledku rastúcej averzie voči riziku (ázijské akciové trhy zaznamenali obrovský výpredaj, Shanghai Composite s prepadom  takmer 6,0%) kedy dolár stále slúži ako safe haven spolu s japonských jenom. Kľúčovou bariérou, na ktorú sa môžu dnes obchodníci pozerať, je 50-dňový kĺzavý priemer na 1,4090 a v prípade jeho pokorenie by sa dolárové zisky (za pomoci silného prepadu US akciových trhov) mohli ešte urýchliť.

Stanislav Panis, CI KOMODITY

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/analyzy-1, menuAlias = analyzy-1, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 05:02