StoryEditor

Štát už nechce ovládnuť monopoly

21.09.2006, 00:00
Vláde sa nepodarí získať pre štát manažérsku kontrolu v energetických monopoloch. Ako už avizovali členovia Ficovho kabinetu, privatizačné zmluvy otvárať nebudú.
Vláde sa nepodarí získať pre štát manažérsku kontrolu v energetických monopoloch. Ako už avizovali členovia Ficovho kabinetu, privatizačné zmluvy otvárať nebudú. Zmena zákonov by pravdepodobne viedla k medzinárodnej arbitráži, jedinou možnosťou sú preto rokovania. A zahraniční investori podľa vlastných slov svoju kontrolu nepustia.

Nie je o čom rokovať
Zmenou zákonov pritom hrozil Robert Fico ešte po poslednom augustovom rokovaní vlády. "Budem veľmi zvedavý na reakciu monopolov, keď sa objaví návrh zákona v Národnej rade SR, na základe ktorého budeme žiadať zohľadnenie postavenia držiteľov akcií." Privatizačné zmluvy však boli konštruované podľa právnych noriem tretích krajín, aby boli investori v prípade zmien v legislatíve Slovenska chránení. To pripustil aj minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.
Aj preto si teraz nepripúšťajú možnú stratu väčšiny v predstavenstvách firiem. "Konzorcium si kúpilo 49-percentný podiel v Slovenskom plynárenskom priemysle v roku 2002. Kľúčovým elementom bol prevod manažérskej kontroly reflektovaný aj v kúpnej cene. Dúfame, že vláda bude ctiť kontrakt aj právny rámec privatizačného procesu," tlmočila stanovisko zahraničných akcionárov hovorkyňa plynární Dana Kršáková.

Jedine elektrárne
Vláda by v prípade zmien v legislatíve mala problém aj s medzinárodným tlakom. Dôkazom je aj intervencia francúzskeho a nemeckého veľvyslanca zo začiatku týždňa, po ktorej kabinet ubezpečoval, že pomer nominantov vo firmách sa meniť nebude. To potvrdila aj hovorkyňa Východoslovenskej energetiky Andrea Danihelová, ktorej akcionárom je nemecký RWE: "V poslednom období sme zaznamenali opakované uistenia vlády, že nedôjde k zmenám už uzatvorených privatizačných zmlúv."
A tak jediným podnikom, kde pomer členov predstavenstva a akciových podielov sedí aj matematicky, sú Slovenské elektrárne. Dvojtretinový vlastník, taliansky Enel, má podľa dohôd nárok na päť zo siedmich miest v predstavenstve. Plynárne a rozvodné spoločnosti však boli privatizované o niečo skôr, keď zákony umožňovali predať len minoritný balík akcií.
Posilnenie štátu nakoniec bude znamenať asi len vyššiu kontrolu jeho nominantov v predstavenstvách. "Všetky rozhodnutia musia mať odsúhlasené písomne z ministerstva a z Fondu národného majetku," vysvetlil minister Jahnátek.

Eurokomisár podporil kúpu Transpetrolu
Eurokomisár pre energetiku Andris Piebalgs vyjadril podporu slovenskej snahe o spätnú kúpu sprivatizovaných akcií Transpetrolu. Oficiálne vyhlásenie padlo na rokovaní s ministrom hospodárstva Ľubomírom Jahnátkom. "Predpokladáme, že takáto podpora zo strany Európskej únie môže slovenským snahám pomôcť," povedal hovorca rezortu hospodárstva Branislav Zvara.
Slovensko chce nazad odkúpiť 49 percent akcií prevádzkovateľa ropovodov, ktoré kúpil dnes skrachovaný Jukos. Inak hrozí, že sa akcie dostanú do dražby.

Monopoly v rukách investorov
Firma

Investor

Podiel (%)

Zástupcovia investora v predstavenstve

Slovenské elektrárne Enel (tal.) 66

5 zo 7

SPP E.on-Ruhrgas (nem.) a Gaz de France 49

4 zo 7

ZSE E.on 49

3 z 5

SSE Electricité de France 49

3 z 5

VSE RWE (nem.) 49

3 z 5

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 01:42