StoryEditor

Štát chce pridať farmárom 1,5 miliardy korún

14.08.2006, 00:00
Na budúci rok môžu dostať naši poľnohospodári sedemdesiat percent priamych platieb z úrovne, akú majú farmári v pôvodných členských štátoch únie. Vláda im to sľubuje vo svojom programovom vyhlásení. Bude to maximum, ktoré sa im môže vyplatiť na základe prístupovej dohody Slovenska s EÚ.

Na budúci rok môžu dostať naši poľnohospodári sedemdesiat percent priamych platieb z úrovne, akú majú farmári v pôvodných členských štátoch únie. Vláda im to sľubuje vo svojom programovom vyhlásení. Bude to maximum, ktoré sa im môže vyplatiť na základe prístupovej dohody Slovenska s EÚ. "Chceme byť na tej istej úrovni ako poľnohospodári v okolitých štátoch," odôvodnil zámer vlády minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa.
V tomto roku dostanú poľnohospodári 7,56 miliardy korún priamych platieb. Časť z toho sú financie EÚ a zvyšok zo štátneho rozpočtu. Ak vláda dodrží sľub, v budúcom roku im z rozpočtu pridá 1,5 miliardy korún. Poľnohospodári tvrdia, že takáto podpora im umožní lepšie odolať konkurencii farmárov z okolitých štátov.
Podľa vládneho programu kabinet prijme aj opatrenia na zvýšenie ochrany spotrebiteľov a výrobcov potravín "pred zneužitím ekonomickej sily niektorých obchodných reťazcov". Konkrétne opatrenia sa ešte len budú pripravovať. "Každý reťazec má svoju obchodnú politiku. Je dôležité, aby sme vyhodnotili, ktoré diskriminujú spracovateľov a prvovýrobcov," vysvetľuje Jureňa. Podľa neho napríklad v Nemecku nemôžu obchodné systémy predávať tovar so zápornou maržou. U nás to robia. Lákajú tým spotrebiteľov, pričom stratu si nahradia iným, neraz predraženým tovarom.
"Za 80 halierov sa rožok nedá vyrobiť a ani predávať. Takýmto postupom reťazce deformujú ceny," uviedol pre HN majiteľ pekárne, ktorý si neželá byť menovaný. Tvorbu cien však považujú obchodníci za svoju základnú podnikateľskú a marketingovú taktiku. Vláda v súčasnosti analyzuje situáciu v obchodných systémoch únie. Po jej vyhodnotení rozhodne o ďalšom postupe.
V agende svojho predchodcu Zsolta Simona, ktorý chcel zaviesť voči nepoctivým obchodníkom zásadu trikrát a dosť, nebude Jureňa pokračovať. "Je to nepriechodné. Sú na to legislatívne dôvody a v konečnom dôsledku to nie je účinné." Táto zásada, ktorá by umožnila po trojnásobnom porušení predpisov zatvoriť obchod, by podľa ministra viac podporovala korupciu, ako prispela k odstráneniu nedostatkov v obchodoch. Minister vidí riešenie v dôslednej veterinárnej a potravinovej kontrole.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 16:51