StoryEditor

Piatkové bojisko

04.05.2009, 11:42
Lepšie makroekonomické správy poukazujúce na zlepšenie situácie v ekonomike dodali dôveru hlavne segmentu základných materiálov a energetickému sektoru, no silnejšiemu postupu bránil finančný sektor, ktorý ťažilo odloženie výsledkov stresového testovania a horšie kvartálne výsledky dvoch hlavných poisťovní.

Piatkový akciový kokteil: DJIA 30 +0,54%/8212, SP500 +0,54%/877, Nasdaq Composite +0,11%/1719. Japonský akciový trh bol dnes zatvorený.

Predtým, než sa pozrieme na hlavné udalosti piatkovej seansy, zrekapitulujme si ešte štvrtok. Vtedy sa akciám podarilo intradenne po pomerne lepších korporátnych výsledkoch silnejšie vzrásť a už to vyzeralo, že si akciový index SP500 pripíše najsilnejší mesačný prírastok od roku 1991, no bankrot automobilky Chrysler  nakoniec stiahol akcie do miernych strát a akcie si pripísali najlepší mesiac „len“ od roku 2000. Ani lepšie výsledky spoločností Kellog, Procter & Gamble, Colgate Palmolive, Kellogg  a Visa tak nedokázali zachrániť akcie.

Hlavné udalosti piatkovej akciovej seansy:

  • Finančný sektor mal byť v piatok v centre pozornosti, kedy sa očakávalo zverejnenie výsledkov stresového testovania, no po trhu sa začali už v štvrtok šíriť informácie, že výsledky testov budú odložené až na ďalší týždeň, nakoľko banky stále diskutujú s regulátormi ohľadom ich zistenia. Pravdepodobne boli nespokojné s tým, aká veľká kapitálová medzera bola v týchto testoch zistená.  Podľa viacerých analytikov by totiž mala mať problémy s dostatočnosťou kapitálu väčšia časť bánk, no riešením by mala byť konverzia preferenčných akcií vlády na kmeňové. Aj pri tej ale dochádza k rozrieďovaniu vlastníckych podielov aktuálnych akcionárov, takže reakcia nebude pozitívna. Výsledky by tak mali byť zverejnené v štvrtok po zatvorení akciového trhu. Akcie finančných  preto v piatok nemali dôvod na rast, no impulzy k poklesu poskytli výsledky poisťovní Hartford Financial a MetLife, ktoré skončili v oboch prípadoch horšie než očakávania. Finančný sektor tak ukončil seansu so stratou 1,7% a stal sa najslabším segmentom akciového trhu.
  • Málo dôvodov na optimizmus vniesli aj výsledky predajov automobilov za apríl, ktoré skončili sumárne horšie než očakávania. Za tento mesiac sa totiž na anualizovanej báze predalo 9,32 mil. automobilov, čo je menej než očakávania 9,9 mil. ako aj posledný údaj a o viac ako 5 mil. automobilov menej než pred rokom. úroveň 14,52 mil. pred rokom. Na trhu automobilov, ktorý sa len tesne minul poklesu k takmer 30-ročný minimám, tak je stále málo dôvodov na optimizmus.
  • V pozitívnom svetle ale skončili výsledky z makro kalendára, kedy ISM výrobného sektora za apríl zaznamenalo lepší než očakávaný výsledok. Stále síce ostávame hlboko v pásme kontrakcie, no náznaky toho, že sa situácia nezhoršuje, sú už viditeľné. Dôvodov očakávať koniec recesie je zatiaľ síce málo, no fiškálne stimuly by mohli ekonomike pomôcť dostať sa na nohy. Obrovský dlh, ktorý US má a vďaka fiškálnym stimulom ešte rozšíri, bude ale veľkým bremenom pre rozbeh ekonomiky. Z výrobného sektora boli ešte zverejnené aj marcové továrenské objednávky, ktoré mierne zaostali za očakávaniami.
  • Nerozhodnú bilanciu zlého a dobrého výsledku ale  rozhodla aprílová spotrebiteľská dôvera podľa Michiganskej univerzity, ktorá zaznamenala najvyšší nárast za viac ako dva roky. Najvyšší nárast zaznamenala opäť zložka očakávaní, no tú teraz dokázala nasledovať aj zložka aktuálnej situácie.
  • Lepšie makroekonomické údaje dodali dôveru hlavne energetickému segmentu a sektoru základných materiálov, ktoré začali započítavať obnovu ekonomickej aktivity. Podobne sledovalo možnosť obnovy rastu aj čierne zlato, ktoré vzrástlo o 4,1% a pomohlo energetickému sektoru k 3%-nému zisku. Oporou bol aj lepší kvartálny výsledok energetickej spoločnosti Chevron.
    Aktivita na akciovom trhu ale bola pomerne nízka a objem zobchodovaných akcií bol podpriemerný. Aj tak sa ale akciám podaril postup vyššie a pripísali si siedmy rastový týždeň za posledných 8 týždňov. Pred nami je ale ťažký týždeň, v ktorom budú dominovať výsledky stresového testovania a pracovný trh s výsledkami ADP zamestnanosti, ktorá sleduje aktivitu na pracovnom trhu v súkromnom sektore a piatkový výsledky celkovej nezamestnanosti, ktorá sa očakáva na 26-ročných maximách a non-fam payrolls.

Nakoľko budú výsledky testov zverejnené až v štvrtok po zatvorení trhov, bude kľúčovým dňom piatok. Na 8. máj tak pripadne vyvrcholenie súboja býkov a medveďov. Cez trhové šumy a fámy ale už začínajú na trh prenikať ďalšie informácie o výsledkoch testov. Podľa týchto informácii by mala mať Citigroup ako aj Bank of America kapitálovú medzeru až vo výške 10 mld. USD, niektoré reporty hovoria pri druhej menovanej až o oveľa vyššej potrebe. Pre dnešnú seansu tak získal finančný sektor horšie správy. Tie mierne vyrovnávajú slová investorského mága Warrena Buffetta, že Wells Fargo, US Bancorp a Goldman Sachs majú dostatok kapitálu. Finančný sektor tak dnes bude opäť najdôležitejším segmentom akciového trhu. Korporátne výsledky dnes neočakávame od žiadnych kľúčových spoločností, makroekonomický kalendár obsahuje výsledky marcových nezrealizovaných predajov domov a stavebných výdavkov za rovnaký mesiac, ktoré by v prípade lepších výsledkov mohli opäť podať investorom signály, že to najhoršie z ekonomiky už máme a sebou.

Dnes by tak futures na Dow Jones mohli v prípade takéhoto pozitívneho scenára dosiahnuť hladinu 8 300 bodov s výhľadom na 8 400 bodov. Naopak, ak by boli vyjadrenia pre finančný sektor naďalej skôr negatívne, otvára sa priestor k poklesu k hladine 8 090/80 bodov pred levelom 8 000 bodov.

Ján Beňák, CI KOMODITY

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/analyzy-a-prehlad-trhov, menuAlias = analyzy-a-prehlad-trhov, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 07:47