StoryEditor

Euro je stále zraniteľné (menový komentár)

13.12.2011, 15:28
Pri ázijskej seanse sa EUR a AUD najprv obchodovali na nižších úrovniach, čo bola reakcia na správu, že Čína pozdrží pomoc, kým EÚ nesplní určité podmienky.

Ale ako náhle sa zistilo, že tento komentár pochádza od akademika z pekinskej univerzity a nie politika, pokles sa zastavil. Potom nasledovalo obchodovanie v úzkych pásmach.

Zo zverejnených dát svojím rastom najviac prekvapila britská bilancia cien domov podľa RICS - hodnota -17% po trojmesačnej pauze s -24%. Je to najvyšší údaj za viac než jeden rok, odborníci hlásia nárast dopytu kupujúcich. Očakáva sa ale obmedzený prístup k financovaniu na nákup domov, ktorý nebude môcť zaistiť dlhšie trvanie oživenia na trhu s bývaním.

Zverejnenie austrálskych podnikateľských prieskumov NAB neprinieslo nič vzrušujúceho, podnikateľská dôvera zostala v novembri nezmenená na hodnote +2, zatiaľ čo podnikateľské podmienky vykázali mierne zlepšenie z -1 na +1 (zníženie o 25 bázických bodov zo strany RBA na začiatku mesiaca bezpochyby pomohlo sentimentu).

EUR v európskej a americkej seanse zaznamenalo svoj najväčší prepad v tomto mesiaci. Novinové titulky okupoval summit EÚ. Všetky tri ratingové agentúry však vyjadrili z výsledku rokovaní sklamanie a agentúra Moody 's ohlásila, že má v prvom štvrťroku budúceho roka v pláne preskúmať všetky krajiny EÚ, čo zhoršuje obavy z prípadného ďalšieho znižovania ratingu. EUR následne spadlo na minimá zo začiatku októbra. Je zaujímavé, že francúzsky prezident N. Sarkozy prišiel s komentárom, že strata ratingu AAA bude ďalšou, nie však neprekonateľnou ťažkosťou, ako keby očakával, že ide o niečo nevyhnutného.

Neboli uverejnené žiadne dáta, ktoré by ovplyvnili nočné obchodovanie, a Wall Street sa nechal ovplyvniť pochmúrnou náladou v Európe a vrátil všetky svoje piatkové zisky. DJIA uzavrel o 1,34%, S & P o 1,49% a Nasdaq o 1,31% nižšie. Tieto straty sa odrazili aj v ázijských akciových tituloch.

  Andrew Robinson

  analytik Saxo Bank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/analyzy-1, menuAlias = analyzy-1, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 01:56