StoryEditor

Chýba guľatina, firmy surovinu lacno vyviezli

26.01.2006, 23:00

Spracovatelia dreva hlásia, že nemajú dosť základnej suroviny za prijateľné ceny, a to napriek zvýšenej ťažbe po kalamite z jesene 2004. Podľa predstaviteľov Zväzu spracovateľov dreva príčinou nedostatku suroviny je zvýšený export dreva do zahraničia, kde sa predáva lacnejšie ako na Slovensku.
Viceprezident združenia Peter Lispuch tvrdí, že vlani sa podľa odhadov zväzu vyviezla polovica vyťaženého dreva. Vlaňajšia ťažba predstavovala pritom podľa ich predpokladov približne osem až deväť miliónov kubíkov. Zväz pri svojich odhadoch vychádzal zo štatistických údajov za osem mesiacov minulého roka, keď ťažba dreva dosiahla 3,5 milióna kubíkov.
Predstavitelia zväzu uviedli ako príklad porovnanie preberacích protokolov pri exporte dreva z firmy Tatra Timber v Liptovskom Hrádku do rakúskej spoločnosti DP Mayr Mrlhof Paskov. Podľa tohto protokolu bola realizačná cena dodávky na Slovensku 2 112 korún za kubík, zatiaľ čo podľa rakúskych tabuliek to bolo za tú istú dodávku len 1 776 korún za kubík. Cenový rozdiel vznikol podľa zväzu iným spôsobom merania na Slovensku a v Rakúsku.
Spracovatelia dreva si preto myslia, že štátne Lesy SR uzatvárajú so zahraničnými odberateľmi nevýhodné zmluvy, ktoré vyvolávajú podozrenie z klientelizmu. Hovorca Lesov SR Peter Gogola v stanovisku odmietol obvinenia z klientelizmu a včerajšiu tlačovú konverenciu spracovateľov dreva označil za mediálny "nátlak na úspešne hospodáriaci podnik". Gogola tvrdí, že "viac ako 90 percent dreva, vyťaženého v minulom roku, Lesy SR predali slovenským zákazníkom."
Lesy SR síce oficiálne exportujú len 8 percent produkcie, drevo však predávajú spoločnostiam, ktoré ho ďalej vyvážajú. Na Slovensku je tak málo suroviny. V Česku je situácia podľa informácií HN rovnaká. České drevospracujúce podniky hlásia nedostatok guľatiny.
"Vlani sa zo Slovenska vyviezli štyri milióny kubíkov dreva, čo pri spracovaní takého množstva predstavuje v prepočte približne štyritisíc pracovných miest, 680 miliónov korún na mzdách, 258 miliónov v odvodoch do poisťovní a 210 miliónov na dani z príjmu do štátneho rozpočtu," vyčíslil dosahy vývozu Ivan Kolenka z Technickej univerzity vo Zvolene.
Vývoz dreva je podľa Kolenku neefektívny pre štátne lesy, ale aj pre súkromných vlastníkov. "Štátne lesy strácajú pri vývoze ihličnatej guľatiny 450 až 500 korún za kubík a pri vývoze listnatej guľatiny 600 až 800 korún za kubík," dodal Kolenka. Uviedol, že rozdiel je v meraniach a kvalite dreva v preberacích protokoloch podľa miesta merania.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 05:51