StoryEditor

Elektrinu môže stlačiť konkurencia

10.04.2006, 00:00
Ceny elektriny by na Slovensku mohli klesnúť, ak by sa zabezpečil dostatok konkurenčnej energie zo zahraničia. Ministerstvo hospodárstva preto plánuje posilniť prepojenie slovenskej elektrickej sústavy s okolitými štátmi, nové vedenia sú aj cieľom čerstvej Energetickej politiky SR.

Ceny elektriny by na Slovensku mohli klesnúť, ak by sa zabezpečilo dosť konkurenčnej energie zo zahraničia. Ministerstvo hospodárstva preto plánuje posilniť prepojenie slovenskej elektrickej sústavy s okolitými štátmi, no a nové vedenia sú aj cieľom čerstvej Energetickej politiky SR.
Prepojenie s Českom je však podľa viacerých dostatočné. "Prenosové kapacity sú pre nás zatiaľ dostatočné, plánujú sa rekonštrukcie rozvodní," povedal Ladislav Bekéni zo slovenskej kancelárie ČEZ, najväčšieho českého dodávateľa elektriny na Slovensko. Ďalšie investície do nových vedení smerom na západ zatiaľ vylučujú aj zástupcovia Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy. "Prepojenie s českou sústavou je najsilnejšie s okolitými štátmi. Kapacitne postačuje a vyhovuje potrebám trhu s elektrinou," povedal hovorca prenosovky Igor Gallo.
Podľa Bekéniho objem dovozu ovplyvňujú hlavne voľné cezhraničné kapacity, ktoré sa kupujú cez aukcie. "Všetko je závislé od ceny a množstva, ktoré sa nám za ňu podarí nakúpiť, aby dovážaná energia bola konkurencieschopná," vysvetlil.
Poplatky za využívanie cezhraničných kapacít nepriamo chránia domácich výrobcov. Nevstupujú priamo do spotrebiteľských cien, ktoré u nás upravuje regulačný úrad a sú pre importérov nákladom, ktorý domáci výrobcovia nemajú. "Čím viac elektriny výrobcovia chcú cez cezhraničný profil prepraviť, tým je zaujímavejší a ceny rastú," hovorí Ladislav Jediný z regulačného úradu. Lacnejšia zahraničná energia sa tak predražuje. V prípade silovej elektriny pre veľkoodberateľov sa nárast ceny pohybuje v rozmedzí od pol percenta až po 20 percent.
Pokles cien by mohla priniesť užšia spolupráca s českými kolegami pri koordinácii sietí. "Malo by sa to prejaviť aj znížením nákladov spoločností a tým aj ceny elektriny pre koncových odberateľov," hovorí riaditeľ odboru energetiky na ministerstve hospodárstva Ján Petrovič. Na návrh českej strany sa uvažuje aj o zriadení novej inštitúcie, ktorá by mala koordináciu prenosových sústav na starosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 16:28