StoryEditor

Ratingovky pribrzdili euro v rozlete (menový komentár)

29.11.2011, 13:11
Pozitívna nálada čo do ochoty riskovať počas ázijskej seansy na trhoch ustúpila o krok späť, pretože komentáre ratingových agentúr donútili trhy celú situáciu prehodnotiť.

Francúzske noviny Le Tribune najprv vytlačili článok, podľa ktorého by agentúra S & P mohla ešte tento týždeň pristúpiť k zníženiu výhľadu ratingu Francúzska. To bohato stačilo k okamžitému zastaveniu posilňovania EUR a neskôr, keď agentúra Moody’s oznámila, že sa chystá prehodnotiť a prípadne znížiť rating nezabezpečených (juniorských) a krátkodobých podriadených (Tier 3) dlhov 87 európskych bánk v 15 krajinách, stiahol sa EURUSD ešte viac a zamieril naspäť pod 1,33.

Pokiaľ ide o zverejnené údaje, dozvedeli sme sa, že japonský trh práce je naďalej nestabilný. Nezamestnanosť vzrástla oproti predchádzajúcemu mesiacu zo 4,1% na trojmesačné maximum na úrovni 4,5%, čo je horšie než trhom očakávaných 4,2%, zatiaľ čo pomer počtu pracovných miest k počtu uchádzačov sa udržal na 0,67. Celkové výdavky domácností prekvapili pozitívne medziročným poklesom o 0,4% zo septembrových -1,9%, čo je menej, než sa očakávalo, a to sa tiež odrazilo v silných maloobchodných tržbách, ktoré vzrástli medzimesačne o solídnych 1,4% po rovnako veľkom poklese z predchádzajúceho mesiaca. Vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu mimo Japonska však pravdepodobne bude tento odraz len dočasným javom.

Austrálska vláda vo svojej priebežnej ekonomickej správe znížila hospodárske prognózy, napriek tomu v roku 2012/13 stále očakáva návrat k rozpočtovému prebytku, ktorý však bude oproti skorším prognózam oveľa nižší. Odhad HDP na rok 2011/12 bol znížený z májových 4% na 3,25% a odhad pre rok 2012/13 z 3,75% na 3,25%. Inflačné očakávania boli znížené nasledovne: prognóza na 2011/12 je 2,25% a na 2012/13 predstavuje 3,25%. Čo sa týka rozpočtu, predpokladaný deficit za 2011/12 bol zvýšený z 22,6 miliardy AUD na 37,1 miliardy AUD. Austrálsky minister financií W. Swan očakáva, že globálny ekonomický pokles počas nasledujúcich štyroch rokov skráti výnosy z daní približne o 20 miliárd AUD. Proti tomuto vyjadreniu však stojí plán vlády, ktorá počíta s novými úsporami vo výške 11,5 miliardy AUD.

Návrat ochoty riskovať čiže klasické uzatváranie krátkych pozícií, ktoré začalo včera v Ázii, sa rozšírilo aj do európskych a amerických obchodných seáns, hoci taký pohyb nemal hnací motor v podobe ďalších pozitívnych správ. Špekulácie naznačujúce, že očakávaná pomoc MMF Taliansku presahuje (z hľadiska financovania) možnosti MMF, prešli bez povšimnutia. Oproti tomu skutočnosť, že sa belgické parlamentné strany dohodli na rozpočte pre budúci rok, trh napriek piatkovému zníženiu ratingu agentúrou S & P odmenil úspešnou aukciou. EUR sa voči USD márne snažilo dostať cez hladinu 1,34. Najlepší výkon v pro-rizikovom obchodovaní dosiahol AUD, ktorý voči americkému doláru posilnil o 2,6%.

Wall Street ukončil sedemdňový pokles, keď začal obchodovanie s cenovou medzerou smerom nahor na základe nádejí na riešenie dlhovej krízy v EÚ a silných hlavných údajov u maloobchodných tržieb z minulého piatku, kedy v USA začala predvianočná nákupná sezóna. Objem tržieb však bol údajne malý, čo signalizuje skutočnosť, že stále ešte prevláda skeptický postoj. Americké makrodáta boli nevýrazné: predaj nových domov vzrástol v októbri medzimesačne o 1,3%, zatiaľ čo index aktivity v spracovateľskom priemysle dallaského Fedu dosiahol slabých 3,2 oproti očakávaným 5.0, a pokračoval tak v trende podobných regionálnych indexov. Oproti 2,3 z minulého mesiaca však došlo aspoň k miernemu zlepšeniu.

  Andrew Robinson

  stratég trhov Saxo Bank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/analyzy-1, menuAlias = analyzy-1, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 13:05