StoryEditor

Čínske makrodáta predbehli očakávania (menový komentár)

18.01.2012, 13:04
EUR a AUD počas ázijskej seansy posilňovali po tom, čo rast čínskej ekonomiky v 4. štvrťroku predčil trhové odhady, keď oproti očakávaným 8,7% zaznamenal medziročný nárast o 8,9% - aj keď je to stále menej ako 9,1% v 3. štvrťroku.

Bola to najpomalšia expanzia za posledných desať štvrťrokov. Svoju daň si vybral nižší vývoz a účinok opatrení, ktorých cieľom je zamedziť bublinám na trhu nehnuteľností a iných aktív, v dôsledku čoho sa rast za celý rok znížil z 10,4% v roku 2010 na 9,2%.

Ostatné čínske makrodáta vykazovali podobné charakteristiky. Priemyselná výroba vzrástla medziročne oproti očakávaným 12,3% o 12,8% a maloobchodné tržby sa oproti očakávaným 17,2% zvýšili medziročne o 18,1%. Opäť tu existuje podozrenie, že lepšie decembrový čísla sú dôsledkom toho, že firmy zrýchlili výrobu, pretože oslavy lunárneho nového roku pripadajú tento rok na január.

Pokiaľ ide o ďalšie krajiny v regióne, decembrové údaje o vývoze Singapuru sú tiež prekvapením a znamenajú značné zlepšenie. Domáci vývoz bez ropy vzrástol oproti revidovanému nárastu o 1,4% v novembri medziročne o 9%, zatiaľ čo vývoz elektroniky zaznamenal znovu neradostný výsledok - medziročne sa v tom istom mesiaci prepadol o 4,6%. Stojaté vody rozvíril mohutný nárast farmaceutických dodávok, ktoré v novembri vzrástli medziročne o 38,6%.

Japonská vláda ponechala vo svojej januárovej správe hodnotenie ekonomiky bezo zmien. Uvádza, že ekonomika sa pomaly dvíha, aj keď je po minuloročnom marcovom zemetrasení stále v ťaživej situácii. Výhľad v oblasti vývozu bol však prvýkrát za tri mesiace znížený na úroveň "oslabujúci"; najdôležitejšiu úlohu tu zohral vývoz do Ázie ako dôsledok krízy v eurozóne.

Čo sa týka včerajšej aktivity, nie je takmer o čom písať, pohyb v úzkych pásmach a celkovo pomalé obchodovanie; štátny sviatok v USA na obchodovanie príliš nemotivoval. EUR pokračovalo po piatkovom výpredaji v stabilizácii na nižších úrovniach. Na komentáre agentúry Moodys podobné komentárom S & P, že sa francúzsky rating AAA zrejme ocitne v ohrození, ak naďalej porastie pomer dlhu k HDP, trhy reagovali nevýrazne. Je zaujímavé, že výnosy pri prvej francúzskej aukcii po znížení ratingu boli nižšie a ponúkaný objem sa vypredal.

Medzitým agentúra S & P znížila úverový rating Európskeho fondu finančnej stability (EFSF), aj keď takýto krok bolo možné vzhľadom na piatkový vývoj očakávať. Okamžite nasledovali komentáre J.-C. Junckera z EÚ a K. Regling z EFSF, že úverová kapacita fondu sa uvedeným rozhodnutím nijako nemení. Podpora EUR sa skonsolidovala, keď ECB nakúpila španielske a talianske dlhopisy.

Pokiaľ ide o európske makrodáta, nemecké veľkoobchodné ceny boli v decembri oveľa nižšie, v medziročnom porovnaní poklesli zo 4,9% na 3,0%. V medzimesačnom porovnaní zostali na úrovni +0,7% ako predchádzajúci mesiac. Švajčiarsky index cien výrobcov vykázal opačný trend, keď vzrástol o 0,3% m-m, pričom konsenzus hovoril o úrovniach -0,1% a predchádzajúca hodnota predstavovala -0,8%. V ročnom vyjadrení poklesli ceny o 2,3%, tomuto poklesu predchádzalo novembrovej zníženie o 2,4%.

  Andrew Robinson

  analytik menových trhov Saxo Bank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/analyzy-1, menuAlias = analyzy-1, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 11:49