StoryEditor

Maďari už jazdia na lacnejší benzín

03.10.2005, 00:00

Ceny motorových palív v Maďarsku klesli na úroveň pred vyše dvoma mesiacmi. V dôsledku zníženia dane z pridanej hodnoty z 25 na 20 percent, ktoré pre pohonné látky vstúpilo do platnosti od začiatku októbra, domáci vodiči jazdia od soboty už s trochu lacnejším benzínom.
Za každý liter benzínu zaplatia motoristi zhruba o 11 forintov (1,72 koruny) menej, ako ešte v piatok pred uplynulým víkendom. Mnohí sa však zároveň pýtajú, ako dlho asi ceny vydržia a predpokladajú, že po určitom čase sa opäť zvýšia.
Napríklad najviac používaný 95-oktánový benzín zlacnel priemerne o 11,50 forinta a jeho cena za liter sa znížila na 274 forintov (42,88 koruny). Cena motorovej nafty klesla stredne o 10,80 forinta.

Pokles cien spôsobil zvýšený predaj na čerpacích staniciach. Na viacerých miestach zaznamenali v sobotu aj dvojnásobok až trojnásobok tržieb oproti prvým dňom víkendu v predchádzajúcich týždňoch, keď ceny palív útočili až na hranicu 300 forintov (47 korún). Už predtým sa síce o niečo znížili, no vodiči automobilov v očakávaní nového poklesu cien koncom septembra značne obmedzili tankovanie, aby od októbra mohli čerpať ešte lacnejšie ako doteraz. Často sa pritom vytvárali dlhšie rady trpezlivo čakajúcich motoristov.

O znížení hornej sadzby DPH pre pohonné látky predčasne už od októbra nedávno rozhodol parlament na návrh premiéra Ferenca Gyurcsánya. V prípade ostatných výrobkov zaradených do najvyššej kategórie tejto dane začne nižšia DPH platiť začiatkom budúceho roka. Premiér inicioval predčasné zníženie dane pre motorové palivá aj vzhľadom na rastúcu nespokojnosť vodičov a prepravcov s vysokým rastom cien. Svoju úlohu pritom zohrali aj blížiace sa parlamentné voľby.

Ceny benzínu v Maďarsku boli a stále sú najvyššie v regióne aj medzi novými členskými štátmi EÚ. Sú dokonca vyššie ako v niektorých starých členských krajinách únie. Podľa výšky cien za benzín je Maďarsko v EÚ na 11. mieste a v prípade nafty na siedmej priečke. Maďarsko je pritom najdrahšie v regióne aj podľa čistej ceny za benzín. Napríklad v cene 274 forintov za liter benzínu je čistá cena 124,90 forinta, spotrebná daň 103,5 forinta a DPH po znížení 45,60 forinta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 15:06