StoryEditor

Tak kto je tu teraz najväčší

20.03.2007, 23:00
Obria francúzska poisťovnícka spoločnosť AXA, ktorá vlani kúpila aj na slovensku pôsobiaci Winterthur, plánuje rozširovať svoje aktivity.
V článku je tabuľka

Obria francúzska poisťovnícka spoločnosť AXA, ktorá vlani kúpila aj na slovensku pôsobiaci Winterthur, plánuje rozširovať svoje aktivity. Zatiaľ za svojou konkurenciou zaostáva nielen v oblasti životného poistenia, ale aj absenciou poistenia neživotného.
Po minulotýždňovom zápise do slovenského obchodného registra je na slovenskom trhu penzijných systémov je na druhom mieste. Nechce však ostať len pri tradičných poistných produktoch.
"Od mája plánujeme ponúknuť klientom možnosť investovať do nami spravovaných podielových fondov," oznámil generálny riaditeľ AXA pre Českú a Slovenskú republiku Petr Žaluda. Navyše skupina chce ponúkať aj bankové služby, niektoré už koncom tohto roka.
Tajným receptom internet
AXA kúpila v pondelok maďarskú banku Ella, ktorá sa zameriavala pôvodne na bankovníctvo cez internet. Dušan Doliak, prevádzkový riaditeľ AXA pre Českú a Slovenskú republiku, potvrdil, že u nás sa využijú skúsenosti maďarskej banky, ktorá je úspešná v predaji hypoték nielen prostredníctvom svojich maklérov, ale aj internetu. Služby by mali byť konkurencieschopné nielen cenovou výhodnosťou vďaka odbúraniu nákladov na pobočky a personál, ale aj flexibilitou.
Varia u nás európski giganti
Všetky slovenské dôchodkové správcovské spoločnosti patria do skupín európskych gigantov. Podľa predpísaného poistného je francúzska AXA lídrom na európskom trhu so 60 miliónmi klientov po celom svete. Za nimi je Generali, Allianz a ING. (Podľa údajov k 31. 12. 2005 - pozn. red.)
Pri pohľade na trhovú kapitalizáciu zo včerajšieho dňa, teda hodnotu akcií spoločnosti na burze, je AXA až na treťom mieste. Vedie holandský ING Group NV s viac ako 67 miliardami eur. Tu však musíme spomenúť, že sú to údaje za celú skupinu, to znamená, že sú tam zahrnuté aj aktivity na poli bankovníctva.
Na druhom mieste s kapitalizáciou nižšou približne o dve miliardy je nemecký Allianz SE a prvú trojku uzatvára francúzska AXA SA. Takmer so štyridsiatimi miliardami nasleduje Assicurazioni Generali Spa. Belgická KBC, matka ČSOB, ktorá sa zaoberá nielen poisťovníctvom, ale celou škálou finančných produktov, má trhovú kapitalizáciu viac ako 32 miliárd eur. Spoločnosť Aegon zaznamenala prepad a v súčasnosti má hodnotu vyjadrenú v cenách akcií takmer 24 miliárd eur. Svetové finančné skupiny majú o krajiny strednej a východnej Európy eminentný záujem. V porovnaní s vyspelými krajinami je poistný trh na Slovensku v plienkach a má obrovský potenciál rastu.

Súperenie spoločnosoti vo svete a na Slosvensku

Trhová kapitalizácia

Objem spravovaných peňazí v DSS

(k 20.3.2007 v mld. Eur) (k 13.2.2007 v mld. Sk)
ING Groep NV 67,34 Allianz-Slovenská d.s.s. 9,67
Allianz SE 65,11 AXA d.s.s. 8,90
AXA SA 63,71 VÚB Generali d.s.s. 4,80
Assicurazioni Generali Spa 39,86 ING d.s.s. 3,53
KBC Groep NV 32,70 AEGON d.s.s. 3,22
Aegon 23,89 ČSOB d.s.s. 1,84
Zdroj: Bloomberg, DSS

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 01:50