StoryEditor

Finále testovania bánk už dnes večer

07.05.2009, 12:59
Počas včerajšieho dňa hrali prím na akciovom trhu hlavne fámy a dohady o výsledkoch stresového testovania.

Tie boli neoficiálne zverejnené pre väčšinu bánk, no nedopadli až tak zle, ako trh očakával a tak finančný sektor a spolu s ním aj celý akciový trh včera opäť výrazne rástli. 

Včerajší akciový kokteil: DJIA 30 +1,21%/8512, SP 500 +1,74%/919, Nasdaq Composite +0,28%/1759. Dnešný Nikkei 225 +4,55%/9385.

Hlavné udalosti včerajšej akciovej seansy:

  • V priebehu včerajšieho obchodovania začali na trh prenikať  ďalšie informácie o možných výsledkoch stresového testovania. Doteraz sa tie sústreďovali len na hlavné giganty Citigroup a Bank of America. Celkovo nedopadli príliš negatívne, nakoľko žiadna banka nemá takú veľkú kapitálovú medzeru, ako očakávali niektoré pesimistické odhady. "Výsledky" testov tak sú nasledujúce: Bank of America má kapitálovú medzeru 34,9 mld. USD, Citigroup 5 mld. USD (niektoré zdroje uvádzajú aj 10, resp. 15 mld. USD), Wells Fargo 15 mld. USD, GMAC 11,5 mld. USD, Morgan Stanley 1,5 mld. USD (niektoré správy hovoria, že kapitál nebude potrebné navršovať). State Street má tiež získať kapitál, jeho objem sa ale nepodarilo získať, podobne je to aj v prípade Regions Financial. Medzi banky, ktoré nepotrebujú kapitál patria: American Express, Bank of New York Mellon, Capital One Financial, Goldman Sachs, JPMorgan Chase a MetLife. Známe sú tak výsledky pre 13 bánk, nepodarilo sa získať výsledky pre banky BB&T, Fifth Third, KeyCorp, PNC Financial, SunTrust a US Bancorp. Investori, ktorí sa ešte nedávno obávali celkového znárodnenia bánk, si tak vydýchli, nakoľko potreba kapitálu nie je až taká markantná, ako sa mohlo zdať. Podľa včerajšieho oficiálneho vyhlásenia FED, ministerstva financií a FDICu, budú mať banky, u ktorých sa zistí potreba kapitálu, čas do 8. júna na vypracovanie konkrétnych plánov jeho získania a do 9. novembra na jeho implementáciu. Podľa ministra financií Geithnera, ktorý mal včera svoj prejav, môžu banky s kapitálovou medzerou získať kapitál buď emisiou nových kmeňových akcií, konverziou preferenčných akcií vlády a súkromných investorov na kmeňové, predať časť aktív alebo požiadať vládu o dodatočný kapitál. Podľa jeho názoru by ale mala väčšina bánk byť schopných získať kapitál súkromnou cestou. Dodal, že výsledky testov budú povzbudzujúce a žiadna z 19-tich bánk nie je v riziku insolventnosti
  • Trh tak dostal informácie, ktoré počuť chcel. Banky majú síce kapitálové medzery, ale tie budú bez problémov zaplátané a môžu tak pokračovať v svojej činnosti. Nezabúdajme ale na to, koľko rizík nás ešte čaká. Trh komerčných nehnuteľností, pokračujúci nárast nezamestnanosti, snaha domácností a podnikov splatiť svoj dlh... Rizík je tak stále veľa a situáciu bánk nemôžeme stále považovať za stabilizovanú. Akcie ale mali iný názor a finančný sektor ako komponent akciového indexu SP500 včera vzrástol o 8%. Najvyššie zisky si pripísali akcie Bank of America, Citigroup a Wells Fargo.
  • Druhým najsilnejším segmentom bol energetický sektor , ktorý si pripísal zisk až 3,6%, kedy cena čierneho zlata vzrástla až o 4%. Obnova stability na finančnom trhu je totiž prioritou aj obnovy svetovej ekonomiky. Pokiaľ tak trh očakáva stabilitu bánk, začína započítavať aj obnovu ekonomiky. Oporou pre akcie bol včera aj výsledok najväčšej mediálnej spoločnosti na svete, Walt Disney, ktorá zverejnila lepši kvartálne výsledky. Zároveň aj výsledky z pracovného trhu dodali akciám dôveru, kedy indikátor tvorby pracovných miest ADP zaznamenal nižší než očakávaný prepad pracovných miest.
Pre dnešný deň bude prioritou zverejnenie výsledkov stresového testovania dnes po zatvorení trhov, po ktorom si naplánovali prejavy predstavitelia bánk ako aj vlády. Banky sa totiž budú snažiť situáciu zachrániť čím skôr, aby ich akcie v piatok neprepadli.

Seansa tak bude hlavne pod vplyvom týchto výsledkov, no dopad na trhu budú určite mať aj kvartálne výsledky spoločností General Motors a Fannie Mae, prejav prezidenta FEDu Bernankeho, porovnateľné tržby maloobchodných reťazcov a  týždenné žiadosti o podporu v nezamestnanosti. Efekt na trh by mohlo mať aj rozhodnutie o úrokových sadzbách BoE a ECB cez reakcie dolára a následné správanie komodít, hlavne ropy. Zatiaľ majú akcie jedno eso v rukáve a tým je lepší výsledok technologickej spoločnosti Cisco Systems včera po zatvorení trhu.

Rizík pre dnešnú seansu je tak veľa, no po silnom náraste počas posledných dní by dnes mohla prísť korekcia. Žiaľ, akcie sú stále nabudené k ďalším postupom a obchodníkov, ktorý predávajú akcie so ziskom nahrádzajú noví špekulanti. Hlavou proti múru sa ísť nedá a tak treba skôr ostať mimo trhu, než ísť proti nemu.

Dnes ale očakávame skôr vychladnutie býčích nálad investorov a korekciu ziskov akcií. Futures na Dow Jones by tak mohli poklesnúť k levelu 8 280 bodov, naopak ak bude rely pokračovať vplyvom lepších údajov z ekonomiky, mohli by futures postúpiť k hladine 8 660 bodov.

DJI

Ján Beňák, CI KOMODITY

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/analyzy-a-prehlad-trhov, menuAlias = analyzy-a-prehlad-trhov, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 05:24